7 научно подкрепени съвета за мотивация за физическа активност

Различни научни изследвания подкрепят определени практики, които действат като мотивация за започване на физическа активност и други здравословни навици. Запознайте се с тях.
7 научно подкрепени съвета за мотивация за физическа активност

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има няколко причини, поради които човек решава да започне да тренира – от естетически причини до здраве и благополучие. Въпреки това, мнозина намират първите стъпки за трудни и поради тази причина съветите за мотивация за физическа активност са много важни.

Няколко научни изследвания са анализирали ефектите, които мотивацията носи за изпълнението на целите, свързани с обучението. Музиката, груповите процедури или ясните цели са някои мотивационни аспекти, които с подкрепата на науката могат да действат като импулс.

Защо съветите за мотивация за физическа активност са важни?

За да започнете нов навик, свързан с тренировки или здравословно хранене, трябва да намерите някаква форма на мотивация, която да стимулира вашите действия. Често правим грешката да чакаме момент на вдъхновение, който може никога да не дойде.

По този начин се насърчава желанието и вътрешният стимул, което е най-важният фактор, за да започнете да тренирате без по-късно да се отказвате. Желанието няма да се появи като магия, а по-скоро ще се изгради постепенно, когато започнем да предприемаме действия.

Казано по друг начин трябва да бъдем насърчавани да направим първата стъпка, дори без ясна или силна мотивация. След като забележим първите резултати, мотивацията ще бъде по-лесна за получаване.

Съвети за мотивация за физическа активност според науката

За да усвоите здравословни навици, е важно да имате предвид серия от съвети за мотивация за физическа активност. Те могат да действат като малък тласък за започване на нова рутина или диета.

1. Помнете приятните тренировки

Изследване от Университета на Ню Хемпшир разкрива, че студентите, които описват положителни спомени от физическа активност, имат повече мотивация да я практикуват. Следователно, връщането към спомените ни за приятни преживявания може да бъде полезен съвет за такава мотивация.

Жени в басейн.
Припомнянето на щастливите тренировки ни помага да продължим настоящата си практика.

2. Визуализирайте се там, където искате да бъдете

Това не е просто фантазия. Начинът, по който виждате себе си, оказва влияние върху действията, които предприемате. Поради тази причина, визуализирането на себе си като обучен човек създава стимул да се сблъскате с практики за постигане на тази цел.

Психологически проучвания, като това, проведено от European Journal of Social Psychology, подчертават важността на начина, по който развиваме вътрешния си диалог. Според този съвет за мотивация за физическа активност, наблягането на втория човек, т.е. на “ти”, създава по-голям стимул.

Следователно, разговорът със себе си, във връзка с мястото, където искате да бъдете, в крайна сметка се оказва движеща сила за вас да започнете нов здравословен навик. Проучването, базирано на различни експерименти, доказва, че използването на думата “ти” може да подобри изпълнението на задачите.

3. Значението на музиката в съветите за мотивация за физическа активност

Много често хората обичат да слушат музика, докато тренират. Инструментите за това се подобриха през последните години. Вече има устойчиви на пот музикални устройства и държачи за телефони, специално проектирани за бегачи.

Неудобството при носене на кабели е решено с безжични слушалки и Bluetooth. Всичко това показва колко е важно хилядите спортисти да чувстват, че любимите им мелодии им правят компания.

Университетът на Уисконсин и Бол Стейт проведоха изследване по този въпрос. Те работиха върху група спортисти, които тренирали с любимата си музика. Друга група правила това с всякакъв тип музика, а третата група – без никаква музика.

Изследователите стигнаха до заключението, че физическото представяне се подобрява при тези, които слушат любимата си музика, особено при жените. Проучването се основава на резултатите, получени чрез теста на Купър.

4. Групова мотивация

Много хора избират партньор за тренировка, за да бягат, да ходят на фитнес или да тренират у дома. Има и групови занимания. Не е случайно, че този тип занимания са толкова популярни.

Проучване на Мичиганския държавен университет разглежда групи хора, работещи в групи и индивидуално. Резултатите показват, че тези, които са го правили в компания, се упражняват до два пъти по-дълго от останалите.

От своя страна изследване, публикувано в академичното списание The Royal Society, се фокусира върху стимулацията, произведена от освобождаването на ендорфини. Това е често срещан телесен процес по време на тренировка, който намалява усещането за болка и увеличава еуфорията. Синхронизираното групово обучение увеличава производството на тези вещества.

