Облекчете стреса с рисуване върху камъни

06.12.2018
За да получите красив краен резултат, избирайте камъни с гладка повърхност. Тези със заоблени страни са перфектният избор.

Какво представлява рисуването върху камъни?

В статиите си много пъти  сме описвали идеята за справяне със стреса чрез рисуване.

Рисуването на мандали, скицирането и писането са пречистващи, креативни и успокояващи дейности, които винаги ни карат да се чувстваме добре и да освободим съзнанието си.

Забавляваме се, упражняваме въображението си и ума си, фокусираме вниманието си и почти, без да знаем точно как, забравяме за сериозните си проблеми.

Тук ще отидем малко по-далеч.  Ако сте чували някой да казва “Това е само един камък,”  то сега ще го видите в друга светлина.  Един камък може за означава много.

Рисуването с камъни ви дава голямо разнообразие от възможности. Осигурява ви приказни моменти на красота, когато се усамотявате и давате воля на артистичните си таланти.

В тази статия ще опишем тази нова, забавна терапия против стрес.

Рисуването с камъни ще ви помогне

Много хора рисуват по камъни, докато медитират или упражняват дълбока релаксация и са във връзка със себе си.

Точно както сме свикнали да рисуваме мандали и да се потапяме във вътрешния си свят с кръгообразните движения, сега ще използваме друга повърхност: камъните.

Вижте какво ви е необходимо, преди да започнете да се занимавате с рисуване върху камъни с невероятните ни предложения по-долу.

Необходимите ви материали за рисуване с камъни

Необходими материали

Първото нещо, което трябва да ни стане ясно е, че не всички камъни са подходящи за целта.  Освен това са ни необходими специални боички и материали, така че да преобразуваме камъните по начина, който искаме.

Запомнете какво ви е необходимо и не се тревожете: материалите не са толкова скъпи, колкото си мислите.

Открийте и:  17 интересни алтернативни приложения на лака за нокти

Не всички камъни са подходящи

 • Експертите в тази област съветват да използваме речни камъни или камъни с кръгла форма.
 • Както знаете, ерозията от действието на водата изглажда идеално повърхността, върху която можем да дадем воля на креативността си.

Боички

 • Акрилните бои са подходящи за пропускливи повърхности
 • Важно е да откриете и перманентни акрилни маркери. Традиционните маркери на децата няма да ви свършат работа, защото покривността им не е добра и трайна.
 • Перманентните маркери образуват перфектно покритие върху камъните и са добри за рисуване.  Изберете маркери с дебелина на писеца 0.7мм.

Лак

За перфектно покритие ще ви трябва и специален лак. Потърсете в железарията лак за витражни бои в ярки цветове. Цветовете ще искрят, ярки и наситени, а произведението ви ще се запази за по-дълго.

Четки

Използвайте плоска четка. Ще направи движенията ви лесни и ще освободите въображението си.

Какви произведения мога да създам от камъните?

Камъни

Мандала

Можете да нарисувате всичко, което ви диктува въображението. Мандалите са най-известни, защото успокояват изключително много.  Както знаете, този тип произведения на основата на кръгове, ви дават много ползи.

Мандалата помага на:

 • Концентрацията
 • Успокоява съвестта
 • Помага ни да се опознаем
 • Намалява напрежението и ежедневните проблеми
 • Развива себеприемането
 • Доброто настроение

За да нарисувате мандала, просто правете класическите кръгове един след друг. Започнете с едни кръг в средата и  “се развихрете!”

Препоръчваме ви да прочетете:  Езикът, здравето и емоциите

Рисунки на животни върху камъни

Рисуване на животни

Разбира се това, което рисуваме върху камъните зависи от уменията ни и опита ни в тази област.

 • Понякога рисуването започва за забавление, но не след дълго откривате, че във вас живее скрит художник.
 • Ако рисувате животни, запомнете, че първо трябва да положите фона върху камъка.  Направете го в един цвят, така че по-късно да можете да нарисувате и животното, което искате в друг цвят.

Тайната се крие в това, да се възползвате максимално от уникалната форма на всеки камък.

Забавни идеи

Рисуване върху камъни

Имате много опции и възможности.  Въображението и големината на камъка са единствените граници.

 • Въпреки всичко, имайте в предвид, че най-подходящият цвят за камъните е белият.
 • Понякога е достатъчно да нарисувате само слънце, лист, цвете, сърце или стрела, и ще направите произведението си оригинално и незабравимо.
 • Това може да е страхотна дейност, която да споделяте с децата си.  Произведението излязло изпод ръцете ви може да се превърне в мил подарък за приятелите и семейството ви.

Както виждате, рисуването върху камъни е лесно, тъй като е забавно (и икономично също). Ако сумирате стойността на четките, боите и лака, няма да получите и 20 лева.

Прочете още:  Забавни домашни трикове за по-лек живот

Изненадващо е какво може да направи рисуването върху камъни за вас. Без дори да го осъзнавате, това хоби може да се превърне неусетно във ваша страст.

 • Thomas, S. G. (2003). Handbook of Art Therapy. Psychiatric Services. https://doi.org/10.1176/appi.ps.54.9.1294-a
 • Luzzatto, P., & Gabriel, B. (2011). Art Therapy. In Enhancing Cancer Care: Complementary therapy and support. https://doi.org/10.1088/0022-3700/6/11/043
 • Malchiodi, C. A. (2013). What is art therapy? https://doi.org/10.1108/17410401211187525