Научете се да медитирате докато вървите, за да премахнете негативните емоции

Медитирането е изключително полезно за успокояване на ума и справяне с психологическия стрес. Научете се да обединявате ума и тялото си в едно докато вървите чрез тази древна практика.
Научете се да медитирате докато вървите, за да премахнете негативните емоции
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 25 април, 2023

Докато вървите, можете да постигнете много неща. Реално вие не само ще се отървете от тези досадни няколко килограма, но и да се разтоварите от ежедневните проблеми, които ви улавят в капана на стреса.

За да се успокоите и да се пречистите на духовно ниво, ви предлагаме да се научите да медитирате докато вървите.

Тази медитация е позната като “breathwalk” (дишане докато се разхождате или вървите). Тази практика съчетава синхронизирано дишане и умерено физическо натоварване с медитация.

За много хора това е вид медитация, който могат да правят ежедневно, защото едновременно тренират тялото си и успокояват ума си чрез дълбока медитация.

На пръв поглед може да ви изглежда сложно. Уверяваме ви, че ползите от тази медитация са невероятни. Много спортисти вече я прилагат в ежедневието си.

Работете върху мозъка си докато вървите

Работете върху мозъка си докато вървите

Много хора започват да се занимават с медитация, но не постигат очакваните резултати. Медитацията, както знаете, е много повече от начин за успокояване и отпускане.

Тя ви предразполага да видите съзнанието си по съвсем нов начин,  докато преосмисляте кое е най-важното в живота ви. Да успокоите ума си и да се научите да сте в крак и по-възприемчиви към сложния заобикалящ ни свят.

Въпреки че целта носи огромно удовлетворение и спомага личностното развитие, не всеки може да медитира.

Ако добавите и значимостта от физическото натоварване, ще стигнете до извода,че: ходенето и медитацията вървят ръка за ръка и помагат на много хора.

Нека да разгледаме тази практика по-подробно.

Медитацията по време на ходене: древна практика

Буда се е разхождал в гората, за да си почине

В този модерен, пълен със стрес и изпитания свят, медитацията в традиционния й вид е почти невъзможна. Как да седнете и да се отпуснете, след като знаете колко много задачи ви очакват?

Това може би е начина, по който разсъждават много хора. Но често сте наясно със следните две неща:

 • Трябва да контролирате стреса.
 • Нужно е да има физическа активност. Воденето на уседнал начин на живот може да разруши ежедневието ви.

Защо тогава да не комбинирате двете неща? Гореописаните две твърдения отговарят на въпроса защо този вид медитация се радва на такъв успех.

 • Ходенето по време на медитация води началото си от зората на дзен будизма.
 • В Япония например можете често да видите групи от вървящи хора, напътствани от други с помощта на звъна на камбанка.
 • Тази практика е фокусирана върху синхронизираното дишане и правенето на ритмични крачки, което ви учи да живеете в настоящия момент, докато сте се концентрирали върху самата медитация.

Древните скулптури ни разказват, че самият Буда се е разхождал в гората, за да си почине. 

 • Първоначално той сядал и медитирал в продължение на няколко минути. След това започвал да се разхожда. Както той самият обяснява, започнатото по време на седенето се прилага при вървенето.
 • Това просто движение – ходенето, а именно поставянето на единия крак пред другия и контакта със земята, докато умът е фокусиран, ви предразполага към медитация от само себе си.
 • За да медитирате по правилния начин, трябва да се научите да дишате.

Изключително лесна медитация, която си струва ежедневните усилия

Слейте се с тялото си, така че умът ви да е „тук и сега“

Вярно е, че медитацията има и духовна част. Не може да се пренебрегне факта, че независимо дали приемате и изповядвате тази религия, тя е изключително полезна, защото успокоява ума .

Медитацията е част от много психологични техники, помагащи на хората да разберат и опознаят емоционалния си свят, за да могат да го контролират.

Ако искате да се занимавате с физически упражнения, докато се учите да контролирате стреса, няма по-добро решение от лесните техники за медитация на “дишането по време на вървене”.

Ще ви обясним най-важното по въпроса:

 • Трябва да носите удобни дрехи и затворени обувки, които да предпазват краката ви.
 • Преди да започнете разходката си, седнете за пет минути. Поставете ръцете си върху гърдите и вдишайте дълбоко.
 • Усетете как гръдния ви кош се разширява. Задръжте дъха си за 10 секунди и издишайте дълбоко.
 • Повторете упражнението няколко пъти. Сега вече сте готови за разходката.
 • Започнете разходката си плавно. Усетете контакта на краката си със земята, фокусирайте се и почувствайте как сърцето ви бие като че ли чувате вътрешна музика, която ви успокоява.
 • Важно е да чувствате дишането си; това, което чувате, ви освобождава: вдишайте, усетете натиска върху корема си и издишайте дълбоко.
 • Почивайте си на всеки 10 минути и след това продължете с разходката.

Слейте се с тялото си, така че умът ви да е „тук и сега“: това е единственото нещо, което има значение и което ще ви донесе истинско спокойствие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment.
 • Baltzell, A., & Cote, T. (2017). Mindfulness. In Applied Exercise Psychology: The Challenging Journey from Motivation to Adherence. https://doi.org/10.4324/9780203795422
 • Prakhinkit, S., Suppapitiporn, S., Tanaka, H., & Suksom, D. (2013). Effects of Buddhism Walking Meditation on Depression, Functional Fitness, and Endothelium-Dependent Vasodilation in Depressed Elderly. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2013.0205
 • Gainey, A., Himathongkam, T., Tanaka, H., & Suksom, D. (2016). Effects of Buddhist walking meditation on glycemic control and vascular function in patients with type 2 diabetes. Complementary Therapies in Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.03.009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.