Рискове от активен въглен за оралното здраве

Обикалят много видеоклипове, в които се твърди, че активният въглен магически избелва зъбите. Има обаче рискове, свързани с активния въглен и вашето орално здраве.
Рискове от активен въглен за оралното здраве

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 15 август, 2022

Наскоро се появиха видеоклипове и публикации от различни инфлуенсъри, които говорят за предполагаемите свойства на въпросния активен въглен да помага за избелване на зъбите. Няколко зъболекари, включително президентът на Генералния стоматологичен съвет, Оскар Кастро Рейно, категорично отрекоха тази информация.

Кастро Рейно посочи, че твърденията, че активният въглен избелва зъбите , са не само неверни, но и крият сериозни рискове за оралното здраве. Освен това той подчертава колко е важно да се консултирате със специалисти по орално здраве, вместо да слушате вирусни публикации в интернет.

Той добави още, че активният въглен е силно абразивно вещество. Поради това може да причини сериозни проблеми със зъбите. Освен това посочи, че това е като да си миете зъбите с шкурка. Най-лошото обаче е, че не помага дори за избелване на зъбите.

Рискове от въпросния активен въглен

Д-р Рейно заяви, че активният въглен е вещество, което се получава при химичен процес с кокосови черупки. Този материал е изключително агресивен. След това, когато се прилага върху зъбите, може значително да износи зъбния емайл.

Износеният зъбен емайл крие много рискове. Първо, нервите са по-незащитени и това причинява чувствителност на зъбите. Освен това активният въглен е толкова агресивен, че може да достигне и до венците.

Най-парадоксалното е, че като търкате зъбите си с активен въглен и износите емайла, това, което остава, е слой, наречен дентин. Всъщност дентинът е по-жълтеникав от естествения емайл. С други думи, активният въглен не само крие рискове, но дори не избелва зъбите ви.

Активен въглен върху черна четка за зъби.

Какво показват вирусните видеоклипове?

Има много видеоклипове на инфлуенсъри, показващи зъбите преди и след употреба на активен въглен. Можете да ги видите как слагат активен въглен върху жълтеникави зъби. Тогава, след изплакване, изглежда, че зъбите имат невероятно бял цвят.

Но това, което наистина се случва с тези изображения, е визуален ефект. С въглен зъбите изглеждат черни. Когато ги изплакнете, контрастът с предишното изображение внезапно ще ги направи да изглеждат по-бели. Те обаче всъщност не са по-бели.

За д-р Оскар Кастро е ясно, че тази информация е напълно невярна. За съжаление, това прави силно впечатление на зрителите, така че те го смятат за ефективно лечение. Можем да видим, че се показват подвеждащи доказателства, които карат публиката да вярва.

Цвят на зъбите

Експертът също така настоява, че зъбите обикновено нямат този нюанс на бялото – естественият нюанс на зъбите е слонова кост. Генетичните фактори и консумацията на други вещества причиняват промяната на този естествен цвят. Например чай, кафе или тютюн.

Това, че нямате ултра бели зъби, не означава, че имате хигиенни проблеми или дефекти. Просто е нормално. Кастро подчерта, че това, което е важно, е оралното здраве, а не измамните естетически ефекти, които са опасни.

Най-добре е да миете зъбите си поне два пъти на ден с паста за зъби, която съдържа флуорид. Освен това ходете периодично на зъболекар и следвайте инструкциите му. Зъболекарят е идеалният професионалист за прилагане на процедури за избелване на зъбите.

Жена с оцветени и избелени зъби.

При избелването на зъбите не се използва активен въглен

Трябва да настояваме за нещо много важно: всички процеси по вашите зъби трябва да се наблюдават от специалист по орално здраве. Не слушайте това, което инфлуенсъри или непрофесионални страници казват, че е вярно.

Зъболекарите са квалифицирани специалисти. Те не само могат да извършат избелване на зъбите, но също така оценяват оралното здраве на всеки пациент, преди да извършат каквото и да е лечение. Например, ако има проблеми с венците, кариес или други проблеми, избелването може да е рисковано.

Процедурите за избелване на зъбите трябва да се планират и изискват внимателно наблюдение. По този начин няма да има нежелани последствия. По същия начин пациентите трябва да знаят за възможните рискове от тази процедура.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rodríguez, S. B. V., Sánchez, J. A. A., Beltrán, M. D. J. T., & Álvarez, J. J. R. 20. Blanqueamiento dental. principios básicos de endodoncia clínica, 215.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.