Как да имаме положителна нагласа в живота

Една проблемна ситуация може да повлияе на всяка стъпка, която приемете, заедно с взаимоотношенията с хората около вас, вашето здраве, и т.н.
Как да имаме положителна нагласа в живота

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Тъй като не можем да променим миналото, трябва да се съсредоточим да имаме положителна нагласа към настоящето и бъдещето. Така ще са колкото е възможно по-ползотворни и успешни.

Животът не винаги ни дава новините, които искаме или очакваме да чуем. В такива моменти сме склонни да мислим, че всичко е лошо и нищо не се случва както трябва.

Но това е моментът, когато трябва да си спомним старата поговорка “да видиш чашата наполовина пълна” за всичко, което се случва с нас.

Искате ли да се научите как да имате положителна нагласа, когато се сблъсквате с неблагоприятна ситуация? Ще ви предложим няколко съвета в тази статия.

Имайте положителна нагласа и бъдете благодарни

Вярно е. Много е трудно да сложите усмивка на лицето си, когато нещата са точно обратното на това, което искате; трудно е да кажете “благодаря” на живота. Но това е необходимо, за да продължите напред.

Положителната нагласа ще подобри самочувствието и отношението ви към проблемите. Всички ние преминаваме през трудни времена, защото в живота това е нормално . Важно е как ги приемате и как се справяте с тези лоши времена, като ги превърнете в нови възможности.

Ако преминавате през труден момент, това несъмнено ще притеснява както външното, така и вътрешното Аз. Ще се разболеете, ще получите повече бръчки, ще станете раздразнителни, няма да може да се съсредоточавате … и още много други неприятни неща.

Една проблемна ситуация може да повлияе на всяка стъпка, която приемете, заедно с взаимоотношенията с хората около вас, вашето здраве, и т.н. Всичко изглежда като необратимо колело или порочен кръг.

Какъвто и да е случаят, изглежда сякаш се движите с главата си в тъмен облак, и всичко, което ви заобикаля са само бури.

Как да имате положителна нагласа към живота?

Изглежда, че нещата не само че не се подобряват, а точно обратното: лошите новини ви затрупват една след друга за известен период от време. Става все по-трудно да се отървете от проблемите и да откриете чистия въздух, от който всеки има нужда.

Не се отчайвайте. Възможно е да подобрите дните и живота си, ако имате необходимото убеждение и нагласа. Поставете дълбоко в ума си идеята, че всичко ще бъде наред, и не ставайте жертва на мисълта, че ще останете нещастни до края на живота си.

Съвети да се предпазите от лошото да ви засегне

Не става въпрос да се чувствате като робот или машина. Разбира се лошите неща ще променят живота ви. Но както се казва, “крайностите никога не са добри.”

Ето защо трябва да се опитате да бъде малко по-милостиви към себе си. Следните съвети за поддържане на положителна нагласа, когато сте изправени пред неблагоприятни ситуации ще бъдат от голяма полза:

Обръщайте внимание на хубавите неща

За да имате положителна нагласа: обръщайте внимание на хубавите неща.

Имате хиляди неща, заради които може да се усмихвате! Всичко, което се случва в живота (добро или лошо) служи като урок, за да бъдете по-силни, за да стигнете до вашата дестинация възможно най-рано. Вярвайте в тази идея, и ще намерите светлата страна на всяка ситуация (чашата ще бъде наполовина пълна).

Това може да е трудно в някои отношения, но си струва усилието. Винаги трябва да балансирате доброто и лошото. Анализирайте кое тежи повече. Открийте положителното във всичко и вашата гледна точка към живота ще се подобри.

Открийте урока

В допълнение към намирането на доброто във всяка ситуация, опитайте да намерите на урока, който трябва да получите. Животът е най-добрият учител, който бихте могли да имате.

Това ще ви помогне да разберете всичко, което се случва с вас и ще бъдете в състояние да се изправите пред подобни неща, които ви се случват в бъдеще. Бъдете готови за всичко. Вземете поука от всеки проблем, пред който се изправяте, и след това използвайте тези уроци в конкретни ситуации, за да израснете и станете по-мъдри.

Това също така ще подобри самочувствието и ще ви предпази да се чувствате зле отново.

Намерете решението

Всеки проблем има отговор, въпреки че понякога имате чувството, че е по-трудно да се открие той, отколкото скрито съкровище в средата на океана. Но не се притеснявайте, ще намерите решението. Вместо да мисли за проблемите, се концентрирайте върху това как да ги решите.

Това ще промени отрицателната ви нагласа и ще ви помогне да се чувствате много по-добре за себе си, когато правите нещо за това. Направете план за действие, който ще ви доведе до ефикасно, бързо и цялостно решение.

Не забравяйте, че ако плачете, защото не можете да видите слънцето, сълзите ще ви попречат да видите звездите!

Не забравяйте бъдещето

За да имате положителна нагласа: не забравяйте бъдещето.

Винаги, когато имате проблем или нещо се обърка и ви заклещва в миналото, или дори в настоящето, правите грешка! Не може да промените това, което вече се е случило, затова трябва да започнете да мислите за утрешния ден, който никога не се знае какъв ще е.

Вместо да се притеснявате твърде много за това, което вече се е случило, помислете как бихте могли да се чувствате от сега нататък. Дръжте ума си фокусиран върху бъдещето, как искате то да бъде, какви действия ще предприемете и т.н.

Говорете положително

За да имате положителна нагласа, говорете положително.

Негативността, която изпитвате, когато говорите за нещата, които се случват зле се отразява и на начина, по който говорите и как се отнасяте към другите.

Вероятно прекарвате времето си в оплаквания от всичко и всички. Нищо хубаво не излиза от устните ви, и най-често срещаните думи, които казвате са “не”, “никога”, “невъзможно”, “тъга”, и “лошо”.

Променете начина, по който говорите, за да привлечете положителните неща!

Кажете “да”, “възможно е”, “щастие”, и “добър” следващия път, когато говорите с някого или мислите за нещо.

Бавно ще започнете да виждате как една малка промяна може да бъде първата стъпка към пътя на възстановяването. Бъдете уверени в себе си и имайте вяра, че ще сте в състояние да се радвате на живота, който е красив, с всичките му възходи и падения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.