Как органите и емоциите взаимодействат

Знаете ли, че поддържането на балансирана бъбречна функция и енергия ще повиши самоувереността ви, а прекалената радост може да доведе до нервност?
Как органите и емоциите взаимодействат
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Знаете ли, че органите и емоциите непрекъснато си взаимодействат?

Чудили ли сте някога как емоционалното ви състояние може да засегне органите на тялото ви?

Според традиционната китайска медицина, тялото реагира естествено на всеки стимул – външно или вътрешно – генерирайки множество различни реакции.

Ясно е, че телата ни не са предназначени единствено да изпълняват основните метаболитни функции на превръщането на храната в енергия, за да ни поддържат живи.

В действителност те трябва да обработват всички различни стимули, които получават. След това те трябва да генерират положителен или отрицателен отговор. Този отговор естествено има ефект върху органите, които съставляват тялото.

Освен физическите стимули, които тялото получава благодарение на нервната система, изпитваме също така емоции или чувства. Дори да не изглежда, че имат очевиден ефект, те предизвикват реакции, които могат да стимулират или инхибират някои от органите.

Въпреки че това обикновено е здравословен процес, когато нашите емоции са особено силни, отрицателни и дълготрайни, те могат да окажат вредно въздействие върху органите и да ги направят по-уязвими за определени състояния.

В тази статия ще разгледаме тази тема – как органите и емоциите си взаимодействат.

Органите и емоциите

органите и емоциите си взаимодействат

В следващите редове ще ви разкажем как си взаимодействат органите и емоциите.

Според традиционната медицина процесът на влошаване на даден орган е пряко свързан с емоциите и чувствата, които преживяваме.

Когато един орган е засегнат, това може да развали баланса върху цялото тяло. Ето защо е от изключителна важност да разберем емоционалната причина, за да можем да работим за решаването му.

Важното е да се опитваме да променим емоционалното си състояние и да насърчим модели на положително мислене.

По-долу ще разгледаме няколко органи по-специално и емоциите, които могат да ги засегнат:

Сърцето и тънкото черво: Радост

има силна връзка между органите и емоциите

Според древната китайска медицина радостта е емоцията, която е най-тясно свързана с тези два органа.

Сърцето е отговорно за регулирането на кръвта и контрола на кръвоносните съдове наред с другото. В същото време функцията на тънкото черво е да абсорбира хранителните вещества и минералите, които влизат в организма чрез приема на храна.

Въпреки че една полезна емоция като радостта може да стимулира тези органи и тяхното функциониране, излишъкът може да генерира:

  • Нервност
  • Тахикардия
  • Безсъние
  • Липса на концентрация

Хората, които страдат от засегнати органи, са склонни да бъдат чувствителни, екстровертни и приказливи. Често се оказват претоварени от собствените си емоции и могат да се борят да държат своите емоции под контрол.

Ако се научите да се справяте с чувство на еуфория, възбуда и излишък от емоции ще помогнете за здравословното функциониране на тези органи. В края на краищата тяхното здраве е жизненоважно за здравето на цялото тяло.

2. Черен дроб и жлъчен мехур: Ярост и гняв

връзката между органите и емоциите

Яростта и гневът както и всички други емоции, свързани с тях взаимодействат с тези два органа.

Черният дроб е отговорен за съхраняване на кръвта и регулиране на циркулацията на жизненоважна енергия. В същото време жлъчният мехур е отговорен за събирането и отделянето на жлъчката.

Ако сте човек, който има проблеми с тези отделни органи, може да се окаже, че сте динамична личност, която е склонна да се тревожи прекомерни поради притеснения. Може дори да реагирате агресивно понякога.

Освен гнева и яростта, трябва да се погрижите да идентифицирате и да се справяте с чувство на неудовлетвореност и раздразнение. В допълнение, трябва да се опитате да имате предвид, че здравият и добре функциониращ черен дроб произвежда генеративна и освободителна енергия.

3. Слезката и стомаха: Обсебеност

Тези органи са свързани с мания, носталгия и размисъл.

Докато стомахът е отговорен за генериране на хранене, далакът е част от лимфната система, който се бори с инфекции и поддържа баланса на телесните течности.

Хората, които страдат от състояния, свързани с тези органи обикновено са спокойни и уравновесени, но често имат големи трудности при вземането на решения.

4. Бял дроб и дебело черво: тъга

добре е да познавате връзката между органите и емоциите

Тези два органа са силно свързани с чувството на меланхолия, тъга и скръб.

Основната задача на белия дроб е да регулира дишането. Дебелото черво играе ключова роля в храносмилането, усвояването на хранителните вещества и поддържането на функционирането на имунната система на организма.

Ако изпитвате проблеми с тези органи може да се окаже, че сте независим и силно рационален човек, който е склонен на саморазмишление.

Резултатът от прекалено много размишления може да бъде физически, като някои хора изпитват липсата на апетит, стягане в гръдния кош и общо усещане за апатия.

5. Бъбреци и пикочен мехур: Страх

научете повече за взаимодействието между органите и емоциите

Бъбреците са силно свързани с чувството на страх и безпокойство. Техните физически задачи включват премахване на отпадъчни елементи от кръвта. Междувременно пикочният мехур е отговорен за съхраняването и отделянето на урината.

Хората, които страдат от болка и слабост в долната част на гърба както и редица други симптоми, могат да изпитват период на несигурност в живота си.

Обратно, поддържането на добър баланс на бъбречната енергия може да помогне за повишаване на доверието в собствените възможности.

Сега, когато знаете как органите и емоциите си взаимодействат, може да се съсредоточите върху въвеждането на модели на позитивно мислене. Това ще направи тялото ви по-способно да се лекува само.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cecchetti Peregrini, Carlo. Rojas Alba, M. (2008). SÍNTOMAS DE LOS ÓRGANOS DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO SIMPLIFICADO POR LOS CINCO ELEMENTOS. TlahuiEdu A.C. 26, 88.
  • Jaramillo, J. (2015). Fundamentos de medicina tradicional china. Editorial Elibros 300.
  • Nogales-Gaete, J. (2004). Medicina alternativa y complementaria. Revista Chilena de Neuro-Psiquiatria 42, 243–250.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.