Истинската сила се измерва със смелостта

Покорността и добротата не винаги са добродетели, а дори напротив - може да ви изиграят лоша шега.
Истинската сила се измерва със смелостта

Последна актуализация: 06 февруари, 2019

Хората, които вярват че истинската сила се измерва с всичко, което носят на гърба си или задържат в сърцето си, грешат.

Силата не означава да мълчите, да се отказвате, или да търпите обиди и лошо отношение. Един силен човек се изправя срещу нещата, за да ги победи, и след това ги оставя зад гърба си.

В днешното общество колкото по-образовани сме, толкова повече вярваме, че да страдаш е проява на сила и смелост. Понякога смятаме, че да кажем “не” е признак за страхливост или слабост.

Идеи като тези могат да причинят много проблеми, когато става въпрос за лични ситуации, карайки ви станете уязвими и да се превърнете в сянка на себе си.

Също толкова хубаво е да получавате похвали когато правите много неща за другите –  наричат ви “добри” или чувате колко силни сте като “страдате толкова много за толкова малко”. Не забравяйте обаче, че всичко има своята цена, и този път е вашето здраве и самочувствие.

Истинската сила е вашата смелост

Една жена, която се грижи за децата си с надеждата, че един ден ще могат сами да се грижат за себе си, наистина е силна. Тя ще намери щастието, което заслужава, след като премине през този труден момент.

Една жена, която казва “стига” на неправди или жестоки коментари на другите също е силна. Силен е този, който е в състояние да определи своите граници и да отреже връзките, защото осъзнава, че заслужава да бъде по-добър.

Истинската сила се крие в разбирането на собствените приоритети и признаването, че някои усилия и жертви наистина си струват.

Грижа ви е за хората около вас и разбирате, че понякога трябва да забравите това, което знаете че заслужавате.

Какво е истинска сила?

Когато са ви учили да бъдете слаби

Тази фраза може да ви изненада. Кой учи някой да бъде слаб? Нещо повече, защо някой би искал да сте послушен и лесно манипулиран?

 • Има много стилове на родителство и възпитание, в които понятието за подчинение е скрито.
 • Трябва да се уверите, че възпитавате децата си чрез уважение, а не подчинение. В противен случай това последно измерение се постига чрез страх. Уважението от друга страна се постига чрез взаимно разбиране и емоционална интелигентност.
 • Видът образование, който ви учи да бъдете послушни и слаби, е предназначен преди всичко да ви накара да направите следното: да бъдете покорни на семейството или на хората от властта. Това е нещо, което е много често срещано в патриархалните общества.

Това ви кара да мислите, че сте по-достойни да бъдете обичани, ако сте “послушни” и се подчинявате. Всички тези “школовки” карат да мислим, че сме силни, когато правим това, което ни казват, като се подчиняваме на всяка заповед или като сме в състояние да кажем “да”, когато сърцето ни казва “не”.

В романтичните отношения също е често срещано единия да извършва емоционално изнудване до точката, в която другият става крехък човек. Той е готов да посреща всяка нужда на своя любим човек. Това не е “да бъдеш силен.”

Истинската сила се измерва със смелостта.

Истинската сила предполага най-напред да се научим да се откажем от нещо

Вярвате или не, никой няма да ви научи как да прилагате универсален начин на мислене, с който да сте силни като крепост.

Нашето общество, вашето семейство, и дори светът на модата или маркетинга, предпочитат да сте грижовни и слаби. Те искат да сте достатъчно чувствителни, за да консумирате техните продукти, за да кажете “да” на всичко. По този начин ще достигнете истинското щастие.

Нищо от това обаче няма да ви даде истинско, значително и трайно благоденствие. Възможно е да направите услуга на приятел, което ще ви накара да се чувствате добре. Ако правите това обаче всеки ден в последствие ще се разберете, че не е правилно.

Определете приоритетите си и започнете да инвестирате време и енергия в това, което си струва, защото вашата крепост е смелостта.

Не се колебайте да приложите тези прости стратегии в практиката, за да се научите как да бъдете по-силни.

 • Преди да предприемете действия, оценете последиците, ако има такива.
 • Преди да кажете да, помислете за това как ще се почувствате, ако сърцето ви казва не.
 • Хората, които прекарват дните си в горчивина или таен плач, не са смели. Тези, които са смели, гледат живота с надежда. Те знаят, че за да бъдат щастливи, трябва да вземат решения.
 • Инвестирайте време и усилия в тези, които наистина го заслужават. Само тогава ще бъдете щастливи със себе си и ще се видите като наистина силен човек. Ще станете този, който се бори всеки ден за себе си, за корените си, за достойнството, и за истинската любов.

Никой не може да ви каже как да живеете живота си или как да бъдете щастливи. Изкуството на личното благосъстоянието е, че решението е ваше. Това се отразява от вашата смелост.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Caballo, V.E. Asertividad: definiciones y dimensiones. Estudios de Psicología, 2014.
 • Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación médica, 15(2), 77-78.
 • Iglesias, E. B. (2006). Resiliencia: definición, características y utilidad del concepto. Revista de psicopatología y psicología clínica, 11(3), 125-146.
 • Ardoy, D. N., Campillo, R. M., & López, I. J. P. (2017). El enigma de las 3 efes: Fortaleza, fidelidad y felicidad. Revista Española de Educación Física y Deportes, (419), 73-85.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.