Кажете „Сбогом“ на тлъстинките по корема с патладжан

Кажете „Сбогом“ на тлъстинките по корема с патладжан
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 10 януари, 2019

Премахването на тлъстинките по корема изисква полагане на усилия и промяна на част от навиците ви. Докато тренировките и спазването на балансирана диета са от първа необходимост, водата от патладжан може да ви бъде също от помощ.

Водата от патладжан представлява отлично средство за сваляне на килограми. Всичко се дължи на богатото й съдържание на фибри, витамини, антиоксиданти и минерали – отлично оръжие за топене на мазнини. Освен това водата от патладжан е ценен източник на хранителни вещества, необходими на тялото. Когато знаете как да консумирате тези вещества, те могат да бъдат ваш силен съюзник в борбата с тлъстинките по корема.

Как може патладжанът да ми помогне да забравя за тлъстинките по корема?

консумацията на патладжан топи килограмите и най-вече тлъстинките по корема
 • Патладжанът притежава важно качество –  съдържа огромно количество хранителни вещества, които от своя страна са нискокалорични. Освен това представлява отличен диуретик, бори се със задържането на течности, като едновременно с това имат засищащ ефект.
 • Не правете грешки. За да се разделите с тлъстинките по корема – или за да отслабнете – е необходимо да промените част от навиците си. Това означава, че водата от патладжан може да ви помогне, само ако започнете да спазвате балансирана диета и да тренирате поне половин час ежедневно.
 • Водата от патладжан оказва силно очистващо и детоксикиращо действие. Не съдържа мазнини и почти никакви калории. Но това не е всичко. Тя осигурява на тялото ни жизнено необходими вещества, ценни за оптималното ни здраве.

Какви други ползи можете да извлечете от патладжана?

консумацията на патладжан топи тлъстинките по корема
 • Патладжанът помага за контролирането на холестерола. Ще попитате защо? Съставките му абсорбират мазнините от храната, която приемате. След това ги извеждат през червата.
 • Патладжаните елиминират токсините в тялото ни и регулират работата на червата, допринасяйки за избягване и разрешаване на проблеми като запека.
 • Патладжанът притежава антиоксидантни свойства, благодарение на съдържащите се в него витамин Е и антицианини. Той предпазва от различни видове рак и от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
 • Освен това патладжаните съдържат завидно количество калий и малко натрий, които са важни за оптималното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата система.
 • Фибрите в патладжаните помагат за прочистване на тялото, за което споменахме и по-рано. Освен това понижава нивото на захарта в кръвта, а това ги прави препоръчителни за менюто на диабетиците.
 • Патладжанът съдържа фолиева киселина, важна за крепкостта на костите.
 • Консумацията на патладжан се препоръчва на хора, които имат проблеми с черния дроб, тъй като той стимулира функционирането на жлъчката.
 • Това е зеленчук, много богат на магнезий и желязо. Това го прави отличен помощник при състояния като анемия. Освен това засилва имунната система.

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 богати на магнезий смутита: за по-добро здраве!

Как да отслабваме с вода от патладжан

сок от патладжан против тлъстинките по корема

Как да я приемаме

 • Пийте я седем последователни дни. Препоръчваме ви спазвате тази диета поне веднъж месечно, защото тя не само ще ви помогне да се отървете от тлъстинките по корема, но също така ще прочисти тялото ви изцяло.
 • По време на тази седмица, е желателно да ядете храна, богата на салати и сокове, а също така да редуцирате приема на преработени мазнини и рафинирани брашна.
 • Пийте по половин литър вода от патладжан на ден. Една чаша преди две от основните хранения.
 • По принцип в рамките на седемте дни ще свалите два килограма. Но имайте предвид, че всеки метаболизъм е различен, а това означава, че числото на свалените килограми може да е различно при всеки човек.
 • Към приема на вода от патладжан, е препоръчително да ядете и патладжан, приготвен по различни начини: печен, варен и т.н. Важното е да не го ядете суров. Суровият патладжан е токсичен, тъй като съдържа алкалоид, познат като салонин – той предизвиква повръщане и диария.

Как да си направите вода от патладжан

 • Много лесно е. Вземете един среден по размер патладжан. Обелете кората му и го измийте. Нарежете го на кубчета.
 • След това вземете един тъмен буркан и налейте в него половин литър вода. След това добавете кубчетата патладжан. Оставете така да престои цяла нощ – именно поради този факт ви препоръчваме да започнете приготовлението вечер, за да може зеленчукът да престои точно една нощ.
 • Пийте напитката прясна, като можете да добавите малко лимон. Така вкусът ще е по-добър и ще добавите още повече антиоксиданти във водата. Запомнете, че трябва да отпивате от водата преди две от основните си хранения. Пийте вода от патладжан в продължение на цяла седмица. Отново ще ви припомним колко е полезно да повтаряте тази диета всеки месец. Резултатите ще дойдат бавно, без много усилия.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.