Три знака, че тялото ви се нуждае от помощ

Можете ли да разберете кога тялото ви се нуждае от помощ? Следните симптоми могат да служат като улики, за да ви уведомят, че е време да посетите лекар.
Три знака, че тялото ви се нуждае от помощ

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Можете ли да разберете кога тялото ви се нуждае от помощ? В крайна сметка тялото е машина и неразбирането му  може да доведе до усложнения. Ето защо трябва да намерите начин да слушате и да сте в тон с него, за да го поддържате в добра форма.

Неконвенционалните видове медицина, практикувани от древни времена, говорят за нещо подобно. Много древни медицински практики се основават на сигналите, дадени от тялото и как те биха могли да покажат какво се случва с него.

Въпреки че е най-разпространеният метод, използван от лекарите в миналото, мнозина все още го използват, дори когато имат различни изобретения в резултат на научния прогрес.

Основната функция на тази техника е да установи внезапните промени, настъпващи в тялото както външно, така и вътрешно (например чрез наблюдение на видими течности като урина, пот и сълзи).

Имайки това предвид, ето някои признаци, че тялото ви се нуждае от помощ.

1. Резките промени в теглото са знак, че тялото ви се нуждае от помощ

Токсини
Внезапните промени в теглото могат да предполагат дисбаланс в щитовидната жлеза, сърцето или дори проблеми с бъбреците.

Има модерен медицински параметър, наречен индекс на телесна маса ( ИТМ ). Той използва височината и теглото на тялото, за да се определи цялостното здраве, недохранване, идеално тегло, наднормено тегло, затлъстяване и т.н.

Въпреки това, не е необходимо да го използвате, за да забележите намаляване или увеличаване на теглото, още по-малко, когато е внезапно или рязко.

Когато тялото рязко наддава или отслабва, това може да се долови във външния му вид. Тези промени се влияят от различни фактори като диета или начин на живот.

Въпреки това е необходимо да се обърне внимание на други варианти като наддаване на тегло, тъй като това може да предполага дисбаланс в щитовидната жлеза, сърцето или бъбречните проблеми.

От друга страна, ако отслабнете много внезапно, това може да е симптом за рак. И в двата случая трябва да посетите лекаря си възможно най-скоро.

2. Тялото ви се нуждае от помощ, ако имате проблеми с концентрацията

С течение на годините мозъкът започва да се влошава. Един от основните симптоми на такова влошаване е невъзможността за концентрация. Въпреки това, ако тази липса на концентрация е много силна, вероятно има проблем, свързан с болест.

Болести като болестта на Алцхаймер, загуба на паметта или сенилна деменция, наред с други, могат да бъдат свързани с невъзможността за концентрация. Поради тази причина най-добре е да посетите лекар, за да определите причината за проблема.

Може дори да се окаже, че това не е невродегенеративно заболяване, а изключителна умора, причинена от натоварващо или стресиращо ежедневие. Въпреки това, най-доброто, което трябва да направите, е да изключите най-опасните варианти за тялото.

3. Уринарни симптоми

Уринарни проблеми показващи, че тялото ви се нуждае от помощ.
Бъбреците са органите, отговорни за производството на урина, която след това се изхвърля през уретрата.

Урината е продукт на естествен процес в тялото. Произвежда се естествено, за да изхвърля отпадъците. Бъбреците са органите, отговорни за производството на урина, която след това се изхвърля през уретрата.

По отношение на този процес трябва да се има предвид цветът на урината (който трябва да е светложълт, почти прозрачен) и миризмата (която трябва да е много мека).

Ако цветът на урината ви се е променил, това може да показва проблеми с бъбреците или дехидратация. Освен това, може да разкрие и степента на хидратация на тялото. Ако е светла на цвят, вероятно сте здрави и добре хидратирани. Междувременно, обратното е вярно, когато стане прекалено тъмно.

  • Ако чувствате непрекъснато желание за уриниране, е възможно да има проблем като диабет или инфекция на пикочните пътища.
  • Това може да е налице и когато лицето консумира алкохол в прекомерни количества, както и при бременни жени.
  • Ако миризмата постоянно е много силна, най-добре е да отидете на лекар възможно най-скоро, особено ако горните симптоми също са налице.

Не на последно място, ако в момента на уриниране забележите следи от кръв, това може да показва сериозен проблем, който изисква незабавно медицинско лечение. Всъщност това може дори да показва заболяване на пикочните или бъбречните пътища. Това е често срещан симптом при тези, които страдат от камъни в бъбреците или пикочния мехур.

Като цяло е важно да имате предвид тези симптоми, за да се грижите за здравето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.