Анемията при децата – седем тревожни признака

Анемията при децата е сериозно заболяване изискващо ранно откриване и диагностициране. Бързото разпознаване на симптомите е важно за избягване появата на усложнения.
Анемията при децата – седем тревожни признака
María Cantos

Написано и проверено от Акушерка María Cantos.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Анемията при децата е заболяване, считано за проблем с високо обществено значение, поради сериозните последици в развитието на децата, до които може да доведе. Проведени са редица проучвания опитващи се да открият причината за това заболяване, както и най-добрите начини за лечението му.

Какво представлява анемията?

Анемията представлява заболяване, характеризиращо се с ниски нива на хемоглобина в организма. Хемоглобинът отговаря за пренасянето на кислорода в червените кръвни телца. Поради тази причина намалените нива на хемоглобина водят до спад и недостиг в снабдяването на органите с кислород.

Има и определени положения, като бременността, при които е нормално нивото на хемоглобина да падне под нормалните граници. Въпреки това, винаги когато лабораторните ви изследвания показват евентуална анемия, трябва да потърсите консултация с лекар специалист, който да интерпретира резултатите ви.

Видове анемия при децата

В зависимост от причината за анемията, тя може да бъде класифицирана на различни видове:

  • Намалено образуване на червени кръвни телца. Костният мозък отговаря за този процес. При недостатъчно производство на червени кръвни клетки трябва да приемате желязо, фолиева киселина и витамин Е.
  • Разрушаване на червените кръвни телца. Медицинският термин за това състояние е хемолиза. Характеризира се с разрушаването на червените кръвни телца.
  • Загуба на желязо. Обикновено се наблюдава при кръвоизливи или поради недостатъчен прием на желязо.

Анемията при децата – симптоми

1. Умора или изтощение

Анемията при децата и умората

Терминът, използван в медицината, за този симптом е астения. Ако детето ви страда от това, трябва да посетите педиатър. Той ще прегледа детето, за да се опита да определи причината за състоянието му.

За съжаление причините за умора или изтощение трудно се определят, особено при децата. Затова винаги трябва да се считат за сериозен симптом. Децата с този симптом не са толкова активни физически и искат да си почиват по-дълго време.

2. Раздразнителност

Този симптом често съпровожда умората. Също като при предходния признак, откриването и определянето на причината за него е трудна. В действителност много от децата са доста темпераментни  и показват раздразнителност, тъй като растат и се развиват, както и поради редица други причини

3. Анорексия при анемията при децата

Липсата на апетит е друг основен симптом свързан с анемията при децата. Може да се наблюдава за кратко, ако е свързан с инфекциозен процес или проблеми в училище.

Обикновено специалистите съветват да се следи развитието и продължителността на този симптом, за да се прецени дали е необходима консултация със специалист, ако проблемът се наблюдава дълго време.

4. Пагофагия и анемия при децата

Това е доста странен симптом, който може да се наблюдава при децата, страдащи от анемия. Това състояние се характеризира с яденето на нехранителни продукти. Като глина и лед например.

Родителите или хората, грижещи се за детето, трябва да наблюдават и контролират това отклонение в поведението. Добре е да потърсят веднага и консултация с педиатър. Тъй като има реална опасност от отравяне на детето.

5. Бледи или жълти кожа или лигавици

Бледата кожа при децата изисква консултация с педиатър.

Промяната в цвета на кожата показва намаляване в нивото на червените кръвни телца. Ако периодично наблюдавате такива промени, които бързо отшумяват, става въпрос за остри случаи, които се възстановяват от само себе си. Но, ако проблемът се наблюдава в продължение на дни, трябва да посетите педиатър, който да прецени състоянието на детето.

6. Тахикардия и анемия при децата

Забързаният пулс и сърцебиенето може да бъдат признак на анемия при децата. Тези симптоми обикновено се проявяват при децата с виене на свят, болка в гърдите и затруднено дишане.

Ако наблюдавате такива чести прояви при детето си, трябва да ги обсъдите с педиатър, който да прецени на какво се дължат те.

7. Косопад и изтощени нокти

И накрая – други два признака на анемията при децата са косопадът и изтощените нокти. В зависимост от възрастта на детето, косопадът може трудно да бъде преценен,о детската коса е тънка и фина.

Заключение

Много симптоми могат да показват, че детето ви страда от анемия. Трябва да бъдете бдителни и да реагирате навреме, тъй като ранното диагностициране ще спомогне избягването на евентуални усложнения.

Ако имате съмнения, не се колебайте да потърсите помощта на педиатър.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zavaleta, N., & Astete-Robilliard, L. (2017). Efecto de la anemia en el desarrollo infantil: consecuencias a largo plazo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública, 34(4), 716. https://doi.org/10.17843/rpmesp.2017.344.3346
  • L.M., L., K.S., P., & S.-R., P. (2017). Iron and Cognitive Development: What Is the Evidence? Annals of Nutrition and Metabolism, 71(3), 25–38. https://doi.org/10.1159/000480742
  • Reboso Perez, J., Jiménez Acosta, S., Cabrera Nuñez, E., & Pita-Rodríguez, G. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana Salud Pública.
  • Anemia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 12 November 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anemia/symptoms-causes/syc-20351360
  • Reboso Pérez, J., Cabrera Núñez, E., Rodríguez, G. P., & Jiménez Acosta, S. (2005). Anemia por deficiencia de hierro en niños de 6 a 24 meses y de 6 a 12 años de edad. Revista Cubana de Salud Pública, 31(4), 0-0.
  • Casanovas Gordó, J. M. (2009). Del síntoma a la enfermedad: astenia. Pediatría Atención Primaria, 11, 425-431.
  • Anemia causada por bajo nivel de hierro en los niños: MedlinePlus enciclopedia médica. (2020). Retrieved 13 November 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/007134.htm

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.