4 симптома за дефицит на калий

Крампите и умората са ясни признаци на дефицита на калий. Добавете в менюто си храни, съдържащи този минерал, за да избегнете по-сериозни здравословни проблеми.
4 симптома за дефицит на калий

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли кои са симптомите на дефицит на калий?

Дефицитът на калий може да се отрази на нервите и на взаимодействието им с клетките на мускулите в храносмилателната система, сърцето и други системи на организма.

Основно калият в организма ви се намира в клетките.

Когато се храните балансирано всеки ден лесно ще поддържате нивото на калия си стабилно.

Ако се храните непълноценно, от друга страна, избирате вредни за здравето храни или не си набавяте основни хранителни вещества, сте предразположени към появата на дефицит на калий.

Но как да разберете, че страдате от дефицит на калий? В днешната статия ще ви опишем основните симптоми на това състояние.

Запомнете ги и следете за появата им.

1.Дефицит на калий: умора и слабост

умората е симптом за дефицит на калий
Обикновено първият симптом на дефицита на калий са болки в мускулите, крампи и необичайна слабост. Тази слабост засяга не само ръцете и краката ви, но и мускулите на дихателната и храносмилателната система.

Ниското ниво на калий предотвратява бързото изразходване на енергията от клетките на мускулите. А това затруднява съкращаването им.

Слабост, мускулни спазми, мравучкане и изтръпване на мускулите – всичко това може да говори за задълбочаващ се дефицит на калий.

Ако страдате от някои от изброените симптоми ви препоръчваме да отидете на лекар, който да прецени състоянието ви възможно най-бързо.

2.Страдате от нарушен сърдечен ритъм

Продължителният недостиг на калий в организма може да се отрази на сърцето ви и да наруши нормалното му функциониране. Първият симптом за това е нарушаването на сърцебиенето без видима причина.

Нормално е това да ви се случва, ако дълго сте бягали, без да сте подготвени за това, например. Не е нормално, ако това ви се случва в ежедневието, без да сте променили ритъма си на живот.

Ако дълго страдате от дефицит на калий това състояние може да доведе до структурни и функционални изменения в бъбреците ви.

Липсата на калий може да забави сърцебиенето ви и в резултат на това да се появи световъртеж или замайване.

Съществуват различни видове аритмия. При някои сърцето бие много бързо, докато при други – прекалено бавно. В по-сериозните случаи сърцето ви дори може да започне да прескача.

Всички видове аритмия могат да доведат до появата на различни симптоми, от виене на свят до припадъци. Неравномерното сърцебиене може да бъде придружено със задух, болка в гърдите и изпотяване.

сърцебиенето подсказва за дефицит на калий

3.Високо кръвно налягане

Има много фактори оказващи влияние върху кръвното ви налягане, като фамилната ви обремененост, наднорменото тегло и консумацията на сол. Дефицитът на калий също може да е причина за това състояние.

В действителност твърде високото, както и много ниското ниво на калий може да доведе до промени в кръвното налягане.

Според различни проучвания консумацията на много солени храни и малко плодове и зеленчуци може да повиши кръвното ви налягане.

4.Крампи

Активността и възстановяването на мускулите ви зависят от нивото на калий в организма. Отпускането на мускулите може да е волно и неволно, в зависимост от вида на мускулите, които тренирате.

Когато страдате от дефицит на калий, мускулите ви остават в свито положение, водещо до появата на крампи. Ако често получавате мускулни спазми в краката, причината за това може да е дефицита на калий.

Това състояние се среща често при атлетите. Ако и вашето положение е сходно е добре да консумирате спортни напитки, богати на електролити и калий.

Храни богати на калий

Когато става въпрос за калия, хората често си мислят за бананите като най-богат източник на този минерал. Вярно е, че този плод съдържа значително количество калий, но далеч не е единственият вариант за набавянето му.

Сред храните, които ще ви помогнат да си набавите калий по естествен начин са и:

Манголдът ще ви помогне да се справите с дефицит на калий.
Манголд

Този зеленчук лесно се отглежда в домашни условия. В 100 грама от този продукт се съдържат 380 мг калий. Можете да го консумирате под формата на салати или смутита.

Банани

Добре известен факт е, че бананите съдържат голямо количество калий – 370 мг на 100 гр.

Запомнете, че ако страдате от диабет не трябва да прекалявате с този плод.

Картофи

Ако сте от хората, които често похапват картофи, може би никога не сте се сблъсквали с изброените по-горе симптоми.

  • Картофите съдържат 418 мг калий в 100 гр.
  • Най-добре е да консумирате картофите варени, печени или приготвени на пара, ако искате максимално да запазите количеството на този минерал.
  • Запомнете, че трябва да избягвате яденето на пържени картофи.

Зеле

Това е друг сезонен зеленчук, който ви дава 450 мг калий на всеки 100 гр.

Препоръчваме ви да консумирате този зеленчук под формата на салати или задушени ястия.

Авокадо

Авокадото ви осигурява 487 мг калий на 100 грама продукт. Можете да му се наслаждавате под формата на гуакамоле, в салати или сандвичи.

Спанак

Спанакът е превъзходен зеленчук, който можете да добавите към редица ястия. В 100 гр спанак се съдържат 554 мг калий.

Често игнорираме дефицита на калий, когато си мислим за необходимите за здравето на организма ни хранителни вещества.

Никога не забравяйте този минерал, той играе важна роля в редица процеси в тялото ви.

След като вече знаете в кои храни се съдържа калия, започнете да ги добавяте редовно към менюто си и се радвайте на добро здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ellison, D. H., & Terker, A. S. (2015). Why Your Mother Was Right: How Potassium Intake Reduces Blood Pressure. Transactions of the American Clinical and Climatological Association.
  • He, F. J., & MacGregor, G. A. (2008). Beneficial effects of potassium on human health. In Physiologia Plantarum. https://doi.org/10.1111/j.1399-3054.2007.01033.x
  • Terker, A. S., Zhang, C., McCormick, J. A., Lazelle, R. A., Zhang, C., Meermeier, N. P., … Ellison, D. H. (2015). Potassium modulates electrolyte balance and blood pressure through effects on distal cell voltage and chloride. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.12.006
  • Viera, A. J., & Wouk, N. (2015). Potassium disorders: Hypokalemia and hyperkalemia. American Family Physician. https://doi.org/10.1364/JOSA.39.000343

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.