Забравете за болката и започнете отначало

14.03.2019
Не потъвайте в тъгата и негативните мисли, защото те няма да ви позволят да постигнете целите си и ще се отразят и на здравето ви. Опитайте се да превъзмогнете болката с позитивно поведение.

Животът ни е пълен с емоции и за съжаление – и с болка. Има моменти, които могат да ви смачкат и парализират, но трябва да забравите за болката и да започнете отначало.

Емоциите свързани с болката са страхът и тъгата. Емоцията представлява психо-физиологична реакция на човека към определено преживяване. Всички ние като човешки същества изпитваме емоции и промени в чувствата си ежедневно.

Болката води до физиологични, когнитивни и поведенчески промени, които от своя страна могат да доведат до състояние на тревожност и депресия. Ако потънете в болката си, настроението ви ще се промени. Ако изпаднете в депресия всичко около вас ще изглежда тъжно, носталгично и безсмислено.

Има емоционални ситуации като загубата на член на семейството, болест, финансови затруднения и други подобни събития водещи до появата на болка. Както всяка друга емоция трябва да изпитате болка и тъга, но не бива да им отдавате прекалено много време. Тъй като те могат да доведат до емоционална нестабилност и депресия. Още полезна информация за депресията можете да научите от сайта Портал за психично здраве.

Има инструменти за преодоляване на тази емоция – например емоционалната интелигентност. Тя се състои от набор от емоционални умения за контролиране на основните физиологични реакции, като възприятието и вниманието към физиологичното ни или експресивно състояние.емоционалната интелигентност ще ви помогне да започнете отначало

Тези емоционални умения включват:

  • Правилно и точно възприемане, оценяване и изразяване на емоциите ни.
  • Създаване на чувства улесняващи мисълта.
  • Разбиране на емоциите и емоционално самопознание.
  • Контролиране на емоциите за насърчаване на емоционални и интелектуален растеж.

Ако контролирате емоциите си ще можете да продължите напред и да загърбите всичко.

Ако наистина тъгата е взела превес над вас, прочетете следващите редове. Ще се опитаме да ви обясним как да забравите болката и да започнете отначало.

Погледнете отблизо емоциите си и ги почувствайтетъгата и болката няма да ви помогнат да започнете отначало

Една ситуация може да породи различни реакции, а емоциите ще предопределят начина, по който ще действате. Ако усещате болка, първото нещо, което трябва да направите е да откриете какво я поражда и да си „разрешите“ да приемете тази емоция.

Понякога трупаме емоциите си и не им даваме израз. Друг път крещим или пък таим чувствата си дълбоко поради страх. Но това е вредно, тъй като ако си забраните да усещате емоции можете да изпаднете в депресия.

Дайте израз на емоциите си; не ги трупайте!

Не се пришпорвайте и не се съдете строго. Трябва да разберете, че това е временно състояние, което е част от живота ви. Нямаме контрол над външните фактори и има ситуации, които могат да ни засегнат, тъй като не сме перфектни. Трябва да разберете, че болката няма да продължи вечно.

Препоръчваме ви да прочетете и: 6 характеристики на силните жени

Забравете за болката и разчитайте на социалното си обкръжение

Не се превръщайте в жертва. Ако наистина искате да започнете отначало, след като сте усетили болката, трябва я загърбите.

Всички сме уязвими пред ситуациите, които ни предизвикват и ни водят до точката ни на пречупване. Не само вие живеете с тъгата и страховете си. Затова трябва да се изправите пред емоциите си и да имате волята да превъзмогнете болката.

Болката може да ви накара да се чувствате самотни и дори да ви се струва, че сте се изправили пред целия свят. Но далеч не е така – вие не сте сами: разчитайте на семейството, приятелите и партньора си, за да се справите с болката. Те ще ви бъдат безценна опора. А разговорите с тях ще ви разсейват.

Чувствайте се комфортно в социалния си кръг като прекарвате време с близките си и се наслаждавайте на момента. Отпуснете се и споделяйте с тях, но се опитвайте да не ги товарите прекалено с проблемите си.Тъй като не знаете как би се почувствал човека срещу вас.

Прочистете ума си с отпускащи занимания и започнете отначало живота сисемейството ще ви помогне да забравите болката и да започнете отначало

Разходките, спортуването, пътуванията и всяка една подобна дейност ще ви помогнат да забравите болката. Ангажирането на ума ви е най-доброто, което можете да направите, за да се справите с тъгата.

Открийте какво ви прави щастливи и просто го правете!

Не позволявайте на страховете си да ви парализират. Щастието ви зависи от вас, така че радвайте се на малките моменти, които ви поднася животът.

Не пропускайте и: Открийте щастието в реалността, а не в мечтите си

Започнете отначало с нов план за живота си

Загърбването на болката е лично решение, зависи от вас дали ще я превъзмогнете и как смело ще се справите с тази ситуация. Така ще можете да преосмислите целите си и да се борите за мечтите си. Не позволявайте на болката да ви победи и да ви отклони от целите ви.

Трудно е да вкарате живота си в релси в една изпълнена с болка ситуация. Но животът продължава, затова не трябва да се предавате. Ако го направите, просто се изправете отново и продължете смело напред.

Живеенето в постоянно болка може да ви депресира и да се отрази на физическото и умственото ви здраве. Едно състояние на депресия и тревожност може да се превърне в психическо заболяване. Освен това може да навреди и на емоциите ви. А това със сигурност би се отразило на физическото ви здраве.

Забравете за болката. Радвайте се на живота и бъдете щастливи!