6 начина да декорирате своята кухня

Опитвате се да украсите своята кухня и устанoвявате, че е по-трудно, отколкото сте мислили? Опитайте тези трикове!
6 начина да декорирате своята кухня

Написано от Andrea Caillet Bois

Последна актуализация: 25 август, 2022

В тази статия ще споделим 6 блестящи начина да украсите своята кухня. Ще се насладите докато го правите и ще придадете малко лично докосване на стаята. Вашата кухня ще се превърне във функционално, но приветливо пространство за приготвяне на всички ваши вкусни ястия.

Кухнята не е място само за готвене или чистене. Все повече и повече се използва за хранене, за срещи с приятели и дори за прекарване на свободното време. Всъщност това е едно от местата, където стоим през по-голямата част от времето си.

Ето защо, когато украсявате кухнята, трябва да помислите както за функционалността, така и за красотата. Организацията и редът са наистина важни, ако искате да използвате максимално цялата стая.

Как да украсите своята кухня

1. Използвайте светли тонове

кухня в светли цветове

Светлите цветове са идеални, за да направите една стая по-голяма и по-ярка. Тъмните цветове, от друга страна, са склонни да правят стаите да изглеждат по-малки и да се чувствате по-притиснати от пространството.

Следователно, използването на светли тонове ще осигури усещане за пространство, но също така ще пусне малко светлина. Няколко неща, за които може да искате да помислите, са:

 • Използване на светли цветове, но не само бяло.
 • Добавяне на цвят, но трябва да изпробвате някои фини докосвания на успокояващи цветове.
 • Опитайте плочки върху половината стена и след това светъл цвят за другата половина.

2. Поддържайте своята кухня добре подредена

Не става въпрос само за това как украсявате кухнята, но и за това как я организирате. Когато пространството е ограничено за толкова много различни задачи, организацията и редът в кухнята са от решаващо значение.

Освен това трябва да помислите внимателно за всеки детайл, за да можете спокойно да се движите и да отваряте шкафовете и чекмеджетата.

Не забравяйте, че наистина е важно да можете да правите всичко, което трябва без затруднения. Наличието на място за всичко и запазването на всичко на мястото му ще направи нещата много по-лесни и ефективни.

Няколко съвета:

 • Шкафовете за съхранение на чинии, чаши и прибори трябва да са големи и дори на височина. За да имате достатъчно място за всичко.
 • Опитайте се да оставите едната стена свободна, за да осигурите усещане за пространство.
 • Използвайте органайзери за чекмеджета.
 • Шкафовете, които стигат до тавана, определено ще осигурят повече място за съхранение на нещата.
 • Кухненския барплот е идеалното място за съхраняване на подправки или прибори.

3. Направете кухненски барплот

Можете да изберете неподвижен барплот или такъв с колела. Ще можете да го използвате за много различни задачи и това ще ви помогне да оползотворите максимално пространството, с което разполагате.

Вече има много различни видове, стилове и материали за различните функции на един барплот. Изберете кое е най-доброто за вас и го коригирайте според вашите нужди.

Имайте предвид:

 • Бихте могли да имате неподвижен барплот в центъра на кухнята.
 • В противен случай, ако това не е вашето нещо,  бихте могли да имате такъв на колела, за да можете да го преместите до където ви е необходимо.
 • Използвайте горната част на барплота като маса за закуска.
 • Можете дори да добавите микровълнова печка върху него.
 • В долната част на барплота можете дори да имате голям шкаф, който да служи за повече пространство за съхранение.
 • Можете дори да го използвате, за да разделите стаята, ако искате отделна зона за хранене.

4. Използвайте цялото налично пространство в своята кухня

Идеи за декорация на кухня

Трябва да се опитате да намерите приложение на всички кътчета и ъгли във вашата кухня и да ги поддържате организирани, за да извлечете максимума от пространството, което имате.

Препоръчваме:

 • Използвайте целите стени. Под това имаме предвид от пода до тавана. Използвайте най-високите шкафове или рафтове, които можете и ще спечелите много повече място за съхранение.
 •  Използвайте кутии или кошници, за да поддържате повърхностите подредени. Дръжте работните плотове чисти.
 • Таванът също! Можете дори да окачите стелаж на тавана. Това е чудесен начин да съхранявате тигани и големи прибори като черпаци и лъжици за сервиране.

5. Уреди от неръждаема стомана

Препоръчваме ви да използвате уреди от неръждаема стомана в кухнята, тъй като стоманата действа като огледало. Както можете да си представите, това прави стаята много по-голяма и по-светла.

На пазара ще можете да намерите хладилници, съдомиялни, перални и малки уреди, направени от този материал.

6. Осветление в кухнята

Направете своята кухня уникално място.

Трябва да се възползвате максимално от естествената светлина от прозореца, така че не я възпрепятствате с мебели или дебели завеси. Вместо това, изберете полупрозрачни завеси със светъл цвят (като бяло или бежово).

Можете също да добавите изкуствено осветление, особено когато естественото осветление не е достатъчно. Най-добре е да използвате енергоспестяващи крушки и да имате предвид следното:

 • Поставете лампи над местата, където ще работите в кухнята.
 • Ако имате зона за хранене, поставете лампи над масата.
 • Поставете лампи в шкафовете, ако са изработени от тъмни материали или са много дълбоки или слабо осветени.

Имайте предвид тези 6 съвета, когато декорирате кухнята. Освен това, тези съвети могат да се използват и в други стаи в дома ви!

Може да ви заинтересува ...
Пречиствател на въздух против полени и алергии
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Пречиствател на въздух против полени и алергии

Немалко хора страдат от пролетни алергии. За щастие един пречиствател на въздух може да помогне! Научете повече по темата днес!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.