Братовчедите - приятели и близки, като братя и сестри

Ако насърчите игрите, приключенията, вечерните сбирки, смеха, шегите и песните между братовчедите, ще им подарите много щастливи моменти
Братовчедите - приятели и близки, като братя и сестри

Последна актуализация: 16 януари, 2019

Братовчедите ви осигуряват уникална семейна връзка: тези близки роднини са ви като братя и сестри. Те обогатяват детството и юношеството ви.

Психологическата и социална среда на тези близки връзки, които формирате с братовчедите си, се доближава много до тази на вашите родители, братя и сестри.

Братовчедите са онези уникални приятели, с които освен фамилията, споделяте и хиляди приключения. С тях имате много спомени, които са ключова част от порастването ви.

Каним ви да надникнете по-внимателно в тези ценни връзки, за които си струва да се грижите и до днес. На свой ред е добре да насърчите децата си да укрепят тези хубави семейни връзки.

Братовчедите, тези изключителни втори братя и сестри

Интересен е фактът, за който разказват антрополозите, че в днешно време не всички култури отдават еднакво значение на семейството. В някои страни фамилният контакт се ограничава до телефонни разговори и срещи веднъж месечно или по-рядко.

В други култури обаче, не е необичайно контактът да е чест и дори ежедневен. Възможно е няколко поколения да живеят заедно и да се грижат за по-възрастните, поради икономическа обусловеност или приемственост.

Много хора растат заедно с братовчедите си, които живеят на една крачка. Наблизо са и бабите, които ги прибират, когато родителите са още на работа.

Израстването с такъв ежедневен контакт предполага привички в изразяването на обич и уважение, които се вкореняват дълбоко в ценностите и носят полза за малки и големи.

Връзка с братовчедите

Нека видим с какво допринасят братовчедите в детството, и каква е ролята им, когато вече сте големи.

Начин да сте социални непосредствено извън семейството

Когато детето се появи на бял свят, първите хора, с които си взаимодейства, са неговите родители, братя или сестри. Далеч преди да започнете да изграждате приятелски връзки с връстниците си, ще имате своите социални контакти с братовчедите си. Това е нещо наистина ценно.

  • Качествената връзка с братовчедите се предопределя от позитивните взаимоотношения на роднините. Ако нямат добре изградена връзка, няма как такава да се появи между децата.
  • Всъщност, не е необичайно за много хора дори да не познават братовчедите си, тъй като родителите им са прекъснали всякакви взаимоотношения с роднините си на някакъв етап в живота.
  • Ако контактът им обаче е положителен, детето ще получи за награда това специално приятелство, а този емоционален компонент в живота им ще създаде трайни ефекти в него.

Братовчедите са тези втори братя и сестри, с които да научите повече от бабите и дядовците си, и с които да прекарвате почивните дни. С тях преживявате хиляди приключения, изгубвате и се намирате, спорите, смеете се и създавате “когнитивен резерв”, който помага и на двете страни да пораснат.

Братовчедите са приятели

Братовчедите, приятели за цял живот

Нещо, което всички знаем, е че не винаги се разбираме добре с всеки един от нашите братовчеди по бащина или майчина линия. 

  • Най-вероятно сте по-близки с тези, с които споделяте повече общи ценности, и чиито личностови качества ви осигуряват радост и подкрепа, която имате нужда. Те са тези, които са били с вас през цялото ви детство, и с които заедно влизате в зрелостта.
  • Друг често срещан феномен е, че някои хора имат по-близка връзка с братовчедите си, отколкото със собствените си братя и сестри.
  • Това са нормални взаимоотношения, които не трябва да ви притесняват твърде много.
  • Семейните задължения не трябва да ви принуждават да се преструвате, че имате чувства; винаги е хубаво да следвате гласа на собственото си сърце и съвест, като, разбира се, не прекрачвате границата на уважението.
  • Братовчедът е повече от приятел – той е като сродна душа, на който можете да разчитате до последния си ден.

Окуражете добрите връзки между децата си и техните братовчеди

Ако все още имате добри взаимоотношения с роднините си, както и тези на половинката ви, не се колебайте да насърчите семейните сбирки. Те позволяват на по-малките членове на семейството да прекарват повече време заедно, а възрастните също са радостни от това.

  • Не забравяйте, че първите шест години от живота на детето е изключителен период, в който всяко събитие остава отпечатък.
  • Ако насърчите игрите, приключенията, вечерните сбирки, смеха, шегите и песните между братовчедите, ще им подарите щастливи моменти. Освен това ще оставите в тях чудесни спомени, които ще им помогнат да порастат с чувство на обич и щастие

Позволете на децата си да изградят позитивните взаимоотношения, които и вие сте имали с вашите собствени братовчеди.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.