8 ползи от ежедневната консумация на ананас

Ежедневната консумация на ананас ви осигурява много витамини, минерали и фибри, подобряващи здравето ви, но не трябва да прекалявате с този плод. Една чаша на ден ви е достатъчна
8 ползи от ежедневната консумация на ананас
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво ви осигурява ежедневната консумация на ананас?

Ананасът е един от най-вкусните тропически плодове. Освен че е много вкусен, има редица основателни причини да си хапвате ежедневно този плод и днес искаме да споделим част от тях с вас.

А едно от най-хубавите неща е, че можете да включите ананаса към менюто си по различни начини:

 • В свежо състояние
 • Под формата на сок
 • Сготвен
 • Консервиран

Ежедневната консумация на ананас ви дава витамини, минерали и разтворими и неразтворими фибри, както и бромелаин.

Всички те спомагат функционирането на организма ви. Освен това ананасът ви помага по следния начин:

1. Укрепва имунната система

Една порция ананас съдържа 130% от препоръчителната дневна доза витамин С, което го прави един от най-богатите натурални източници на този витамин.

Витамин C е известен с това, че помага на организма да се преборва и защитава срещу болестите като стимулира имунната система и се бори срещу свободните радикали, тъй като е мощен антиоксидант.

Не пропускайте да прочетете: 5 ползи от ананаса

2. Предпазва срещу рак

Ползи от ежедневната консумация на ананас срещу рак
Освен че ви защитава от свободните радикали благодарение на съдържанието си на витамин С, ананасът ви предпазва и от появата на рак. Освен различните антиоксиданти, които съдържа, в състава му ще откриете:
 • Витамин A
 • Бета каротин
 • Бромелаин
 • Различни флавоноиди
 • Голямо количество манган

Важно е да подчертаем, че манганът в ананаса може да се пребори с ефекта на свободните радикали върху клетките в организма ви.

По този начин клетките ви ще бъдат здрави и няма да мутират в ракови, особено в такива, водещи до появата на рак на устата, гърлото или гърдата.

3. Подобрява храносмилането

Както много други плодове ананасът е богат на разтворими и неразтворими фибри. Затова ежедневната консумация на ананас в правилната пропорция ви защитава срещу появата на:

 • Запек
 • Диария
 • Синдром на раздразненото черво
 • Атеросклероза
 • Съсирване на кръвта
 • Високо кръвно налягане

Освен това ананасът стимулира движението на червата и отделянето на стомашни сокове, което спомага по-доброто усвояване на храната.

4. Бори се срещу настинките и кашлицата

Ежедневната консумация на ананас ви предпазва от настинки.
Съдържанието на бромелаин в ананаса намалява натрупването на секрети в дихателните пътища и синусите.

Ето защо ананасът ви помага да избегнете заболяванията с подобни симптоми и поддържа процесите в организма ви за изхвърляне на секретите, което понижава предразположеността ви към инфекции.

5. Грижи се за здравето на костите

Високото съдържание на калций и манган в ананаса го прави идеален за укрепване на костите, спомагайки възстановяването им при нараняване и ускорявайки процеса на растеж.

Количеството манган в сравнение с другите минерали в ананаса е най-високо. Една порция от този плод ви осигурява повече от 70% от препоръчителната дневна доза от този минерал.

6. Ежедневната консумация на ананас поддържа здравето на очите

Ползи от ежедневната консумация на ананас за очите
Зрението е едно от най-важните сетива на хората, а ананасът върши чудесна работа грижейки се за здравето на очите.

Консумацията на ананас ви предпазва от редица очни заболявания, появяващи се с напредването на възрастта.

Дегенерацията на макулата обикновено засяга хората в напреднала възраст, но бета каротинът в ананаса забавя този тип проблеми свързани със зрението.

Ако внимавате и включвате необходимото ви количество бета каротин в менюто си ще продължите да се радвате на добро зрение, дори с напредването на възрастта.

7. Регулира кръвното налягане

Спомняте ли си, че калият е сред многото минерали, които можете да откриете в ананаса? Той е един от най-важните минерали в човешкия организъм. Калият е основен вазодилатор.

Това означава, че предпазва кръвоносните ви съдове срещу стреса и напрежение. И подобрява кръвоснабдяването.

Когато кръвоносните ви съдове са отпуснати, наблюдаваме следното:

 • Високото кръвно налягане е под контрол
 • Защитени сте срещу съсирване на кръвта, което може да блокира кръвоснабдяването
 • Намалява се натрупването на плака по стените на артериите
 • Намалява риска от сериозни заболявания като атеросклероза, сърдечен удар и инсулт

Искате ли да научите повече? Прочетете: 9 храни, които ще прочистят артериите

8. Контролира артрита

Ползи от ежедневната консумация на ананас за контролиране на артрита
Това е може би едно от най-известните качества на ананаса по отношение на здравето. Ежедневната консумация на ананас намалява възпаленията на ставите и мускулните тъкани, особено на тези засегнати от артрит.

Благодарение на съдържанието си на бромелаин, който обикновено се свързва с разграждането на протеините, ананасът има отлично противовъзпалително действие.

Това може да предотврати появата на силна болка и дискомфорт. Ще можете да извършвате ежедневните си дейности много по-лесно и безпроблемно.

Избягвайте прекомерната консумация на ананас

Въпреки че ананасът е толкова полезен плод, не забравяйте, че съдържа голямо количество захар. Затова е важно да не прекалявате с консумацията му.

Една порция ананас се равнява на количеството плод в една малка купичка или чаша. Ако го приемате под формата на сок е добре да го комбинирате с подходящи зеленчуци.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.