8 ползи от ежедневната консумация на ананас

Ежедневната консумация на ананас ви осигурява много витамини, минерали и фибри, подобряващи здравето ви, но не трябва да прекалявате с този плод. Една чаша на ден ви е достатъчна

Последна актуализация: 22 Януари, 2019

Какво ви осигурява ежедневната консумация на ананас?

Ананасът е един от най-вкусните тропически плодове. Освен че е много вкусен, има редица основателни причини да си хапвате ежедневно този плод и днес искаме да споделим част от тях с вас.

А едно от най-хубавите неща е, че можете да включите ананаса към менюто си по различни начини:

 • В свежо състояние
 • Под формата на сок
 • Сготвен
 • Консервиран

Ежедневната консумация на ананас ви дава витамини, минерали и разтворими и неразтворими фибри, както и бромелаин.

Всички те спомагат функционирането на организма ви. Освен това ананасът ви помага по следния начин:

1. Укрепва имунната система

Една порция ананас съдържа 130% от препоръчителната дневна доза витамин С, което го прави един от най-богатите натурални източници на този витамин.

Витамин C е известен с това, че помага на организма да се преборва и защитава срещу болестите като стимулира имунната система и се бори срещу свободните радикали, тъй като е мощен антиоксидант.

Не пропускайте да прочетете: 5 ползи от ананаса

2. Предпазва срещу рак

Освен че ви защитава от свободните радикали благодарение на съдържанието си на витамин С, ананасът ви предпазва и от появата на рак. Освен различните антиоксиданти, които съдържа, в състава му ще откриете:

 • Витамин A
 • Бета каротин
 • Бромелаин
 • Различни флавоноиди
 • Голямо количество манган

Важно е да подчертаем, че манганът в ананаса може да се пребори с ефекта на свободните радикали върху клетките в организма ви.

По този начин клетките ви ще бъдат здрави и няма да мутират в ракови, особено в такива, водещи до появата на рак на устата, гърлото или гърдата.

3. Подобрява храносмилането

Както много други плодове ананасът е богат на разтворими и неразтворими фибри. Затова ежедневната консумация на ананас в правилната пропорция ви защитава срещу появата на:

 • Запек
 • Диария
 • Синдром на раздразненото черво
 • Атеросклероза
 • Съсирване на кръвта
 • Високо кръвно налягане

Освен това ананасът стимулира движението на червата и отделянето на стомашни сокове, което спомага по-доброто усвояване на храната.

4. Бори се срещу настинките и кашлицата

Съдържанието на бромелаин в ананаса намалява натрупването на секрети в дихателните пътища и синусите.

Ето защо ананасът ви помага да избегнете заболяванията с подобни симптоми и поддържа процесите в организма ви за изхвърляне на секретите, което понижава предразположеността ви към инфекции.

5. Грижи се за здравето на костите

Високото съдържание на калций и манган в ананаса го прави идеален за укрепване на костите, спомагайки възстановяването им при нараняване и ускорявайки процеса на растеж.

Количеството манган в сравнение с другите минерали в ананаса е най-високо. Една порция от този плод ви осигурява повече от 70% от препоръчителната дневна доза от този минерал.

6. Ежедневната консумация на ананас поддържа здравето на очите

Зрението е едно от най-важните сетива на хората, а ананасът върши чудесна работа грижейки се за здравето на очите.

Консумацията на ананас ви предпазва от редица очни заболявания, появяващи се с напредването на възрастта.

Дегенерацията на макулата обикновено засяга хората в напреднала възраст, но бета каротинът в ананаса забавя този тип проблеми свързани със зрението.

Ако внимавате и включвате необходимото ви количество бета каротин в менюто си ще продължите да се радвате на добро зрение, дори с напредването на възрастта.

7. Регулира кръвното налягане

Спомняте ли си, че калият е сред многото минерали, които можете да откриете в ананаса? Той е един от най-важните минерали в човешкия организъм. Калият е основен вазодилатор.

Това означава, че предпазва кръвоносните ви съдове срещу стреса и напрежение. И подобрява кръвоснабдяването.

Когато кръвоносните ви съдове са отпуснати, наблюдаваме следното:

 • Високото кръвно налягане е под контрол
 • Защитени сте срещу съсирване на кръвта, което може да блокира кръвоснабдяването
 • Намалява се натрупването на плака по стените на артериите
 • Намалява риска от сериозни заболявания като атеросклероза, сърдечен удар и инсулт

Искате ли да научите повече? Прочетете: 9 храни, които ще прочистят артериите

8. Контролира артрита

Това е може би едно от най-известните качества на ананаса по отношение на здравето. Ежедневната консумация на ананас намалява възпаленията на ставите и мускулните тъкани, особено на тези засегнати от артрит.

Благодарение на съдържанието си на бромелаин, който обикновено се свързва с разграждането на протеините, ананасът има отлично противовъзпалително действие.

Това може да предотврати появата на силна болка и дискомфорт. Ще можете да извършвате ежедневните си дейности много по-лесно и безпроблемно.

Избягвайте прекомерната консумация на ананас

Въпреки че ананасът е толкова полезен плод, не забравяйте, че съдържа голямо количество захар. Затова е важно да не прекалявате с консумацията му.

Една порция ананас се равнява на количеството плод в една малка купичка или чаша. Ако го приемате под формата на сок е добре да го комбинирате с подходящи зеленчуци.

Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Шейк с чиа и ананас за отслабване

Консумирайте този шейк с чиа и ананас, за да ускорите метаболизма и за да се преборите с излишните мазнини. Той е вкусен и ароматен.