Wabi sabi стил: произход и как да го приложите в декорацията

Харесвате ли прости и естествени стилове? Научете се да прилагате стила wabi sabi. В тази статия ще ви разкажем всичко по темата.
Wabi sabi стил: произход и как да го приложите в декорацията

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

Във вселената на декорацията през цялата история са създавани различни стилове, които придават специални характеристики на всеки интериорен дизайн . Не всички обаче изпълняват чисто естетическа функция, но много са свързани с начина на живот и мирогледа. Стилът wabi sabi е един от тях.

Сред стиловете, които определят тенденциите през последните години като скандинавски, индустриален, минималистичен или винтидж, един от най-автентичните и елегантни е wabi sabi. Това е специфичен японски начин за виждане на космоса.

Поради своята автентичност и произход, той отговаря на нещо повече от прост стил, тъй като целта му е да ни води по духовен път, който ни носи мир, яснота и хармония. Той е замислен да бъде семпъл и елегантен в същото време. Така неговата същност се крие в спокойния начин на живот, в който природата, светлите пространства и разнообразието от цветове и форми играят важна роля.

Какво представлява стилът wabi sabi?

Най-общо думата wabi sabi е свързана с елегантността на простотата и спонтанността. Както и с подход към природата.

Що се отнася до етимологията, има няколко дискусии около понятието. Въпреки това, най-широко приетото е, че уаби означава „елегантната красота на скромните“, а саби е „преминаването на времето и последващото влошаване“.

Идвайки от японската дзен естетика и философия, wabi sabi се стреми да оцени красотата на несъвършеното и да приеме стойността на това, което е непостоянно, култивирайки простотата. Това е инструмент не само за личностно развитие, но и за търсене на мир с околната среда и със себе си.

Неговият център е в научаването на истинската същност на нещата, от простотата и строгостта. Взет на ниво декорация, той е замислен като стил, който ни позволява да създаваме атмосфера, която ни кара да се отпуснем и да реагираме по хармоничен и балансиран начин.

Смята се, че за да разрешим проблемите и да водим балансиран живот, се нуждаем от среда, която има декорация, която се интегрира с нашето тяло, ум и дух.

Прочетете и тази статия: 6 начина да декорирате своята кухня

Произход на wabi sabi

Според изследване на Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, японската естетика на стила wabi sabi е свързана с чайната церемония. От древни времена появата на чайната култура, която се разпространява в различни региони на Азия, е допълнена от церемониален и естетически момент.

По същия начин къщите за чай се възползват от елементите на природата. Оттук и неговата променлива и променяща се същност.

Неговият ориенталски произход може да бъде проследен до времето на развитието на даоизма, по време на династията Сун в Китай. Въпреки това, той е смесен и обогатен в други исторически периоди. Очевидно wabi sabi е предаден на дзен будизма, който се фокусира върху медитацията, и също е повлиян от това.

Дзен будизъм и wabi sabi стил
Дзен будизмът внася елементи от своята философия встила уаби саби.

Как да приложим стила wabi sabi в декорацията?

Когато говорим за стила wabi sabi или как да декорираме според красотата на несъвършеното, имаме предвид декорация, белязана от простота, автентичност и съзерцание на природата. Перфектният баланс е търсен чрез съчетаването на основни и функционални предмети. За постигане на трезвен и скромен, но в същото време изтънчен тон.

Дава приоритет на естественото

Стилът wabi sabi черпи голямо вдъхновение от природата. В този смисъл последният се превръща в доставчик на материали, цветове, влакна и форми за декориране на домове.

Всъщност, аналогия, която служи за дефиниране на този стил, е да го свържем с човешкото същество, приемайки хода на времето: бръчки, сива коса, автентичност, сигурност, мъдрост и простота.

Всеки материал, използван в стила wabi sabi, идва от природата. Ако обаче не искате да сте толкова стриктни, можете да го комбинирате с други видове материали.

Домовете Wabi sabi са облечени, залагайки на стойността на незавършената красота, с естествен текстил, като този от памук и лен, характеризиращ се със своята мекота. По този начин винаги има залог за органичното и естественото. Въпреки това, той също се стреми да бъде възможно най-прост.

Маркирани са строгост и рустик елементи, като се залага на някои асиметрични и неправилни предмети. Които наподобяват органични форми, търсейки семпла и спокойна декорация. И накрая, естественото осветление също е от съществено значение.

Изберете неутрални и хармонични цветове

Тъй като стилът wabi sabi цели хармония и релаксация, потърсете вдъхновение в цветовете на природата, които постигат този ефект. В този смисъл земните тонове и фините зелени или сини цветове са перфектни. Затова се предпочитат хармонични цветови палитри с неутрални тонове като бежово, бяло или пясъчно.

Тези цветове също предлагат усещане за безвремие.

От друга страна, в стила wabi sabi е възможно да се открият светли стени с видими пукнатини, които ни напомнят, че несъвършенството е част от живота, от преминаването на годините, от дълголетието, от смирението и простотата. Дървото със своите оригинални дизайни също допринася за декорацията.

Селски мебели

Мебелите, които придружават тази декорация, са селски. И е позволено да са износени, с грапавини, пукнатини и всички следи, които времето оставя. Идеята обаче не е да се привилегирова износеното, а естественото. Ето защо мебелите от дърво, тъкани, бамбук или ръчно изработени елементи са идеални.

Ръчно изработените прибори за хранене са идеални за добавяне на нюанси на цвят и декорация към този стил. Търсете ръчно рисувани артикули с рисунки, вдъхновени от реалния свят. Можем да ги съчетаем с някои предмети, които предизвикват природата.

Вътрешна декорация
Занаятчийството и дървото имат голям превес в този стил от японски произход.

Използвайте wabi sabi не само за декорация

Уаби саби е начин на живот, който ни показва пътя или тао на човешките същества в търсене на щастие, мир и хармония. Следователно това е естетика, която води до автентичност, за разлика от индустриализацията и капитализма. Избира по-устойчиво и съзнателно съществуване.

Поради тази причина стилът wabi sabi търси възстановяване на занаятчийски произведения и работилници, като се фокусира върху топлината, простотата и основните неща. Залага на уникални предмети, които не са масово производство и не съдържат вредни за околната среда и тялото материали.

Това е стил на декорация, който допълва много добре тези, които са решили да водят начин на живот, щадящ околната среда и близък до медитацията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Unzaga, L. (2008). Wabi-sabi. La estética de los evanescente [Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid]. http://oa.upm.es/51509/1/TFG_Unzaga_Bustos_Leireop.pdf
  • Juniper, A. (2011). Wabi sabi: The Japanese art of impermanence. Tuttle Publishing.
  • Koren, L. (2008). Wabi-sabi for artists, designers, poets & philosophers. Imperfect Publishing.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.