Как да отглеждаме домати у дома

Избягвайте използването на почва от градината, тъй като тя пренася вредители и болести, които могат да увредят насажденията.
Как да отглеждаме домати у дома

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Доматите са незаменна съставка от менюто на хората по цял свят. Те се използват за приготвянето на различни ястия, тъй като имат уникален вкус и аромат. Освен това са богати на ценни хранителни вещества, а това ги прави изключително полезни за здравето на човека. Можете да закупите домати от всяко магазинче или супермаркет край дома си, като цената им варира според сезона и качеството. За щастие,  вие сами можете да отгледате тези вкусни плодове вкъщи. Така ще можете да се насладите на превъзходното качество на домати у дома! 

Когато отглеждате домати у дома, вие със сигурност знаете, че са те гледани без пестициди и други вредни химикали, които се използват в масовото производство. Освен това ще разполагате с пресни домати. Домашно отгледаните домати са евтини, 100% органични и невероятно вкусни.

В днешната статия искаме да споделим с вас няколко прости съвета за отглеждане на собствени органични домати в саксии. Обърнете внимание на всеки детайл, за да гарантирате успешна реколта.

Използвайте подходяща саксия

Използвайте подходяща саксия ако искате да отглеждате домати у дома.

Саксията, която решите да използвате, е много важна поради няколко фактора. Основният се изразява в това, че от нея зависи каква ще бъде продукцията от домати.

Разбира се, че са много предимствата, когато отглеждате доматите в градина, на терасата и изобщо на място, където разполагате с много пространство. И без този лукс обаче можете да използвате сравнително големи саксии.

  • Препоръчваме да използвате саксия с дълбочина поне 50 см. с горе-долу същия диаметър. По този начин корените ще имат достатъчно пространство да растат.
  • Саксиите от пластмаса са по-лесни за пренасяне.
  • Накрая сложете купа или чинийка под саксията – в нея ще се събира водата, която се отцежда.

Уверете се, че дренажът в саксията е на ниво

Дренажът в саксията е важен фактор, от който зависи успешното отглеждане на домати у дома. Задължително по дъното й трябва да има дупки, които да улесняват дренажа и да поддържат почвата оптимално влажна.

За да предпазите почвата от преминаване през дупките, можете да сложите малка плочка на дъното на саксията.

Изберете подходяща почва за отглеждане на домати у дома

Изберете подходяща почва за отглеждане на домати у дома.

Не е добра идея да използвате почва от градината, тъй като тя пренася вредители и болести, които могат да увредят насажденията.

В оптималния случай смесете 60% кокосови фибри с 40% био хумус.

Как да засадите доматите?

Засадете доматите в предварително подготвените саксии.

Щом вече разполагате с доматени семена или покълнали растения от градински център, можете да ги засадите в предварително подготвените саксии.

  • Първо, напълнете саксиите до 1/3 със сместа, която приготвихте.
  • След това сложете покълналите растения в сместа, добавете още от нея, като трябва да покриете основата на растенията.
  • Внимателно притиснете почвата около растенията, за да се уверите, че е плътна.

Поливане

Първият път, когато поливате насажденията, трябва да е щедро, за да сте сигурни, че цялата почва е влажна. Запазете от влагата листата, стеблата и основата на растението.

След това добавяйте вода към почвената смес според това, колко влага се задържа. Възможно е да няма нужда да поливате всеки ден.

Проверявайте почвата внимателно – тя винаги трябва да е леко влажна. Избягвайте прекаленото поливане, тъй като по този начин можете да навредите на растенията.

Поддържащи колчета

За да се уверите, че вашите домати растат правилно, важно е да им осигурите опора. Поддържащите колчета са идеални, те осигуряват на стеблото стабилност и то расте право.

За богата реколта от вашите домати у дома е необходим тор

След 2 месеца започнете да използвате тор, за да се радвате след това на по-изобилна реколта.

Можете да закупите органична тор от градински център. Обърнете внимание на инструкциите на етикета, за да определите какво количество да използвате.

Прибиране на реколтата

Доматите узряват бавно. Някои домати обаче няма да узрят напълно на клонките. В този случай е препоръчително да ги отрежете и да ги съхранявате на хладно място, където да дозреят до готовност.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.