Дзен храненето: ползи и ограничения

Ако искате да подобрите здравословното си състояние и да намалите нивата на стрес, можете да практикувате дзен храненето, здравословен метод с висок прием на хранителни вещества.
Дзен храненето: ползи и ограничения
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Дзен храненето предлага алтернатива за подобряване на вашата диета и поддържане на добро състояние на дългосрочно здраве. Може да се класифицира като духовна и физическа терапия, която набляга на приема на определени храни, за да накара физиологията на тялото да работи ефективно. Ще ви кажем от какво се състои и потенциалните му ползи.

Преди да започнем, важно е да подчертаем, че принципите на добрата диета са баланс и разнообразие. Важно е да се гарантира редовната консумация на много различни продукти, за да се поддържа оптимален прием на хранителни вещества.

Принципи на дзен храненето

Една от основните точки на дзен храненето е свързана с включването в диетичните режими на определени храни, които могат да помогнат за контролиране на нивата на стрес. Сред тях се открояват следните:

  • бадеми
  • авокадо
  • швейцарски манголд
  • шоколад
  • чайове

Всички те съдържат качествени антиоксиданти, елементи, които неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото.

От друга страна, тези продукти могат да помогнат за намаляване на образуването на кортизол, хормон, който стимулира възпалителните процеси. Често се установява, че е висок, когато има някаква промяна в централната нервна система.

Освен това силно се препоръчват пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци и млечни продукти. Тези храни съдържат триптофан, аминокиселина, за която е доказано, че влияе върху мозъчната функция. Може да ви помогне да си починете добре и да избегнете емоционални проблеми.

Не бива обаче да се подценяват и други храни с високо съдържание на протеини. Такъв е случаят с месото.

Дзен храненето препоръчва и консумацията на този продукт. Той осигурява протеини с висока биологична стойност, с всички незаменими аминокиселини и с добър резултат по отношение на смилаемостта. Те ще са необходими, за да се предотврати развитието на патологии, които засягат чистата маса, като саркопения. Това се доказва от изследване, публикувано в Nutrition Research.

Авокадо
Авокадото се добавя към дзен диетата с цел регулиране на химичните процеси, свързани със стреса.

Ползите от дзен храненето

Прилагането на дзен хранене може да създаде редица ползи за здравето. Преди всичко трябва да се отбележи, че това е диета, основана на разнообразие, но с приоритет на консумацията на пресни храни. Благодарение на това се намалява рискът от хронични патологии.

От друга страна, важно е да се отбележи, че съдържанието на антиоксиданти трябва да бъде оптимално. Тези елементи са свързани с по-ниска честота на заболявания, както се потвърждава от проучване, публикувано в European Journal of Medicinal Chemistry. Това може да забави процесите на стареене и органите ще имат по-голяма ефективност при изпълнение на функциите си.

Също така, ние говорим за методология на хранене, която се стреми да ви свърже със себе си, така че има и духовен аспект. Целта е да се чувстваме добре със себе си и да се освободим от стреса и тревожните ситуации, които могат да повлияят на навиците ни. За да направите това, е необходимо да се консумират храни с високо съдържание на триптофан и витамини от група В, но и да се изразява благодарност за наличието на самата храна.

Ограничения на дзен диетата

Въпреки ползите си дзен диетата има и редица ограничения. Например, това е подход, който обръща малко внимание на енергийния баланс.

Енергийният баланс е много важен, за да се избегне увеличаване на телесното тегло, което може да повлияе на здравето. Увеличаването на процента на мазнини може да повлияе на нивата на възпаление във вътрешната среда.

По същия начин, въпреки че насърчава консумацията на протеини с висока биологична стойност, не се фокусира върху постигането на дневен протеинов минимум. Тази точка е важна, за да се гарантира, че физиологичните процеси функционират правилно. Също така е важно да се предотврати развитието на проблеми, свързани с мускулите.

Не бива да забравяме и че нашето здраве не се обуславя само от диетата. Много други фактори могат да окажат влияние.

Жена яде салата.
Дзен храненето се застъпва за духовна връзка с акта на хранене, по начин, който надхвърля обикновения физически прием.

Дзен храненето е здравословен подход

Това така наречено дзен хранене е свързано с включването на прясна и качествена храна в диетата, което може да създаде редица ползи за здравето. Също така предлага връзка с вътрешната среда за намаляване нивата на стрес.

Въпреки това, това е подход, който може да не е валиден за всички, въпреки положителните си точки. Един от ключовете в храненето е да се индивидуализира колкото е възможно повече, за да се постигне лесното му спазване.

Преди да завършим, трябва да отбележим, че не само храните, консумирани в нашата диета, са от значение. Други фактори, като използваните методи на готвене, са от голямо значение. Като общо правило трябва да се използват по-малко агресивни методи за готвене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bravo, R., Matito, S., Cubero, J., Paredes, S. D., Franco, L., Rivero, M., Rodríguez, A. B., & Barriga, C. (2013). Tryptophan-enriched cereal intake improves nocturnal sleep, melatonin, serotonin, and total antioxidant capacity levels and mood in elderly humans. Age (Dordrecht, Netherlands)35(4), 1277–1285. https://doi.org/10.1007/s11357-012-9419-5
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.