Как да намалим риска от инфаркт или инсулт

· 08.05.2016
6 ягоди или ½ лъжица канела на ден могат много да помогнат за предотвратяването на тези заболявания

Ако внимаваме как се храним и подобрим начина си на живот, можем да избегнем много висок процент на риск от появата на инфаркт или инсулт, които отнемат живота на хиляди хора по целия свят всяка година.

Хранителни съвети, които ще помогнат за намаляване на риска от инфаркт или инсулт

Въпреки че е известно, че много от тези заболявания имат генетичен компонент, трябва да имате предвид, че всичко е във вашите ръце, за да ги предотвратите. Както инфарктът, така и инсултът обикновено са една от основните причини за смърт при мъжете и жените. Друг факт, който трябва да имате в предвид е, че през последните години този риск се е повишил при жените.

Случаите на инсулт продължават да се увеличават не само защото населението като цяло старее, но също и поради неправилния хранителен режим, стрес и заседналия начин на живот. Друг факт, който подчертава значението на изследването, публикувано в списание „Американски журнал за клинично хранене“ е, че хората често чакат, докато станат на 50 години, преди да започнат да подобряват начина на живот и навиците си.

На този етап започват да се появяват проблеми със сърцето, високи нива на холестерол и високо кръвно налягане. Защо не започнете да се грижите за здравето си преди това? Не е ли по-добре да предотвратите проблемите в зародиш и така в бъдеще да избегнете някои сериозни заболявания като инфаркт или инсулт?

Без съмнение си струва да сте запознати с тези заболявания, както и да започнете още днес да правите малки промени в диетата и начина на живот, чрез които ще се чувствате по-добре, без значение от възрастта.

Обърнете внимание на тези начини за подобряване на диетата.

1. Забравете солта и мазнините

fast fud

По-голяма част от традиционните диети по принцип включват високо съдържание на мазнини и сол. Няма значение дали сме в Европа, или Америка, през последните години сме загубили всички здравословни обичаи, които са ни характеризирали. Може би това се дължи на начина на живот, работа, забързаното ежедневие…

Купуваме вече приготвена храна от супермаркетите, защото нямаме време да готвим у дома. Или пък стилът на готвене, който сме виждали у дома, е богат на червени меса, пържени храни или други ястия с високо съдържание на калории, които ще донесат повече проблеми, отколкото ползи.

Променете начина на хранене, като избягвате мазнините и солта. Започнете от днес.

2. Кажете „Да“ на червените зеленчуци

domat

Съществуват редица зеленчуци, които са чудесни и помагат за предотвратяването на инфаркт или инсулт. Искате ли един пример, който винаги трябва да е част от вашата диета? Доматите. Те помагат за предотвратяване на много от тези заболявания благодарение на съдържанието на ликопен, който е известен със свойството си да намалява тромби и кръвни съсиреци. Един интересен факт е, че доматеният сос е с по-високо съдържание на ликопен от пресните домати, защото този пигмент се освобождава в много по-големи количества по време на готвенето.

3. Заменете бялото пшенично брашно с пълнозърнесто

hlyab-leneno-seme

Това е основен фактор за намаляване на риска от инфаркт и инсулт. От този ден нататък опитайте да замените белия хляб с ръжен или овесен, който е пълнозърнест, а не рафиниран. Трябва също така да консумирате пълнозърнест ориз и макаронени изделия, тъй като те ще помогнат за намаляването на холестерола, ще помогнат да избегнете захарите и да контролирате апетита.

4. Кажете „Да“ на ягодите и ябълките

smuti s yagodi i oveseni yadki

Какво ще кажете да включите една зелена ябълка в закуската? За обяд може да приготвите чудесна салата със спанак, ягоди и ядки. Толкова е вкусна! Трябва да знаете, че ябълките са богати на фитонутриенти, които са идеални за подпомогне на борбата с болести на сърцето и в същото време спомагат за намаляване на LDL, т. нар. „лош холестерол“.

А какво да кажем за ягодите… Знаете ли, че са богати на калий, фитонутриенти и витамин C? Това е перфектна комбинация за борба с инсулта. Не се колебайте да хапнете поне 6 пресни и чисти ягоди, но не забравяйте: никога не добавяйте захар!

5. 1/2 супена лъжица канела всеки ден

kanela

Само 15 гр. са достатъчни, за да се погрижите за здравето и да предотвратите риска от инфаркт или инсулт. По-долу ще обясним защо канелата е толкова полезна:

  • Намалява нивото на захар в кръвта.
  • Помага за понижаване нивата на LDL холестерол и триглицеридите.
  • Помага за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.
  • Намалява напрежението.
  • Помага да отслабнем.

6. Мазна риба 2 пъти седмично

Според статистиката от изследване, публикувано в списание „Американски журнал за клинично хранене“, хората, които ядат мазна риба поне 2 пъти седмично, избягват появата на инфаркт или инсулт в много висок процент. Тя е богата на протеини и преди всичко омега-3, много полезно масло, което може да помогне за предотвратяване на появата на кръвни съсиреци. Не забравяйте да включите мазната риба 2 пъти седмично в диетата си и по този начин да се погрижите за здравето.