Wabi sabi стил: произход и как да го приложите в декорацията

Харесвате ли прости и естествени стилове? Научете се да прилагате стила wabi sabi. В тази статия ще ви разкажем всичко по темата.
Wabi sabi стил: произход и как да го приложите в декорацията

Последна актуализация: 26 август, 2022

Във вселената на декорацията през цялата история са създавани различни стилове, които придават специални характеристики на всеки интериорен дизайн. Не всички обаче изпълняват чисто естетическа функция, но много са свързани с начина на живот и мирогледа. Стилът wabi sabi е един от тях.

Сред стиловете, които определят тенденциите през последните години като скандинавски, индустриален, минималистичен или винтидж, един от най-автентичните и елегантни е wabi sabi. Това е специфичен японски начин за виждане на космоса.

Поради своята автентичност и произход, той отговаря на нещо повече от прост стил, тъй като целта му е да ни води по духовен път, който ни носи мир, яснота и хармония. Той е замислен да бъде семпъл и елегантен в същото време. Така неговата същност се крие в спокойния начин на живот, в който природата, светлите пространства и разнообразието от цветове и форми играят важна роля.

Какво представлява стилът wabi sabi?

Най-общо думата wabi sabi е свързана с елегантността на простотата и спонтанността. Както и с подход към природата.

Що се отнася до етимологията, има няколко дискусии около понятието. Въпреки това, най-широко приетото е, че уаби означава „елегантната красота на скромните“, а саби е „преминаването на времето и последващото влошаване“.

Идвайки от японската дзен естетика и философия, wabi sabi се стреми да оцени красотата на несъвършеното и да приеме стойността на това, което е непостоянно, култивирайки простотата. Това е инструмент не само за личностно развитие, но и за търсене на мир с околната среда и със себе си.

Неговият център е в научаването на истинската същност на нещата, от простотата и строгостта. Взет на ниво декорация, той е замислен като стил, който ни позволява да създаваме атмосфера, която ни кара да се отпуснем и да реагираме по хармоничен и балансиран начин.

Смята се, че за да разрешим проблемите и да водим балансиран живот, се нуждаем от среда, която има декорация, която се интегрира с нашето тяло, ум и дух.

Прочетете и тази статия: 6 начина да декорирате своята кухня

Произход на wabi sabi

Според изследване на Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, японската естетика на стила wabi sabi е свързана с чайната церемония. От древни времена появата на чайната култура, която се разпространява в различни региони на Азия, е допълнена от церемониален и естетически момент.

По същия начин къщите за чай се възползват от елементите на природата. Оттук и неговата променлива и променяща се същност.

Неговият ориенталски произход може да бъде проследен до времето на развитието на даоизма, по време на династията Сун в Китай. Въпреки това, той е смесен и обогатен в други исторически периоди. Очевидно wabi sabi е предаден на дзен будизма, който се фокусира върху медитацията, и също е повлиян от това.

Дзен будизъм и wabi sabi стил
Дзен будизмът внася елементи от своята философия встила уаби саби.

Как да приложим стила wabi sabi в декорацията?

Когато говорим за стила wabi sabi или как да декорираме според красотата на несъвършеното, имаме предвид декорация, белязана от простота, автентичност и съзерцание на природата. Перфектният баланс е търсен чрез съчетаването на основни и функционални предмети. За постигане на трезвен и скромен, но в същото време изтънчен тон.

Дава приоритет на естественото

Стилът wabi sabi черпи голямо вдъхновение от природата. В този смисъл последният се превръща в доставчик на материали, цветове, влакна и форми за декориране на домове.

Всъщност, аналогия, която служи за дефиниране на този стил, е да го свържем с човешкото същество, приемайки хода на времето: бръчки, сива коса, автентичност, сигурност, мъдрост и простота.

Всеки материал, използван в стила wabi sabi, идва от природата. Ако обаче не искате да сте толкова стриктни, можете да го комбинирате с други видове материали.

Домовете Wabi sabi са облечени, залагайки на стойността на незавършената красота, с естествен текстил, като този от памук и лен, характеризиращ се със своята мекота. По този начин винаги има залог за органичното и естественото. Въпреки това, той също се стреми да бъде възможно най-прост.

Маркирани са строгост и рустик елементи, като се залага на някои асиметрични и неправилни предмети. Които наподобяват органични форми, търсейки семпла и спокойна декорация. И накрая, естественото осветление също е от съществено значение.

Изберете неутрални и хармонични цветове

Тъй като стилът wabi sabi цели хармония и релаксация, потърсете вдъхновение в цветовете на природата, които постигат този ефект. В този смисъл земните тонове и фините зелени или сини цветове са перфектни. Затова се предпочитат хармонични цветови палитри с неутрални тонове като бежово, бяло или пясъчно.

Тези цветове също предлагат усещане за безвремие.

От друга страна, в стила wabi sabi е възможно да се открият светли стени с видими пукнатини, които ни напомнят, че несъвършенството е част от живота, от преминаването на годините, от дълголетието, от смирението и простотата. Дървото със своите оригинални дизайни също допринася за декорацията.

Селски мебели

Мебелите, които придружават тази декорация, са селски. И е позволено да са износени, с грапавини, пукнатини и всички следи, които времето оставя. Идеята обаче не е да се привилегирова износеното, а естественото. Ето защо мебелите от дърво, тъкани, бамбук или ръчно изработени елементи са идеални.

Ръчно изработените прибори за хранене са идеални за добавяне на нюанси на цвят и декорация към този стил. Търсете ръчно рисувани артикули с рисунки, вдъхновени от реалния свят. Можем да ги съчетаем с някои предмети, които предизвикват природата.

Вътрешна декорация

Използвайте wabi sabi не само за декорация

Уаби саби е начин на живот, който ни показва пътя или тао на човешките същества в търсене на щастие, мир и хармония. Следователно това е естетика, която води до автентичност, за разлика от индустриализацията и капитализма. Избира по-устойчиво и съзнателно съществуване.

Поради тази причина стилът wabi sabi търси възстановяване на занаятчийски произведения и работилници, като се фокусира върху топлината, простотата и основните неща. Залага на уникални предмети, които не са масово производство и не съдържат вредни за околната среда и тялото материали.

Това е стил на декорация, който допълва много добре тези, които са решили да водят начин на живот, щадящ околната среда и близък до медитацията.

Може да ви заинтересува ...
Четири съвета за перфектен морски декор
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Четири съвета за перфектен морски декор

Търсите съвети как да украсите дома си в любимия ви морски декор? Морският декор е все по-популярен. Ето кои са основните акценти при този тип деко...  • Unzaga, L. (2008). Wabi-sabi. La estética de los evanescente [Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid]. http://oa.upm.es/51509/1/TFG_Unzaga_Bustos_Leireop.pdf
  • Juniper, A. (2011). Wabi sabi: The Japanese art of impermanence. Tuttle Publishing.
  • Koren, L. (2008). Wabi-sabi for artists, designers, poets & philosophers. Imperfect Publishing.