Може ли анемията да засегне емоциите ни?

Анемията не само влияе на нивата ни на енергия. Може да засегне емоциите и връзките ни. Научете как това заболяване влияе върху емоциите ви от тази статия.
Може ли анемията да засегне емоциите ни?

Последна актуализация: 30 януари, 2019

Когато сте болни, заболяването ви се отразява на настроението ви и на начина, по който комуникирате с хората около вас. Това важи и за анемията – тя може да засегне емоциите ви.

Болестта се отразява не само на физическото ви състояние, но ви оказва влияние и на емоционално ниво. Когато става въпрос за анемията, то тя води до психологически последици, които могат да променят всекидневния ви живот.

Днес бихме искали да поговорим за тях в тази статия.

Какво представлява анемията и защо се появява?

Преди да ви разкажем за емоционалния ефект от анемията е добре да знаете малко повече за тази болест.

Казано накратко анемията е заболяване, което се появява при недостига на желязо в организма ви. Медицинското описание на болестта е: “ниска концентрация на хемоглобин в кръвта.”

Откриването й изисква назначаването на кръвни изследвания. Лабораторните анализи могат да покажат и други отклонения в показателите на кръвта ви като ниски нива на червените кръвни телца или намалено ниво на хематокрита. Но има и други признаци, ясно показващи, че страдате от това заболяване.

Анемията не е болест; тя е заболяване или временен дефицит.

Недостигът на желязо в организма може да доведе до появата на желязодефицитна анемия. Този вид анемия често е резултат от стомашни заболявания или загуба на кръв (например при много тежък менструален цикъл с обилно кървене).

Когато страдате от анемия нивото ви енергия е много ниско

анемията може да засегне емоциите ви - не й се давайте
Това е един от най-лесните начини да откриете недостига на желязо в кръвта ви.

Апатията ви се задълбочава. Вече не само искате да си останете в леглото в дъждовните дни и ви е трудно да станете сутрин, чувайки алармата на часовника.

Хората, страдащи от това заболяване често не могат да се справят с определени дейности, освен ако не се насилят и не положат неимоверни усилия. Понякога дори им липсва сила да се справят с ежедневните си задачи.

Други лесно забележими признаци на анемията са:

  • Бледо лице
  • Силен косопад
  • Лесно чупещи се нокти

Някои хора използват техника за определяне дали нивото на кръвните им червени телца е ниско: повдигат долния си клепач и проверят вътрешната част на лигавицата. Ако е много бледа може би страдате от анемия. Разбира се този метод не е научно доказан, но често се оказва верен.

Част от последиците на анемията са неврологични проблеми като промяна в зрението или главоболие, световъртеж, безсъние и нередовен месечен цикъл.

Как анемията може да засегне емоциите ви?

Анемията може да засегне емоциите ви
Освен недостига на желязо, засягащ физическото ви здраве, друг много важен аспект, който лекарите често пропускат, е че това заболяване може да засегне емоциите и психиката ви.

Физическата слабост може да ви накара да се чувствате зле, като това се отразява на отношението ви към самите себе си и хората около вас. Освен това анемията може да доведе до нерешителност и несигурност за това какво искате от живота.

Може да се чувствате демотивирани, а ставането от леглото да ви коства неимоверни усилия.

Нямате желание на правите нищо, но и нямате някакви определени симптоми, насочващи към определен здравословен проблем. Често просто се чувствате  все едно нямате желание дори да „помръднете“.

Може би дори сте неспособни да определите защо се чувствате по този начин. В резултат на това настроението ви се понижава. Дори започвате да се ядосвате на себе си без основателна причина.

Обезкуражаването и апатията са две последствия от анемията. По този начин, без съмнение, тя засяга всички аспекти на живота ви.

А нещата, които преди сте правили с радост, сега просто извършвате неимоверно трудно. Това, което ви „поддържа живи“ усещате като препятствие или задължение.

Анемията и проблемите на работа

На всеки понякога му е трудно да става рано, да изпълни поставените му задачи и да общува с шефа си. Но за хората с дефицит на желязо това се превръща в ежедневие, а не в изключение. Както вече споменахме анемията може да засегне емоциите ви.

Раздразнителност, трудно концертиране на работното място, проблеми с общуването или липсата на проактивност са тревожни признаци, които не трябва да пренебрегвате.

Например, ако лесно се разсейвате, трудно намирате подходящата дума, често забравяте какво искате да направите, всичко това може да се дължи на липсата на енергия. Анемията е успяла да засегне емоциите ви.

Как анемията се отразява на личния ви живот

Апатия и демотивация при анемия, която е успяла да засегне емоциите ви
Недостигът на желязо не отшумява, когато работният ви ден приключи и се приберете у дома. Често ситуацията дори се влошава.

Почистването на дома, приготвянето на вечерята, семейните събирания, посещението на определени часове… Струва ви се, че всичко е срещу вас.

Все по-трудно намирате мотивация да се надигнете от дивана или леглото през уикенда. Дори слънцето примамливо да грее отвън и да ви предстои интересен и вълнуващ ден.

Ако имате член на семейството с подобни симптоми, първата стъпка, която трябва да предприемете е да настоявате да посетят лекар, който да диагностицира състоянието им.

Междувременно можете да им помогнете да започнат да се занимават с неща, които ще ги заредят с енергия: кратка разходка в парка, малко музика, лек десерт, плодове и зеленчуци, богати на желязо …

Всичко това ще възстанови енергията им и ще им позволи да се радват на света около тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.