Минимализмът: как да подредите дома си според този стил

Минимализмът не е скучен по никакъв начин. Той предлага простота, елегантност, функционалност и ред. Тези съвети могат да ви помогнат да декорирате дома си според принципите на минималистичния стил.
Минимализмът: как да подредите дома си според този стил

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Често сме склонни да съхраняваме много предмети на произволни места, защото не знаем къде да ги поставим. Това затруднява поддържането на реда в къщата. Може да направи помещенията и пространствата хаотични и неорганизирани. Въпреки това, минимализмът е идеален за въвеждане на ред във вашата къща.

Идентифициращата характеристика на минимализма е декорирането с възможно най-малък брой елементи. Това води до цялата декорация, която служи на някаква цел и създава хармонично пространство, което е организирано. Минимализмът се фокусира върху основните предмети, без всякакви излишни декорации и мебели.

Следователно минималистичният стил подчертава пространството и архитектурните елементи преди всичко.

Минимализмът: 8 начини да го използвате в дома си

1. Минимализмът: подредете нещата, които имате

Целта е да запазите само това, което е необходимо. Ето защо се препоръчва да седнете и да прегледате всеки един предмет, един по един и да ги сортирате. Трябва да помислите дали дадена вещ наистина е боклук, дали може да се даде на някого или наистина ви е много ценна и трябва да я пазите.

Ето защо трябва да се запитате защо искате да запазите даден предмет. При минималистичния стил всеки предмет е функционален.

Минимализмът не подкрепя сантиментализма или снизхождението. Малкото означава повече.

2. Минимализмът: когато едно нещо влезе в къщата, друго я напуска

Минимализмът: снимка на всекидневна стая, подредена в този стил

Минималистичният стил подчертава естествената светлина и прави пространството да изглежда по-голямо.

Единственият начин да запазите минималистичния стил е да не събирате ненужни вещи.

За да избегнете това, има просто правило, което можете да следвате: всеки път, когато придобиете нещо ново, трябва да се отървете от нещо старо.

Ето защо, когато купувате нещо ново или когато ви е дадено нещо ново, първо трябва да решите дали този предмет се вписва във вашия дом и минималистичен стил. Ако не се вписва, по-добре е да не го купувате и да не го задържате.

3. Минимализмът изисква да не се слага нищо на масите

Друг начин да опростите къщата си и да създадете ред е като поддържате всички повърхности чисти и празни.

Много хора използват различни декорации, свещи или цветя, за да украсят масите. При минималистичния стил обаче трябва да държите плотовете на всички маси чисти, за да създадете максимално усещане за простота, функционалност и ред.

4. Използвайте прости геометрични фигури, за да се придържате към минимализма

Когато избирате мебели и други декоративни предмети, по-добре е да изберете мебели с изчистени форми и прави линии. Избягвайте сложни мебели с много ъгли или мебели, които са прекалено декоративни и богато украсени.

5. Поддържайте и стените в стил минимализъм

Снимка на всекидневна стая, с един двуместен кафяв диван.

Стените трябва да бъдат оскъдно декорирани и украсени с прости и малки предмети.

Минимализмът не засяга само мебелите. Този стил засяга и стените също.

Следователно, трябва да избягвате претоварването на стените със снимки или произведения на изкуството, особено директно над мебелите.

Можете, разбира се, все още да украсите стените. Трябва обаче да се опитате да запазите декорациите на стените прости и балансирани с останалата част от стила.

Също така, трябва да помислите за използването на огледала за украса на стените. Те са не само елегантни и прости, но също така правят стаята да изглежда по-голяма.

6. Внимателно изберете осветлението

Осветлението е един от най-важните елементи в декорацията. Минимализмът се стреми да избягва сенките и тъмните пространства и вместо това да създаде повече светлина.

Затова трябва да избягвате използването на тежки и тъмни завеси, особено ако те са непрозрачни. По-добре е да използвате щори, защото те разсейват светлината, без да я блокират напълно.

Освен това, важно е да проучите характеристиките на стаята, преди да изберете изкуственото осветление. Целта е да се избегне поставянето на ненужно изкуствено осветление в стаята.

Ако проучите добре стаята, ще можете да видите къде точно е необходимо осветление и да избегнете инсталирането на твърде много лампи.

7. Изберете минималистични мебели

Въпреки, че минимализмът има тенденция да включва по-строги или масивни мебели, това не означава, че мебелите трябва да са невзрачни или скучни. Мебелите трябва по-скоро да са изчистени и да излъчват елегантност с опростения си стил.

Тъй като функционалността в минимализма важи и за мебелите, най-добре е да изберете мебели, които могат да имат няколко различни функции. Това ще помогне да се предотврати струпването на предмети в дома.

Трябва също да имате предвид пространството, което мебелите ще заемат. Най-добре е да изберете по-ниски и по-широки мебели, вместо високи мебели, които заемат повече място.

8. Изберете черно и бяло, с малко цветни отенъци

Снимка на всекидневна в минималистичен стил

В пространства, които имат само един цвят, изберете смели цветове, които се открояват.

Обикновено минималистичният стил има много черно и бяло. Това е така, защото бялото може да направи пространството да изглежда по-голямо, докато черното идеално контрастира с бялото, за да създаде просто и елегантно пространство.

Все пак пространството все още се нуждае от някакъв цвят. Не може да бъде всичко черно и бяло.

За да добавите цвят към тези пространства, най-добре е да използвате предмети, а не мебели. Например, стените и мебелите могат да бъдат главно черно-бели и можете да добавите растение с големи зелени листа или ярко оцветени възглавници, за да добавите повече индивидуалност в стаята.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.