6 начина да декорирате своята кухня

Опитвате се да украсите своята кухня и устанoвявате, че е по-трудно, отколкото сте мислили? Опитайте тези трикове!
6 начина да декорирате своята кухня

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 25 август, 2022

В тази статия ще споделим 6 блестящи начина да украсите своята кухня. Ще се насладите докато го правите и ще придадете малко лично докосване на стаята. Вашата кухня ще се превърне във функционално, но приветливо пространство за приготвяне на всички ваши вкусни ястия.

Кухнята не е място само за готвене или чистене. Все повече и повече се използва за хранене, за срещи с приятели и дори за прекарване на свободното време. Всъщност това е едно от местата, където стоим през по-голямата част от времето си.

Ето защо, когато украсявате кухнята, трябва да помислите както за функционалността, така и за красотата. Организацията и редът са наистина важни, ако искате да използвате максимално цялата стая.

Как да украсите своята кухня

1. Използвайте светли тонове

кухня в светли цветове

Светлите цветове са идеални, за да направите една стая по-голяма и по-ярка. Тъмните цветове, от друга страна, са склонни да правят стаите да изглеждат по-малки и да се чувствате по-притиснати от пространството.

Следователно, използването на светли тонове ще осигури усещане за пространство, но също така ще пусне малко светлина. Няколко неща, за които може да искате да помислите, са:

 • Използване на светли цветове, но не само бяло.
 • Добавяне на цвят, но трябва да изпробвате някои фини докосвания на успокояващи цветове.
 • Опитайте плочки върху половината стена и след това светъл цвят за другата половина.

2. Поддържайте своята кухня добре подредена

Не става въпрос само за това как украсявате кухнята, но и за това как я организирате. Когато пространството е ограничено за толкова много различни задачи, организацията и редът в кухнята са от решаващо значение.

Освен това трябва да помислите внимателно за всеки детайл, за да можете спокойно да се движите и да отваряте шкафовете и чекмеджетата.

Не забравяйте, че наистина е важно да можете да правите всичко, което трябва без затруднения. Наличието на място за всичко и запазването на всичко на мястото му ще направи нещата много по-лесни и ефективни.

Няколко съвета:

 • Шкафовете за съхранение на чинии, чаши и прибори трябва да са големи и дори на височина. За да имате достатъчно място за всичко.
 • Опитайте се да оставите едната стена свободна, за да осигурите усещане за пространство.
 • Използвайте органайзери за чекмеджета.
 • Шкафовете, които стигат до тавана, определено ще осигурят повече място за съхранение на нещата.
 • Кухненския барплот е идеалното място за съхраняване на подправки или прибори.

3. Направете кухненски барплот

Можете да изберете неподвижен барплот или такъв с колела. Ще можете да го използвате за много различни задачи и това ще ви помогне да оползотворите максимално пространството, с което разполагате.

Вече има много различни видове, стилове и материали за различните функции на един барплот. Изберете кое е най-доброто за вас и го коригирайте според вашите нужди.

Имайте предвид:

 • Бихте могли да имате неподвижен барплот в центъра на кухнята.
 • В противен случай, ако това не е вашето нещо,  бихте могли да имате такъв на колела, за да можете да го преместите до където ви е необходимо.
 • Използвайте горната част на барплота като маса за закуска.
 • Можете дори да добавите микровълнова печка върху него.
 • В долната част на барплота можете дори да имате голям шкаф, който да служи за повече пространство за съхранение.
 • Можете дори да го използвате, за да разделите стаята, ако искате отделна зона за хранене.

4. Използвайте цялото налично пространство в своята кухня

Идеи за декорация на кухня

Трябва да се опитате да намерите приложение на всички кътчета и ъгли във вашата кухня и да ги поддържате организирани, за да извлечете максимума от пространството, което имате.

Препоръчваме:

 • Използвайте целите стени. Под това имаме предвид от пода до тавана. Използвайте най-високите шкафове или рафтове, които можете и ще спечелите много повече място за съхранение.
 •  Използвайте кутии или кошници, за да поддържате повърхностите подредени. Дръжте работните плотове чисти.
 • Таванът също! Можете дори да окачите стелаж на тавана. Това е чудесен начин да съхранявате тигани и големи прибори като черпаци и лъжици за сервиране.

5. Уреди от неръждаема стомана

Препоръчваме ви да използвате уреди от неръждаема стомана в кухнята, тъй като стоманата действа като огледало. Както можете да си представите, това прави стаята много по-голяма и по-светла.

На пазара ще можете да намерите хладилници, съдомиялни, перални и малки уреди, направени от този материал.

6. Осветление в кухнята

Направете своята кухня уникално място.

Трябва да се възползвате максимално от естествената светлина от прозореца, така че не я възпрепятствате с мебели или дебели завеси. Вместо това, изберете полупрозрачни завеси със светъл цвят (като бяло или бежово).

Можете също да добавите изкуствено осветление, особено когато естественото осветление не е достатъчно. Най-добре е да използвате енергоспестяващи крушки и да имате предвид следното:

 • Поставете лампи над местата, където ще работите в кухнята.
 • Ако имате зона за хранене, поставете лампи над масата.
 • Поставете лампи в шкафовете, ако са изработени от тъмни материали или са много дълбоки или слабо осветени.

Имайте предвид тези 6 съвета, когато декорирате кухнята. Освен това, тези съвети могат да се използват и в други стаи в дома ви!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.