Захарна тръстика: хранителна стойност и свойства

Захарната тръстика е тропическа трева със здраво, дебело стъбло пълно с вкусен сок.
Захарна тръстика: хранителна стойност и свойства
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 22 април, 2023

За мнозина захарната тръстика е земеделски плод, който представлява основната суровина в производството на най-популярния и широко използван естествен подсладител: трапезната захар.

Освен че е основна суровина за направата на рафинирана бяла захар и други видове подсладители, като панела или кафява захар, тя предоставя и някои предимства, които малко от нас знаят. Дори в кулинарията е класическа съставка в различни рецепти.

Останете с нас, за да научите за нейната хранителна стойност и свойствата, които я правят храна с широки ползи за здравето.

Какво представлява захарната тръстика?

Захарната тръстика е тревиста култура с вдървеняло стъбло, която принадлежи към семейството на тревите и може да достигне до 5 метра височина. Научното й наименование е Saccharum officinarum L. и е източникът на трапезната захар.

Произхожда от Нова Гвинея и хората първо са я култивирали в Югоизточна Азия и Западна Индия. Оттам стига до Испания през 9 век, а през 15 век се разпространява в Америка. Днес хората я отглеждат в много тропически и субтропични райони по света.

Като стъбло можете да я консумирате обелена или изстискана и съдържа определени хранителни вещества, които я правят отличен избор. Това е култура, която осигурява продоволствена сигурност на хората, тъй като е икономична, жизнеспособна, екологична.

Видове захарна тръстика

Захарната тръстика има 4 разновидности:

  1. Cristalina: има стебла, които могат да достигнат до 6 метра височина. Има тъмни листа, заобиколени от слой белезникави косми. Тя е по-устойчивя на екстремни условия, но е по-твърда.
  2. Veteada: има ивици от червено, виолетово и жълто. Тя е по-малкя от предишнятя, като достига около 3 метра и половина. Много е устойчива на студ.
  3. Criolla: тя е изключително сочна и има една от най-високите концентрации на захароза.
  4. Violet: дължи името си на цвета на стъблата и листата й са с наситен зелен цвят. Тя издържа добре на ниски температури и е по-малко сочна от предишните.
Захар
Трапезната захар е най-разпространеният подсладител в света и приложението й е универсално.

Хранителна стойност на захарната тръстика

Химическият състав на захарната тръстика е оценен от група агрономи, които откриват, че тя е богата на въглехидрати – 56%. От тях 28 грама са неразтворими диетични фибри, като целулоза, хемицелулоза и лигнин.

Другата половина от въглехидратите са прости захари, което я прави източник на енергия par excellence. Въпреки това, нейната протеинова стойност е ниска, тъй като максималното им съдържание е 1,4%.

От друга страна, от захарна тръстика се извличат редица странични продукти и всеки има различна хранителна стойност. Ще разгледаме компонентите на сока от захарна тръстика, багас и панела.

Сок от захарна тръстика

Сокът от захарна тръстика е вискозен, непрозрачен и потъмнява на цвят след извличане. Това се дължи на химическа реакция между протеините в сока и неговите захари.

Образуват се кафяви или тъмнозелени съединения, наречени меланоидини. От сока се получават захарозни кристали, от които се приготвя трапезна захар.

Хранителната му стойност се характеризира с високо съдържание на общо сухо вещество (между 15 до 20%), от които 80% е захароза. Поради това е лесно смилаем и се счита за почти 4 пъти по-енергиен от зърнени храни.

От друга страна, група експерти оцениха съдържанието на витамин С в сока след пастьоризация, като установиха, че остава 47 милиграма на 100 милилитра сок от захарна тръстика. Това се счита за важно поради положителните ефекти на витамин С върху здравето.

Панела

Panela е твърд продукт, получен чрез концентриране на захарта в сока от захарна тръстика. Поради това има висок дял на захароза, достигащ стойности близки до 80%. Съдържа и 15% фруктоза.

Това я прави високо енергийна, осигуряваща 350 калории на 100 грама. Въпреки че е с по-ниска стойност от рафинираната захар, която е около 400 калории.

Багас

Въпреки че багасът е страничен продукт, получен от извличането на сока от захарна тръстика и не се консумира директно от населението, наличието на определени компоненти и биоактивни вещества го прави интересен за добавянето му в различни продукти.

