8 съвета за по-здрава и по-красива коса

Подрязвайте често краищата, изплаквайте със студена вода и решете всеки ден
8 съвета за по-здрава и по-красива коса

Последна актуализация: 24 януари, 2019

Косата се подхранва от организма, както всяка друга част от тялото. Тя се свързва пряко с нервната система и се състои от кератин, протеини, силициев двуокис и масла. Често мислим за нея като са украшение, което допринася за добрия вид. Трябва да знаете обаче, че косата играе важна биологична функция – тя стабилизира тялото и действа като външен сензорен орган. За да се радвате на по-красива коса, трябва да се грижите за нея постоянно.

За съжаление косата е изложена на много фактори, които я отслабват и увреждат. Добрата новина е, че съществува изобилие от лесни и натурални начини за подобряване на здравето на косата. Можете успешно да я направите красива, мека и привлекателно блестяща с помощта на натурални средства. Искате ли да научите как точно да постигнете това?

Съвети за грижа за косата

Повечето хора се тревожат преимуществено за хигиената на косата, затова редовно я мият и я решат. Възможно е обаче да сте неосведомени за наличието на полезни ежедневни навици, които водят до стимулиране на здравината й и я хидратират. Можете ли да посочите такива? В днешната статия ще разгледаме точно такива навици:

Решете косата всеки ден

грижа за по-красива коса - ежедневно ресане

Ежедневното разресване на косата, и то многократно, стимулира по-добрата циркулация на кръвта в скалпа. А това означава, че косата ще расте по-бързо и ще бъде по-здрава. Ако искате да имате по-мека, по-дълга и по-красива коса, тогава е време да започнете по-често да я решите с гребен или четка. Решете косата 2-3 пъти дневно.

Изплаквайте косата със студена вода

Горещата вода по време на вземане на душ всъщност прави скалпа по-уязвим, а косата става суха и безжизнена. Студената вода, от своя страна, е отличен стимулатор за здравата и по-красива коса. Тя запечатва кутикулите и прави косата по-блестяща и копринено нежна. Не искаме да ви заблудим да си мислите, че трябва да миете косата с леденостудена вода. Добре е обаче да привикнете към къпане със сравнително хладка или средно топла вода – такава лека корекция на температурата ще е от голямо значение.

Избягвайте неумереното излагане на горещина

ако искате да имате по-красива коса, не я излагайте на силна топлина

Честото излагане на косата на прекомерни горещини води до изсушаване на скалпа. Като резултат косата губи своя блясък и здравина с всеки изминал ден. Редовната употреба на преси, сешоари и маши води до отслабване на косата и оформянето на цъфтящи краища, които забавят растежа й. За да избегнете това, препоръчително е да прекратите употребата на такива продукти. В случай че не можете да ги изключите съвсем от ежедневието си, желателно е да нанасяте качествен овлажняващ крем по скалпа и косата.

Внимавайте, когато се получи заплитане

Заплитането е обичаен проблем за хората с дълга коса. Те могат да го усложнят още повече, когато не използват правилното средство за справяне с проблема. Някои хора се опитват да разрешат бързо косата си – това не е подходът, който препоръчваме, защото често той включва накъсване на косата. Накрая резултатът е плачевен. Искате ли хитър трик? Нанесете малко масло от жожоба или кокосово масло върху заплетената коса. Оставете да подейства няколко минути. След това разрешете косата с лекота.

Подрязвайте краищата често

за да имате по-красива коса трябва редовно да подрязвате краищата й

Най-изложената на негативни фактори част от косата са краищата. Те се изтощават и изсъхват  лесно, което прави косата неугледна и нездрава. Експерти съветват да подрязвате краищата на косата поне веднъж на 2 месеца. Така по естествен път стимулирате растежа й и можете да се радвате на по-здрава и по-красива коса.

Спазвайте здравословна диета

Още в началото споменахме, че косата се подхранва, точно като всяка друга част от човешкото тяло. Затова обърнете внимание на продуктите, с които се храните всеки ден. Наличието на полезни вещества в тях са жизненоважни за растежа на косата. Едно от нещата, които можете да направите още днес, е да повишите консумацията на плодове, зеленчуци, ядки, млечни храни, риба, както и да започнете да приемате задоволително количество вода всеки ден.

Препоръчваме ви да прочетете и: 4 естествени средства за укрепване на косата

Средства за здрава и по-красива коса

За да подпомогнете процеса с грижа за здрава и по-красива коса, мека като коприна, препоръчително е да прилагате няколко натурални средства, които ще я заздравят и хидратират допълнително. На пазара ще откриете различни маски, балсами, шампоани и други продукти, насочени специално към грижата за косата. Ние обаче ви препоръчваме 2 от най-добрите естествени средства – едното от тях е подходящо за суха коса, а другото – за смесен тип.

Маска с авокадо и яйце

маска с авокадо и яйце за по-красива коса

Авокадото е плод, който познаваме като изключително полезен за човека, а също така за кожата и косата. То е богато на хранителни вещества и есенциални мазнини. В тази рецепта авокадото е съчетано с яйце, за да бъде маската още по-мощна и ефикасна.

Съставки:

  • 1 зряло авокадо
  • 1 яйчен жълтък
  • 1 супена лъжица зехтин

Приготовление:

Необходима ви е подходяща купа. Намачкайте авокадото в нея, добавете яйчения жълтък и зехтина. Смесете всички съставки добре. Получената маска нанесете върху косата и скалпа. Оставете я да действа 20-30 минути, след това измийте косата, както обикновено. Това средство е идеално за суха коса. Можете да го прилагате 2 пъти месечно.

Маска с банан и лимон

Тази лесна за приготвяне маска хидратира косата, докато едновременно с това я почиства и възстановява.

Съставки:

  • 1 зрял банан
  • Лимонов сок – колкото да се получи паста
  • 1 супена лъжица слънчогледово масло

Приготовление:

Намачкайте банана с вилица. Смесете го с лимоновия сок и слънчогледовото масло. Оформената паста нанесете върху влажна коса. Оставете да действа 20-30 минути.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.