Открийте щастието в реалността, а не в мечтите си

За да получите щастие, вероятно първо ще се наложи да преминете през трудни моменти, като само по този начин може истински да оцените това, което сте постигнали. Щастието се открива в действителността, а не в мечтите.
Открийте щастието в реалността, а не в мечтите си

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мечтите са важни. Те ни вдъхват надежда и ни носят по мъничко щастие. За да задържим това щастие обаче, трябва да обърнем взора си към реалността.

Много от мечтите ни си остават просто такива. Просто идеи, които никога не осъществяваме. Може би това е така, защото не ги обмисляме твърде добре. Може би сме се оставили на опиянението, което ни е ръководило в този момент.

Тези идеи обаче имат потенциала да се превърнат в нещо много по-сериозно, което е способно да ни отвори хиляди врати.

Реалността е това, което наистина има значение, не мечтите

баланс между мечтите и реалността

Звучи противоречиво, нали? Мечтите, оставащи неосъществени в съзнанието ни, и реалността, удряща ни в лицето, са две коренно различни неща. Разковничето се крие в баланса между тях.

За начало е важно да вземете под внимание няколко ключови неща, които ще ви държат здраво стъпили на земята:

  • Способни ли сте да постигнете това, което възнамерявате? Без да осъзнаваме, често желаем да достигнем до места, до които не можем да стигнем. Не защото не искаме, а защото нямаме средствата да го направим. Дали заради парите, семейството или работата, има много неща, които могат да попречат на осъществяването на мечтите ни.
  • Бъдете честни със себе си за силните и слабите си страни. Не е уместно например да искате да се занимавате с медицина, ако ви прилошава при вида на малко кръв. Трябва да бъдете реалисти. Бъдете наясно със способностите си, с уменията си и с недостатъците си.
  • Пътят се разтваря пред вас, докато вървите по него. Ако сте прикрепени здраво към зоната си на комфорт, как може да очаквате да постигнете желанията си? Трябва да бъдете подготвени и да се уверите, че всичките ви действия са насочени към осъществяването на целите ви. Ако стоите на едно място, няма как да постигнете нещо.
за да постигнете мечтите си е важно да сте наясно със самите себе си

Важно е да имате предвид тези три точки, тъй като те са от основно значение за успешното осъществяване на желанията ви.

Ако сте наясно с първите две, то остава да поработите върху най-важната от тях. Не стойте на едно място, а действайте!

Не всичко, свързано с щастието, е позитивно

осъзнайте и негативните емоциите, преди да пристъпите към осъществяване на мечтите си

Щастието не се състои само от красиви светлини и цветове. В него има сенки и тъмни оттенъци. Невъзможно е да бъдем винаги щастливи, имайки предвид непрестанните промени в емоциите си.

Щастието е в намирането на хармония, дори когато не всичко върви според очакванията ви или пък  когато ви се случват дребни неприятности.

Губите стабилност, когато започнете да мислите за невъзможни неща и когато вярвате, че всичко се случва по лесен начин. Вие обаче грешите.

Желанията се постигат с много усилия и жертви. Дълги часове, посветени на вашата личност, на самообучение, на усъвършенстване на уменията ви. Важно е ежедневно да подобрявате качествата си и да се учите от грешките си.

Неправилно е да мислите, че всяка грешка ви дърпа назад и е причина да се откажете. Истината е, че всяка грешка представлява възможност да пренасочите пътя си в правилната посока.

Щастието не винаги е цветя и рози. В крайна сметка в нас винаги има както положителни, така и отрицателни емоции. И двата вида емоции имат своето предназначение и те не бива да ви пречат да постигнете щастието си.

Отворете очите си за действителността

за да последвате мечтите си, опознайте реалността

Били сме слепи твърде дълго време. Вярвали сме, че провалът означава поражение, когато в действителност просто е трябвало да отворим очите си и да осъзнаем грешките си.

Спряхте ли да ходите след всички падания в детството си? Престанахте ли да опитвате след всички ожулвания и синини по коленете си?

В детските си години сте били много по-упорити и постоянни, отколкото сте сега. Това се дължи на факта, че сега сте изпълнени със страхове и съмнения, колебания и предположения, които не са реални.

Започнете да предприемате малки стъпки към постигането на желанията си. Имайте търпение, защото дори и да имате чувството, че времето тече много бързо, то всъщност минава много по-бавно, отколкото си мислите.

Постепенно, ако не се отказвате, с нужния ентусиазъм, воля и постоянство, ще осъзнаете, че щастието се открива в реалността, а не в невъзможните мечти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Schupak, C. y Rosenthal, J. (2008). Excessive daydreaming: a case history and discussion of mind wandering and high fantasy proneness.

  • Somer, E. (2018). Maladaptative daydreaming: a qualitative inquiry. Journal of Contemporary Prychotherapy, 32(2/3): 197-212.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.