Например багасът е източник на неразтворими фибри, като целулоза, хемицелулоза и лигнин. Те представляват между 20 и 45 % от целия продукт.

В допълнение, минералната му стойност е 2,5%, със съдържание на калций, магнезий, калий и желязо. Докато протеините имат стойност от 2,4%.

Свойства на захарната тръстика

Свойствата на захарната тръстика зависят от нейната хранителна стойност и наличието на определени активни компоненти, които са споменати по-долу.

Захарната тръстика е източник на антиоксиданти

Както сокът от захарна тръстика, така и багасът осигуряват разнообразие от биоактивни вещества, които действат като антиоксиданти, способни да инхибират или забавят окисляването в тялото чрез блокиране на свободните радикали.

Багасът съдържа антоцианини, флавоноиди и полифеноли, които са изследвани за тяхното антиоксидантно действие. Те действат като антимутагенни и вероятно противоракови агенти.

Сокът от захарна тръстика, от друга страна, съдържа голям процент витамин С, флавоноиди и канелени киселини. Една чаша сок от захарна тръстика съдържа 40 милиграма фенолни съединения, които представляват важен източник на диетични антиоксиданти.

Група изследователи измериха полифенолите в различни разновидности на сока от захарна тръстика и стана ясно, че всички са в състояние да предпазят от увреждане на ДНК, причинено от радиация. Проучването също така разкрива способността на сока да улавя свободните радикали и да инхибира липидната пероксидация.

В допълнение, витамин С помага за поддържане на колагена, детоксикация на черния дроб и предотвратяване на някои видове рак и сърдечно-съдови заболявания.

Захарната тръстика осигурява достатъчно диетични фибри

Проучвано е включването на диетични фибри от багас от захарна тръстика във формулата на нови храни. Някои технологични процеси са направили възможно подобряването на функционалните им свойства. Знаем, че целулозата и хемицелулозата могат да контролират кръвната захар и рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания.

Може да подобри спортните постижения

Сокът от захарна тръстика е естествена напитка, която според някои проучвания може да повиши нивата на кръвната захар по време и след тренировка. Това е в сравнение с напитка с чиста вода и спортна напитка.

В допълнение, няма разлики между сока от захарна тръстика и други напитки по отношение на времето за упражнения, сърдечната честота и плазмения обем. Следователно можете да го използвате във всяка физическа активност.

Физическата активност и здравето
Спортистите могат да използват напитки на основата на захарна тръстика, ако извършват интензивни упражнения.

Дъвченето на захарна тръстика може да има антикариогенен ефект

Диетата е един от основните фактори, които могат да предотвратят кариеса. Здравословното хранене е тясно свързано с насърчаването на оралното здраве.

Наблюдавано е, че група деца, които живеят в райони, където се отглежда захарна тръстика и които дъвчат захарна тръстика като хранителен навик, са почти 50% по-малко склонни да страдат от зъбен кариес. Докато децата, които нямат този навик, имат по-големи здравословни проблеми със зъбите си.

Възможни антибактериални и антивирусни профилактични ефекти на захарната тръстика

Някои изследвания съобщават, че сокът от захарна тръстика има профилактичен ефект, тъй като насърчава устойчивостта към бактериални и вирусни инфекции. В това отношение група мишки онсумират сок от захарна тръстика след излагане на вируса на бяс.

Контролната група приема само дестилирана вода. Тези, които приемат сок от захарна тръстика, оцеляват, докато останалите мишки умират.

По този начин изследователите заключават, че екстрактът от сок от захарна тръстика има профилактичен ефект. Предотвратява размножаването на патогени.

Въпреки това, тези резултати не са изследвани при хора.

Как да консумираме захарна тръстика?

Несъмнено най-добрият начин за консумация на захарна тръстика е чрез нейния сок. За да получите чаша от 250 милилитра, трябва да обелите около 6 парчета захарна тръстика, като премахнете най-твърдата външна част. След това ги поставяте в екстрактора, прецеждате и се наслаждавайте.

Не забравяйте, че въпреки ползите от сока от захарна тръстика, количеството захар и калории не могат да останат незабелязани. Така че нашата препоръка е да не приемате повече от 2 чаши на ден, особено ако се опитвате да следвате нискокалорична диета, за да поддържате теглото си или да отслабнете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.