Как да отглеждаме домати у дома

31.05.2016
Избягвайте използването на почва от градината, тъй като тя пренася вредители и болести, които могат да увредят насажденията.

Доматите са незаменна съставка от менюто на хората по цял свят. Те се използват за приготвянето на различни ястия, тъй като имат уникален вкус и аромат. Освен това са богати на ценни хранителни вещества, а това ги прави изключително полезни за здравето на човека. Можете да закупите домати от всяко магазинче или супермаркет край дома си, като цената им варира според сезона и качеството. За щастие,  вие сами можете да отгледате тези вкусни плодове вкъщи. Така ще можете да се насладите на превъзходното качество на домати у дома! 

Когато отглеждате домати у дома, вие със сигурност знаете, че са те гледани без пестициди и други вредни химикали, които се използват в масовото производство. Освен това ще разполагате с пресни домати. Домашно отгледаните домати са евтини, 100% органични и невероятно вкусни.

В днешната статия искаме да споделим с вас няколко прости съвета за отглеждане на собствени органични домати в саксии. Обърнете внимание на всеки детайл, за да гарантирате успешна реколта.

Използвайте подходяща саксия

Използвайте подходяща саксия ако искате да отглеждате домати у дома.

Саксията, която решите да използвате, е много важна поради няколко фактора. Основният се изразява в това, че от нея зависи каква ще бъде продукцията от домати.

Разбира се, че са много предимствата, когато отглеждате доматите в градина, на терасата и изобщо на място, където разполагате с много пространство. И без този лукс обаче можете да използвате сравнително големи саксии.

  • Препоръчваме да използвате саксия с дълбочина поне 50 см. с горе-долу същия диаметър. По този начин корените ще имат достатъчно пространство да растат.
  • Саксиите от пластмаса са по-лесни за пренасяне.
  • Накрая сложете купа или чинийка под саксията – в нея ще се събира водата, която се отцежда.

Вижте още: Как да отглеждаме моркови у дома

Уверете се, че дренажът в саксията е на ниво

Дренажът в саксията е важен фактор, от който зависи успешното отглеждане на домати у дома. Задължително по дъното й трябва да има дупки, които да улесняват дренажа и да поддържат почвата оптимално влажна.

За да предпазите почвата от преминаване през дупките, можете да сложите малка плочка на дъното на саксията.

Изберете подходяща почва за отглеждане на домати у дома

Изберете подходяща почва за отглеждане на домати у дома.

Не е добра идея да използвате почва от градината, тъй като тя пренася вредители и болести, които могат да увредят насажденията.

В оптималния случай смесете 60% кокосови фибри с 40% био хумус.

Как да засадите доматите?

Засадете доматите в предварително подготвените саксии.

Щом вече разполагате с доматени семена или покълнали растения от градински център, можете да ги засадите в предварително подготвените саксии.

  • Първо, напълнете саксиите до 1/3 със сместа, която приготвихте.
  • След това сложете покълналите растения в сместа, добавете още от нея, като трябва да покриете основата на растенията.
  • Внимателно притиснете почвата около растенията, за да се уверите, че е плътна.

Поливане

Първият път, когато поливате насажденията, трябва да е щедро, за да сте сигурни, че цялата почва е влажна. Запазете от влагата листата, стеблата и основата на растението.

След това добавяйте вода към почвената смес според това, колко влага се задържа. Възможно е да няма нужда да поливате всеки ден.

Проверявайте почвата внимателно – тя винаги трябва да е леко влажна. Избягвайте прекаленото поливане, тъй като по този начин можете да навредите на растенията.

Поддържащи колчета

За да се уверите, че вашите домати растат правилно, важно е да им осигурите опора. Поддържащите колчета са идеални, те осигуряват на стеблото стабилност и то расте право.

За богата реколта от вашите домати у дома е необходим тор

След 2 месеца започнете да използвате тор, за да се радвате след това на по-изобилна реколта.

Можете да закупите органична тор от градински център. Обърнете внимание на инструкциите на етикета, за да определите какво количество да използвате.

Прочетете и това: Как да понижите високото кръвно налягане с домати

Прибиране на реколтата

Доматите узряват бавно. Някои домати обаче няма да узрят напълно на клонките. В този случай е препоръчително да ги отрежете и да ги съхранявате на хладно място, където да дозреят до готовност.