Изчистете пикочната киселина с вода от артишок и лимон

Артишокът и лимоните притежават диуретично и пречистващо действие, което спомага контролирането на възпалението причинено от натрупването на пикочна киселина и улеснява изчистването й от организма.
Изчистете пикочната киселина с вода от артишок и лимон
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Пикочната киселина е вещество, което се образува от организма ви при процеса на разграждане на пурините в храната, която консумираме.

Клетките на организма се трудят неуморно, за да разградят това вещество като го пренасят чрез кръвта, а по-късно го изхвърлят чрез бъбреците.

Тези органи пречистват кръвта и отделят отпадните вещества чрез урината.

Но когато това вещество се натрупа в по-голямо количество – поради прекомерното му образуване или невъзможност да бъде изхвърлено – се стига до появата на заболяване, познато като хиперурикемия.

Това води до възпаление на тъканите, което от своя страна може да предизвика образуването на твърди кристали, които могат да засегнат здравето на бъбреците и ставите ви.

За щастие има продукти, които могат да помогнат процеса на детоксикация на организма и да изчистят това вещество.

Днес искаме да ви предложим лечебно средство, направено от артишок и лимони. Тези две алкални съставки действат ефикасно срещу този проблем.

Внимание!

Намалете високото количество пикочна киселина с вода от артишок и лимони

Водата от артишок и лимони е пречистваща напитка, станала известна по цял свят, благодарение на многобройните си ползи за организма.

Тя съдържа малко калории и е богата на витамини и минерали. Затова тази хранителна добавка може да ускори отслабването, като същевременно регулира нивото на холестерола и триглицеридите.

Свойството й да спомага храносмилането се използва за лечението на възпалителни заболявания като тези, водещи до натрупването на пикочна киселина.

Освен това тя съдържа мощни антиоксиданти, които забавят клетъчното увреждане и предотвратяват появата на болести, причинени от преждевременното изменение на тъканите.

Искате ли да научите още? Прочетете: 5 плода за балансиране нивата на холестерола

Полезното действие на артишока за изчистване на пикочната киселина

 Артишокът е полезен при повишена пикочна киселина
Артишокът е изключително здравословен зеленчук, използван от векове благодарение на високото си съдържание на основни хранителни вещества.

Той съдържа значително количество:

 • Витамини (A, B комплекс и C)
 • Минерали (фосфор, желязо, калций, калий, магнезий)
 • Диетични фибри
 • Въглехидрати
 • Протеини
 • Есенциални мастни киселини

Тези вещества придават способността на артишока да разгражда мастните съставки, натрупани в тъканите и да оптимизира функционирането на  черния дроб. Органичните киселини намаляват пурините в организма и ускоряват изчистването им чрез филтриране от бъбреците.

Освен това артишокът действа като натурален диуретик, увеличаващ образуването на урина за по-бързо изхвърляне на вредните вещества.

Тъй като съдържа само 40 калории, той е подходящ при диети за отслабване и спомага избягването на проблеми с метаболизма.

Полезното действие на лимоните

Лимоните съдържат вещества отговорни за неутрализирането на пикочната киселина.
Лимоните са алкален цитрусов плод, използван от древността в борбата срещу различни болести.

Високото му съдържание на витамини, минерали и натурални фибри спомага разграждането на пурините и оптимизира отделянето им чрез урината.

Натуралните киселини в лимона стават алкални, когато се усвоят в организма и балансират рН нивото на кръвта ви.

Освен това веществата, които съдържа, стимулират образуването на калциев карбонат, важен фактор за неутрализирането на пикочната киселина.

Прочетете и тази статия: 8 натурални диуретика

Как да си приготвите вода от артишок и лимони

Вода от артишок и лимон за детоксикация и изчистване на пикочната киселина.
Не са ви необходими някакви специални умения, за да си приготвите тази напитка от артишок и лимон.

Просто си купете свежи продукти, за да сте сигурни в качеството им.

Съставки

 • 2 средно големи артишока
 • 1 литър вода
 • Сока на 1 лимон

Приготвяне

 • Първо нарежете артишока на парчета и след това го сварете във водата, докато омекне.
 • Когато е готов, добавете лимоновия сок и оставете течността да се охлади, докато достигне температура годна за консумиране.
 • Прецедете течността и я изсипете в чаша; пийте напитката половин час преди всяко основно хранене.
 • Правете терапията в продължение на две седмици като част от програмата ви за детоксикация и изчистване на пикочната киселина.
 • След като пречистите организма си, пийте напитката като предпазна мярка два – три пъти седмично.

Приемът на тази здравословна напитка ще ви помогне да изчистите пикочната киселина, докато се борите с излишните килограми.

Важно е да продължавате да ограничавате консумацията си на храни, богати на мазнини и пурини, защото могат да повлияят на ефикасността на лечението.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Maiuolo, J., Oppedisano, F., Gratteri, S., Muscoli, C., & Mollace, V. (2016). Regulation of uric acid metabolism and excretion. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2015.08.109
 • Álvarez-Lario, B., & Macarrón-Vicente, J. (2010). Uric acid and evolution. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/keq204
 • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
 • González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.