Японска техника за премахване на стреса

Нека бъдем честни: понякога всички се чувстваме стресирани. Все пак. добрата новина е, че това не бива да се случва. Съществува изобилие от начини за облекчаване на стреса, точно като тази японска техника. Опитайте я!
Японска техника за премахване на стреса

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 24 април, 2023

Искате ли да се запознаете с японските методи за премахване на стреса?

Ангажименти, напрежение, тревоги, проблеми… Целият стрес на света може да се насади в телата ни, като остави негативни последици. Преди да се осъзнаете, ще се чувствате изморени, летаргични и раздразнени.

Стресът е толкова разпространен навсякъде, че изглежда започва да властва над животите ни, вместо да е рядко явление.

Добрата новина е, че съществуват определени техники, които да ви бъдат от полза в премахването му само за броени минути. В днешната статия ще ви споделим повече по въпроса.

Японски метод за премахване на стреса

Японски метод за премахване на стреса

Когато тялото усети, че нещо не е в ред или дебне опасност, то отговаря. По този начин работи стресът.

В ниски дози, стресът може да бъде полезен за здравето, но както се казва “отровата се крие в дозата”.

Стресът причинява както физически проблеми, така и емоционални разтройства. Причините могат да бъдат различни, въпреки че обикновено работата и ангажиментите са най-често срещаните.

За да намалите стреса и последствията от него, можете да се възползвате от един много ефикасен японски метод, който може да се практикува по всяко време на деня.

Базира се на ориенталско изкуство, наречено “Жин Шин Жиутсу” (Изкуството на щастието) и ще ви отнеме само пет минути от времето.

В тази японска философия се счита, че всички точки на тялото са свързани една с друга. Ето защо терапията се изпълнява с помощта на ръцете.

Идеята е следната: всеки пръст е свързан с един или повече от органите и емоциите ви. 

Ето защо трябва да работите само върху този, който може да изпрати сигнал до засегнатата зона.

Много е просто:

  • Натискайте в продължение на три минути върха на пръста или пръстите, които смятате, че са свързани с проблема, който мислите, че имате.
  • Започнете с дясната си ръка, след което повторете същия процес и с лявата.

Например, ако средният пръст е този, който може да ви помогне за тревогите ви, стиснете го силно в юмрука на другата си ръка и натискайте с все сила (без да си причинявате болка).

Как да разберете кой пръст с кои органи и емоции се свързва?

Ще ви обясним подробно:

Палецът

Органите, свързани с него, са стомахът и далакът. Свързаните с тях емоции са безпокойство, депресия и тревога.

Колкото за симптомите, за които трябва да се оглеждате, най-силните сред тях са главоболие и болки в стомаха, тревожност и кожни проблеми.

Показалецът

Начини за контролиране на стреса

Засегнатите органи са бъбреците и покочният мехур. Свързаните емоции са страхът и объркването.

Ако изпитвате мускулни болки или други проблеми с храносмилателната система, просто натиснете този пръст.

Средният пръст

Когато прилагате тази техника върху средния пръст, ще намалите проблемите с черния дроб и жлъчката. Той се свързва с чувството на гняв и раздразнителност.

Симптомите на това заболяване включват главоболие, менструална болка, умора, проблеми с кръвта и зрението.

Безименният

Този пръст е свързан с белите дробове и червата.

Ако се чувствате тъжни, песимистични, имате респираторни проблеми като астма или лошо храносмилане, трябва да работите с този пръст.

Кутрето

Този пръст се свързва със сърцето и тънките черва.

Упражнете натиск тук, ако имате проблеми с костите, или ако изпитвате умора и сте в лошо настроение.

Още японски техники за контролиране на стреса

Половината население на света страда от стрес, който може да причини спад в работоспособността, както и проблеми в междуличностните взаимоотношения..

Освен това, стресът е вреден за здравето и може да доведе до сериозни заболявания и дори инфаркт.

В допълнение към техниката с пръстите ви препоръчваме да намалите нивата на стрес, като се възползвате и от други ориенталски методи.

Горска баня за премахване на стреса

Горска баня за премахване на стреса

Шинрин Йоке е оригиналното наименование на този метод, който се състои от разходки в естествена среда, използвайки петте чувства.

Това означава докосване на дърветата и растенията, вдишване на свежия въздух и мириса на цветята, слушане на песента на птиците или вятъра в шумолящите листа, изследване на заобикалащия ви пейзаж, както и опитване на някои диви плодове.

За да се насладите на това преживяване и за да бъде то полезно за вас, добра идея е да го практикувате няколко пъти седмично, като се уверите, че продължителността му трае поне един час.

Ако живеете в град, това може да бъде малко сложно, но винаги можете да посетите някой от градските паркове. Можете да се възползвате и от уикендите, като пътувате на някое отдалечено и релаксиращо място.

Да сте близо до природата е добре за здравето ви.

Не носете никакви електронни устройства със себе си (без социални мрежи и проверка на съобщения) и не мислете за работата, проблемите и лошите новини, които ви съпътстват.

Тези разходки ще редуцират нивата на кортизол и безпокойство, ще регулират кръвното налягане и ще заздравят имунната ви система.

Рейки

Тази терапия служи като стимулатор на различни точки от тялото и стимулира позитивната енергия.

Това ще ви помогне да постигнете хармония между външния и вътрешния свят, като редуцира стреса, безпокойството и тревожността.

Тази духовна практика е взаимствана от будизма и се базира на жизненоважната сила отвътре, позната още като ки.

За да се възползвате от нейните ползи трябва първо да се консултирате с учител или експерт по рейки.

Един сеанс може да бъде с продължителност до 45 минути, през които ще лежите върху постелка, слушайки отпускаща музика, вдишвайки ароматите на етерични масла или тамян.

Метод за елиминиране на стреса

Експерт ще положи ръце близо до чакрите ви, за да позволи на енергията да се разлее. Отпускането и чувството на мир, което хората изпитват кара много от тях да казват, че все едно са се носели по въздуха.

Препоръчваме ви да посещавате рейки сеансите веднъж седмично, или колкото е нужно за да се справите със стреса.

Разбира се, съществуват също много други начини за елиминиране на стреса. Йога, медитация и дори айкидо – бойно изкуство, което насърчава духовното спокойствие и отхвърля насилието – всичко може да помогне.

Опитайте ги и тялото, и умът ви ще ви благодарят!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.