Живейте живота си и забравете възрастта

Всяка сутрин е нова възможност, от която можете да се възползвате, независимо дали сте на 20, 30, или 70 години.
Живейте живота си и забравете възрастта

Последна актуализация: 17 февруари, 2019

Възрастните хора  казват  “годините не са нищо повече от число” и са напълно прави. Ето защо трябва да живеете живота си на пълни обороти и не мислите за възрастта.

А вие… на колко години сте?

Не питаме колко рождени дни вече сте отпразнували, а възрастта, на която се чувствате по душа и в ума си.

Това е от значение. Тъй като отвъд нашата актуална възраст се намира живота и чувството за щастие, което ни кара да се чувстваме добре, комфортно с човека, който сме и когото виждаме в огледалото.

Нещо, което всички ние знаем, е, че нашето общество има навика да надценява младостта. То „продава“ идеята, че да си млад означава да си красив, но и не само това – да се чувстваш добре.

Рядко се виждат по-зрели жени и мъже по модните подиуми. Те имат характерни бръчици около очите, дължащи се на усмивките през годините зад гърба им. Тези хора също са красиви.

Да си млад може да е преимущество за кариерата, но има нещо друго, което е ключово. Да си млад не винаги е синоним на това да си щастлив.

Най-добрата възраст е онази, на която сте сега, защото в този момент разполагате с най-добрите възможности да бъдете човека, който искате да сте. Няма значение дали сте на 20, или на 60 години.

Възрастта не е от значение, стига да продължавате да се смеете

Каква беше първата ви мисъл тази сутрин? Вярвате или не, когато дойде денят, в който отворите очи сутрин, без да имате пред себе си поне една цел или проект, това е моментът, в който започвате да остарявате.

Един ум, който е ангажиран с мечти, планове, надежди, тревоги и любопитство, определя човека като способен да извлича максималното от живота си. Няма значение какво пише в паспорта или шофьорската му книжка.

Въпреки това има моменти, когато се фокусираме само върху външния свят. Върху новата свещичка на тортата за рождения ден, върху цифрата, която излиза на кантара, или размера дреха, който бихте искали да носите. Именно този, който дълго време сте купували като млади.

Всички тези примери са истински източник на страдание, с което трябва да се научите да се справяте.

Затова искаме да ви покажем чрез примери как хората започват да остаряват. Тези процеси обикновено започват в главата и всеки от нас трябва да се опита да ги предотврати:

Остарявате,и когато ставате постоянни зрители на собствения си живот

Остарявате, когато мечтите ви угасват

 • Остарявате, когато казвате „не“ на плажа, тъй като се срамувате да се покажете пред другите по бански. Тревожи ви, че се забелязва как тялото ви се е променило.
 • Остарявате, когато слушате човек, който казва, че „това не е подходящо за вас и вече сте изпуснали влака“.
 • Остарявате, когато се придържате към рутината и се страхувате от промяната, тъй като смятате, че тя ще ви донесе нещо лошо.
 • Остарявате, когато гледате със завист на щастието на другите, вместо да излезете навън и да потърсите и създадете своето.
 • Остарявате, когато спирате да си поставяте цели на хоризонта и избирате да следвате това, което другите правят.
 • Остарявате, когато затваряте врати и ставате постоянни зрители на собствения си живот, който сякаш минава на лента пред очите ви.
 • Остарявате, когато се отказвате, когато спирате да имате доверие и станете подозрителни или навъсени.
 • Остарявате, когато спирате да се интересувате от живота около себе си, спирате да задавате въпроси като „Чудя се какво ще се случи, ако…“
Трябва да спрете да броите годините и да живеете живота си.

Забравете възрастта и живейте живота си

Трябва да спрете да броите трупащите се години и да се фокусирате върху важното: да живеете живота си.

Защото не е важна възрастта, на която сте: от значение е да превръщате всеки момент в значим. Именно поради това ви каним да поразмишлявате върху тези фрази. Използвайте ги – те ще ви направят малко по-щастливи.

 • Един ден, изпълнен с тревога, гняв и скандали, е загубен ден.
 • Всяка сутрин е нова възможност, от която можете да се възползвате, независимо дали сте на 20, 30, или 70 години.
 • Да пораснете означава да разберете какво наистина си струва. Всяко друго нещо, което влошава настроението и ви разстройва, е добре да оставяте зад себе си.
 • Животът е прекалено кратък, за да живеете според плановете на другите хора!
 • Разберете, че мнението на другите не ви определя. Затова единствената ви цел от днес е да бъдете себе си и да следвате своя собствен път.
 • Добрите приятелства са онези, които ви позволяват да останете млади и заредени с мечти за живота: избирайте мъдро с кого да прекарвате времето си.
 • Правете другите хора щастливи винаги, когато можете. Защото всяка положителна емоция дарява с живот сърцето и подмладява усмивката ви.
 • Живейте пламенно. Всеки ден тренирайте своя поглед с любопитство и научавайте по нещо ново. Бъдете изненадани от всичко, което ви заобикаля.

Не се колебайте да приложите тези прости съвети на практика. Наслаждавайте се на всеки ден от  годините, на които сте сега!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Goulding, C., & Shankar, A. (2004). Age is just a number. European Journal of Marketing.
 • Neugarten, B. L., & Neugarten, D. A. (1996). The changing meanings of age. The meanings of age: Selected papers of Bernice L. Neugarten, 72-78.
 • Pasquali, E. A. (1990). Learning to laugh: Humor as therapy. Journal of Psychosocial Nursing and Mental Health Services, 28(3), 31-35.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.