5. Опознайте себе си, за да не се отказвате

Понякога започването на нова фитнес рутина или здравословна диета може да бъде по-лесно, отколкото да се придържате към нея. Обичайно е много хора да се откажат рано, преди да извлекат ползите.

Проучване на Pontificia Universidad Javeriana в Колумбия подчертава значението на личните, атлетичните и психологическите характеристики при упражненията. За да избегнете отказването, е важно да имате вътрешна мотивация, която създава желание за продължаване, както и очаквания за физическа активност.

6. Поставяне на цели

За да постигнете цел, първо трябва да сте наясно каква е тази цел. Това е целта на поставянето на цели във физическата активност.

Преследването на поставените цели повишава мотивацията и обратната връзка на спортистите, според проучване на Университета на Южна Флорида. Изследването оценява дистанциите за бягане на 5 възрастни. Целите са били седмични, но бе поставена и дългосрочна цел. Поставянето на цели увеличи разстоянието, пробягано от цялата група.

Ето защо е важно да имате предвид, че поставянето на ясни цели, както краткосрочни, така и дългосрочни, създава насърчаване. Тези, които го правят, вероятно ще работят повече, за да ги изпълнят. Съветите обхващат както упражненията, така и преминаването към по-здравословно хранене.

Мотивация за физическа активност
Постигането на цели в обучението подобрява желанието за тренировка, така че хората да се опитват да постигнат целите си.

7. Финансови стимули

Друго проучване, в този случай публикувано от American Journal of Preventive Medicine, анализира мотивацията на хората да тренират с финансови стимули. Направено е заключение, че този подход увеличава посещаемостта на обучителни сесии при възрастни.

Въпреки това стимулите, свързани със загубата на пари, а не с печалбата, са по-ефективни. Това означава, че може да бъде мотивиращо да „заложите“ с приятел или член на семейството, че ще постигнете желаната физическа промяна.

По този начин „залагащият“ има импулс да демонстрира, че може да постигне целите си. Препоръчително е да имате доверено лице, което да стане свидетел на „залога“.

Изберете свои собствени съвети за мотивация за физическа активност

Ясно е, че всеки е различен и че един и същи съвет може да работи за някои, но не за други. Всичко е въпрос на опит и грешка.

Нашите мотивационни съвети днес са насочени към тези, на които им е трудно да се включат в света на упражненията. Те обаче могат да бъдат приети и от опитни спортисти за постигането на конкретни цели.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Moreno-Murcia, J.A., Borges Silva, F., Marcos Pardo, P.J., Sierra Rodríguez, A.C., Huéscar Hernández, E.,  MOTIVACIÓN, FRECUENCIA Y TIPO DE ACTIVIDAD EN PRACTICANTES DE EJERCICIO FÍSICO. Revista Internacional de Medicina y Ciencias de la Actividad Física y del Deporte / International Journal of Medicine and Science of Physical Activity and Sport [Internet]. 2012;12(48):649-662. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=54224840004
  • Marc S. Mitchell, Jack M. Goodman, David A. Alter, Leslie K. John, Paul I. Oh, Maureen T. Pakosh, Guy E. Faulkner. Financial Incentives for Exercise Adherence in Adults: Systematic Review and Meta-Analysis. American Journal of Preventive Medicine, Volume 45, Issue 5, 2013, Pages 658-667. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.amepre.2013.06.017
  • Molinero González, Olga, Salguero del Valle, Alfonso, Márquez, Sara,  Autodeterminación y adherencia al ejercicio: estado de la cuestión. RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte [Internet]. 2011;VII(25):287-304. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=71018867005
  • Mayorga-Vega, A.C. Martínez-Baena, J. Viciana. Los adolescentes con mayor motivación hacia el ejercicio físico presentan mayores niveles de actividad física semanal. Un estudio con acelerometría. Revista Andaluza de Medicina del Deporte, Volume 8, Issue 1, 2015, Page 35. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.ramd.2014.10.038
  • Irwin, Brandon C et al. “Aerobic exercise is promoted when individual performance affects the group: a test of the Kohler motivation gain effect.” Annals of behavioral medicine : a publication of the Society of Behavioral Medicine vol. 44,2 (2012): 151-9. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22576339/
  • Cole, Zachary, and Hotaka Maeda. “EFFECTS OF LISTENING TO PREFERENTIAL MUSIC ON SEX DIFFERENCES IN ENDURANCE RUNNING PERFORMANCE.” Perceptual and motor skills vol. 121,2 (2015): 390-8. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447745/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.