Прощавайте и сбогувайте с миналото

Докога трябва да се самонаказвате за сторените грешки?
Прощавайте и сбогувайте с миналото

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Миналото понякога ни поглъща до такава степен, че пречи да живеем в настоящето с мир и хармония. Когато това се случи, сме като парализирани и не можем да направим крачка напред.

Лесно е да се каже: „сбогувай се с миналото, ако искаш да продължиш напред“. Когато болката е изключително силна и не отминава от само себе си, тя се превръща в сериозен проблем, който изисква внимание.

Да се учим от грешките

Една от основните причини да не успяваме да постигнем прогрес, се дължи на грешките, които сме правили. Чувството на вина често ни преследва и изтезава.

не се измъчвайте заради грешките от миналото

По принцип знаем, че грешките са поправими, но какво да кажем за онези от тях, които не подлежат на промяна? Решението е просто. Трябва да се поучим от тях. Помнете: винаги можете да извлечете нещо позитивно от негативния опит.

Не се страхувайте от грешките, дори от тези, които тежат най-много. Те ще пречат да продължите напред и ще бъдат винаги минало, което не можете да промените. Гледайте напред, тъй като не можете да промените вече стореното.

Трябва ли да се самонаказвате заради тези грешки? Никога. Допускането на грешки е човешко, нещо, което напомня за нашата неперфектност. Трябва да осъзнаваме факта, че те са полезни, тъй като можем да се поучим от тях.

Не си забранявайте да бъдете щастливи

Възможно е да сте били тъжни и мрачни в миналото и сега ясно си спомняте това. Приемете го – това време си е отишло! Не можете да продължавате да живеете в миналото, тъй като настоящето е сега и тук.

не можете да продължавате да живеете в миналото

Съществуват хора, които не са способни да бъдат  щастливи , тъй като живеят заклещени в миналото. Нормално е да поглеждаме назад, да размишляваме и да правим изводи. За да разберем: какво се е случило, как то е допринесло с ценно знание.

За да направите това, научите се да забравяте и да си прощавате. Ядът не е сторил никому добро. Той само отхвърля щастието, което се опитва да ви достигне. Желателно е да се освободите от всичко, които ви задържа в миналото.

Трябва да се научите да прощавате на другите, но е наложително да прощавате и на самите себе си за собствените грешки. Така ще се освободите от голямо тегло, което сте носили досега на плещите.

Жизненоважно е да си дадете възможност да продължите право напред, дори и понякога да се заглеждате назад. Ключово е да поглеждате към миналото, когато то може да даде отговор: как да вървите напред и да бъдете щастливи.

Сега е времето да се освободите от миналото!

не можем да продължим напред, ако не се сбогуваме с миналото

Прочетете и това: Приемете своите недостатъци, и никой няма да ги използва срещу вас

Знаете ли какво представлява зависимостта? Да се прикрепиш към някого, тъй като те е страх да бъдеш сам, заради травма в миналото. По същия начин страдаме от тип зависимост –  нашето минало.

Не бива да си позволяваме да зависим от него, тъй като трябва да приемем, че то е непроменимо. Да живееш и да пребиваваш в миналото е начин на съществуване, който пречи да бъдем истински и ни превръща в хора, които не правят нищо съществено през живота.

Не можем да продължим напред, ако не се сбогуваме с миналото. Мислете за живеенето по този начин, като че сте завързани с въже – въже, което парализира. Само  вие можете да го отвържете. Сега е дошъл моментът да го направите.

Погледнете своето миналото с очи на изследовател и се поучете от грешки и успехи. Простете на хората, които са наранявали. Фокусирайте се върху настоящето и какво искате да промените. Важно е да започнете да действате.

не живейте в миналото, а в настоящето

Всеки човек в определен момент от живота се нуждае от това – да се върне в миналото. Важно е, обаче, да не остане там завинаги, тъй като реалността е тук и сега. Ние живеем в настоящето и маршируваме стъпка по стъпка към бъдещето.

Не позволявайте да живеете в миналото. То е зад вас и съдържа много неща, които може да не харесвате. Днес можете да промените всичко това и да се сбогувате с него. Настоящето дава възможност за промяна.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.