7 качества на добрите приятели

Всички имаме различни приятели - с някои преминаваме през целия си живот, а с други сме само за кратко.
7 качества на добрите приятели

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Всички имаме различни приятели. С някои преживяваме какво ли не, те са с нас през целия ни живот. С други сме само за кратко – това са тези приятели, които идват и си отиват, но винаги са с нас по някакъв начин.

Кои са нещата, които правят един човек добър приятел?

Обикновено добрият приятел за нас е този, който винаги е до нас при нужда. В действителност, това не винаги е възможно.

Не говорим за приятел, който не е с вас определено време, защото не иска да бъде. Причината за това може би се крие във факта, че приятелят ви също си има свой собствен живот и преследва целите си.

Ако се затруднявате да определите разликата между приятел и добър приятел, ето няколко неща, които трябва да знаете:

1.Добрите приятели знаят, че се нуждаете от време и пространство само за вас

Добрите приятели се радват не само на вашите постижения. Те ви мотивират и подкрепят, за да постигнете мечтите си.

Знаят, че това може да ви раздели физически във времето, но въпреки това винаги ви подкрепят, защото искат да ви виждат как се развивате. Искат да видят как пораствате като личност, в професионален план, и като човек.

Има начини, по които да познаете дали някой е добър приятел. И единият от тях е дали ви предизвиква да надхвърлите собствените си възможности в добрия смисъл на думата.

Ако споделите, че се страхувате от това, което предстои, добрите приятели най-вероятно ще бъдат до вас по пътя. Ще ви подкрепят, за да преодолеете страховете си и да напуснете зоната си на комфорт.

Със сигурност те също се надяват, че разбирате собствената им нужда да преследват мечтите си.

2.Връзката ви е истинска

с добрите приятели можете да бъдете себе си

Друго качество на добрите приятели е, че не трябва да насилвате нещата. Точно обратното. Всичко се подрежда идеално и някак от само себе си.

Когато сте заедно, няма моменти на неловко мълчание. Вероятно вие също не изпитвате нужда да планирате предварително всичко, също както в романтичните връзки. Плановете и всичко останало просто се случват, без да е необходимо да прибързвате.

С такива приятели знаете, че можете да бъдете себе си без проблеми и ограничения. Те не очакват да сте съвършен, а вие знаете,че те са обикновени човешки същества. И най-вече, приемате се такива, каквито сте и преминавате през живота заедно.

3.Приятелството ви устоява на теста на времето

Няма нужда добрия приятел да бъде с вас през целия ви живот. Напротив, всеки поема по собствения си път. Когато имате време се виждате, говорите си, подкрепяте се.

Този вид приятели може да не се видят с години. Но един ден животът отново ги среща и се чувстват все едно, че са се видели за последно вчера.

С тях приятелството е необикновено. Не зависи от социалното ви положение, работата или други фактори. Няма значение кои сте, какви сте станали или какви проблеми сте имали. Добрите приятели винаги ще ви подкрепят.

4.Ще ви кажат какво мислят

добрите приятели ще ви кажат искрено какво мислят

Ако някой си мисли, че това, което правите е лошо, не винаги може да очаквате, че ще ви сподели това. Но добрите приятели няма да се поколебаят да ви кажат, че сте тръгнали по грешен път. Ще ви кажат и когато си мислят, че грешите.

Така е, защото ви ценят като личност. И са до вас, докато растете и се променяте. Няма да ви карат да променяте поведението или решенията си. Знаят, че това е ваша задача.

Ако времето покаже, че те са били прави, а вие сте сгрешили, ще продължат да ви поддържат и ще ви помогнат да се справите с проблема.

5.Винаги си мислят и поддържат връзка с вас

По-горе споменахме, че добрите приятели вървят по своя път в живота, но не късат връзката помежду ви, защото мислят за вас по един или друг начин. Днес технологиите дават възможност на добрите приятели да са заедно, въпреки огромните разстояния помежду им.

Тези приятели ви изпращат имейл, когато най-малко очаквате това или ви пишат в социалните мрежи. Така винаги сте информирани за плановете и  мечтите им.

Те не очакват да са постоянно във връзка с вас. Но знаят, че имат нужда да си побъбрят с вас. Понякога споделят хубави новини и моменти. Друг път можете да им помогнете да преминат през трудности като ги подкрепите и си поговорите.

6.Споделят с вас

добрите приятели споделят с вас красивите моменти

Може да са на другия край на света, но добрите приятели винаги споделят добрите и лошите си моменти в живота. Завършихте университет? Радвате се на първото си дете? Те искат да са част от живота ви.

Може би няма да могат да дойдат и да присъстват лично, но със сигурност ще се зарадват да получат снимка или видео от тези прекрасни моменти.

И не говорим само за хубавите моменти в живота. Ако става дума за развод или болест, те винаги ще бъдат до вас.

Ще бъдат до вас колкото се може повече в зависимост от обстоятелствата. А вие знаете, че винаги има някой, който мисли за вас някъде.

7.Приемат ви такива каквито сте

Всеки има проблеми и слаби страни. Добрите приятели виждат вашите и ви приемат въпреки това. Те няма да се опитват да ви променят само, за да се впишете в определена среда или стереотип. Напротив, ще ви подкрепят да бъдете себе си.

Единствената им цел е да ви помогнат да се промените, но към по-добро. А това означава, че ще ви оставят да решите кога и какво да направите.

Ами вие? Добър приятел ли сте? От онези щастливци ли сте, които могат да разчитат на поне един такъв приятел? Казвали ли сте на приятелите си колко много ги цените?

Свържете се с поне един от любимите си приятели още днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.