6 характеристики на силните жени

Силните жени избират, решават и тръгват дори сами без страх. Те не искат всички да ги харесват. Всяка стъпка, която предприемат, е резултат от лично решение.
6 характеристики на силните жени

Последна актуализация: 10 март, 2019

Силните жени вдъхновяват и оказват влияние върху социалните промени, защото са достойни и ценени във всичко, което правят.

Преди известно време, Академията за развитие на испанския език (RАЕ) оповести последните промени в испанския език.

Сред промените се появи дългоочакван термин. Това е фразата „по-слабия пол“. Академията пояснява, че това е унизителна и дискриминационна фраза, свързана с жените.

Ясно е, че има нужда от промени, които трябва да се осъществят на всички нива. Но най-интересните започват с използването на езика.

Оттук идва и необходимостта да обясним какво имаме в предвид когато говорим за силните жени.

Например, истинската сила няма нищо общо с вдигане на тежести, борба, мускулна маса или височина.

Силните жени се разпознават чрез набор от 6 характеристики. Това е ясен списък, с който без съмнение много от нашите читатели ще се идентифицират.

1. Възприемане на уязвимостта

силните жени не се страхуват да бъдат уязвими

Да знаеш как да бъдеш уязвим означава да знаеш как да се свържеш с емоциите си. Това също така означава да приемеш това, което си, какво те кара да блестиш и да се открояваш сред другите, какво е важно за теб и какво те свързва с други хора.

 • Уязвимостта не е синоним на слабост, а точно обратното. Например, ние мислим за хора, които през цялото време крият емоциите си. Те са избрали да не виждат, да не приемат или да не се справят с нещата, които ги нараняват.
 • Малко по малко, те изграждат стена, зад която да се скрият. Уверяват се, че никой не знае за личните им проблеми. Те също избягват да управляват и да се сблъскват с реалните си вътрешни нужди.

Този вид поведение на личността е източник на ужасни страдания и незрялост. Това е така, защото хората, които се крият или избират друг начин, когато нещо ги наранява, всъщност не са силни хора.

Силните хора са тези, които позволяват на себе си да бъдат уязвими, да насърчават приемането, личното разбиране и личностното израстване.

2. Свободата да избираш

Това е втората характеристика от списъка с 6 Характеристики на силните жени.

Силните жени избират, решават и ходят без страх. Те не искат всички да ги харесват. Всяка стъпка, която предприемат, е резултат от лично решение.

 • Те никога не се отказват от своя стремеж за напредък. Но, се вслушват в това, което заобикалящата ги  среда иска да им каже. Те приемат мнения, търсят съвет и ценни предложения. Но, решението в крайна сметка е тяхно.
 • В същото време, макар и да не се страхуват да изберат собствения си път, силните жени са сложни, като личности. Те не се страхуват да се откажат от неща, които не харесват.

3. Силните жени си позволяват да обичат самотата

силните жени си позволяват да обичат самотата

Една жена не трябва да има връзка, за да се чувства пълноценна. Самата тя се чувства пълноценна и познава  удовлетворението.

 • Точно тогава, силните жени започват да установяват по-щастливи романтични отношения. Силната жена не се нуждае от друг човек, за да запълни празнотата или да лекува рани. Тя е в състояние да даде на партньора си най-доброто от себе си, за да изгради силни, щастливи и зрели взаимоотношения.
 • В същото време нещото, което я определя, е удоволствието да се наслаждава на времето сама.
 • Това е дар, който силните жени намират в себе си. С него те могат да насърчават здравословния вътрешен диалог, да мислят за настоящето си и да мечтаят за бъдещето.

4. Инвестират в личностното развитие и израстване

Жените, които са били в центъра на вниманието, изостават в личностното си развитие. Стига се дотам, че забравят за себе си и не се грижат за собственото си самочувствие и дори за собственото си здраве.

 • Силните жени имат много ясна характеристика: те са важни, ценни са и заслужават цялата любов в света, особено от самите тях.
 • Това е така, защото без тяхната собствена любов нищо няма смисъл. Ако не инвестирате време, енергия и внимание в личния си живот, нищо няма смисъл и стойност.

Това не означава, че сте егоцентрични. По-скоро е свързано с вашата психологическа и емоционална уравновесеност.

5. Имат позиция за това, което създават

силните жени обичат и са обичани

Силните жени са упорити и настоятелни. Това е изкуството да защитавате своите права, като същевременно уважавате другите.

Да живееш според собствените си идеали означава да си свободен и щастлив. Това означава да инвестирате в разбирателството и съвместния живот, където никой не пречи на другия.

По този начин можете да изразявате мнението си без страх и без да се притеснявате от мнението на другите. Нищо не е толкова важно, колкото признаването на равенството между нас.

6. Те обичат и са обичани

Това е последното от списъка с характеристики на силните жени.

Те обичат силно, истински и пълноценно. В същото време любовта им обогатява живота на техните партньори, семейство и приятели.

 • Това е смела любов, която ви завладява, вдъхновява и ви прави личности.
 • В същото време, те не забравят, че са достойни за по-добра любов. Любов, която те кара да се развиваш и не те наранява.

Като заключение, много от нашите читатели сигурно ще кажат, че са били, са и ще бъдат силни жени. Ето защо, никога повече няма да се съгласим с понятието за „по-слабия пол“.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.