Всичко за японската трева и как да се грижим за нея

Можете да украсите цялата си градина с цветна пролетна ливада като научите за японската трева и как да се грижите за нея.
Всичко за японската трева и как да се грижим за нея

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 30 април, 2023

Можете ли да си представите комбинацията от наситено зелената мантия на равна тревна площ с розовите, жълтеникави и бели тонове на различни цветя? Изглежда като идеалната градина; това обаче е много лесен пейзаж за постигане. Просто трябва да разберете какво представлява японската трева и как да се грижите за нея.

Вероятно сте виждали този вид трева в различни частни дворове или обществени места, тъй като това е вид трева, който се използва все по-често. Това се дължи на лесното й засаждане, основната поддръжка, която изисква, и преди всичко на разнообразието от цветове, които внася в градината.

Какво представлява японската трева

Японската трева е просто казано комбинация от тревни семена и различни цветя, които покълват в смес от цветове. Ето защо, когато засаждате семена от този вид, резултатът е градина, в която изобилства зеленият цвят.

Съчетава розови, жълти и бели тонове от семената на различни цветя. Например макове или маргаритки, но има и други видове. По този начин японската морава придава много естетичен характер на пространството, където е създадена, така че може да се види в различни частни и обществени градини.

В допълнение, това е ливада с лекота на отглеждане. Получаването на тази цветна градина е много лесно и функционално, тъй като расте много равномерно.

Отвъд своята естетика, японската трева покрива повърхностите, без да оставя празни пространства, като същевременно осигурява голяма устойчивост на всички видове климат. Предпочита обаче топли или тропически температури.

Прочетете и тази статия: 15 растения, които влошават алергиите

Основните характеристики на японската трева

За да разберете защо японската трева покълва с приятна комбинация от цветове, идеална за декоративна градина, е необходимо да знаете нейните основни характеристики.

Състав

Тъй като е смес от семена, могат да се използват различни цветя. Най-общо се ползват семена от макове, нарциси, арии и маргаритки, които допълват зеления цвят на моравата. Затова е обичайно да видите морава с жълти, оранжеви, зелени, червени и бели нюанси.

Африканска маргарита за японска трева.
Семената на цветята, добавени към моравата, обикновено са ярко оцветени.

Височина

Тази цветна комбинация от цветя и трева може да достигне височина до 50 сантиметра. Обикновено обаче е между 30 и 50 сантиметра.

Засяване и цъфтеж на японската трева

Въпреки че е вид трева с голяма устойчивост на различни климатични условия и периоди от годината, основното й развитие се случва в умерени среди. Цъфтежът обикновено настъпва между юли и октомври, така че се препоръчва сеитбата да се извършва между април и юни.

Цъфтежът обикновено настъпва около два месеца след засаждането.

В същото време тревата расте равномерно, покривайки цялото пространство и оставяйки малко или никакви празни пространства. Поради тази причина японската трева често се използва в декоративни градини или спортни игрища.

Площ и начин на създаване

Не е необходимо да се премахва цялата съществуваща трева, за да се посее японска трева. Това е много универсална трева, която може да се засажда в комбинация с други треви. Освен това може да се ползва във всяка част на градината, като се предпочитат местата, където не се коси много, тъй като ще бъдат засегнати цветята.

Засаждане на японската трева и как да се грижим за нея

Въпреки естетиката и колоритния пейзаж, който носи в градината, засаждането на японска трева е много лесно. Достатъчно е да имате основните инструменти и пакет от често продавани семена.

1. Вземете семената

Все повече и повече хора инсталират този тип тревна площ, така че тя се предлага широко на пазара. Вариантите на японската трева се предлагат в много разсадници, градински магазини и интернет портали.

Те не изискват никакъв процес преди засаждане, с изключение на комплектите, които се доставят с уплътнени таблетки кокосов субстрат. В такъв случай напълнете съд с вода и ги накиснете.

2. Разбъркайте субстрата

Не е необходимо да се работи много върху почвата, но трябва да се разрохка малко, за да не е толкова сбита. Необходимо е да се генерират няколко малки пукнатини, които позволяват вкарването на семената и по-късното им покълване.

3. Засадете семената

Поставянето не трябва да става на голяма дълбочина. Достатъчно е да поставите семената на половин сантиметър или сантиметър и да ги покриете добре със субстрат. Направете различни дупки и поставете три до пет семена във всяка дупка.

4. Поддържайте идеална влажност за японската трева

За да се благоприятства поникването в първия му етап, е необходимо да се поддържа деликатно влажността на субстрата с помощта на пръскачка. Избягвайте семената да се местят от място на място и най-вече почвата да се преовлажнява.

5. Следете температурата

По време на процеса на покълване температурата става малко по-деликатна. В идеалния случай тя трябва да бъде около 25 градуса по Целзий и трябва да се избягва постоянната пряка слънчева светлина.

Най-важното обаче е да се избягват периоди на замръзване и резки промени в температурата. Семената трябва да се пазят от студено време, особено през първите две седмици от засаждането.

Красива градина с японска трева
Визуалният вид на японската трева е поразителен, а цветовете красят градините.

Как да поддържаме японската трева

Както засаждането е лесно, така и ежедневната грижа за него. Веднъж пораснала, японската трева има голяма устойчивост на различни климатични условия и не отнема много време за поддръжка.

  • Косене. Не трябва да се коси често, тъй като цветовете могат да бъдат засегнати.
  • Поливане. Поливайте спорадично, освен ако няма сух сезон. В такъв случай увеличете честотата.
  • Температура и засушаване. Японската трева издържа много добре на почти всякакви температури, с изключение на замръзване. Издържа и на суша, стига честотата на поливане да се увеличи.
  • Зима. Нормално е през зимните месеци най-пъстрите цветя да изчезват или да пожълтяват. Когато настъпи пролетта, те възвръщат своя блясък.

Японска трева и красива морава

Покриването на външната страна на дома с японска трева добавя цветна, пролетна атмосфера. Само с няколко стъпки в засаждането й и изключително лесно грижа е възможно да изберете весел и функционален вариант, който прави цялата ви тревна площ красива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arango, Anthony, Ascencios, David, Meza, Karem, & Pino, Edwin. (2021). Efecto de la frecuencia de riego en la calidad del césped americano utilizando sistema de riego por goteo subterráneo controlado vía internet. Idesia (Arica), 39(3), 21-31. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-34292021000300021
  • Galli, M., Carponi, M. S., Reinoso, P. D., Laurencena, M. I., Butus, M., & Scorciapino, C.  (2007). Césped deportivo: comportamiento del cultivar AZ-1 de Pennisetum clandestinum  Hochst. ex Chiov. (kikuyo). Paraná, Entre Ríos, Argentina. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias, XXXIX(2),81-90.[fecha de Consulta 29 de Enero de 2023]. ISSN: 0370-4661. Recuperado de:   https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382837654010
  • Jáuregui Vera, M. Á. (2017). Factores de riego en tres especies de césped en las áreas verdes de la UNALM. Universidad Nacional Agraria La Molina. Universidad Nacional Agraria La Molina. Retrieved from http://repositorio.lamolina.edu.pe/handle/20.500.12996/3365
  • Parracia, A. N. (2012). Césped: principales especies, manejo y métodos de propagación usados en parques y jardines [en línea]. Trabajo Final de Ingeniería en Producción Agropecuaria. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Católica Argentina. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/459

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.