10 начина да използвате английска сол във вашата градина

Английската сол намира приложения в градинарството, които не са добре познати, но са от съществено значение за растенията, за да изглеждат страхотно. Още по темата.
10 начина да използвате английска сол във вашата градина

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Въпреки че това вещество е свързано с медицинска употреба, можем да го използваме и за подобряване на външния вид на растения, култури и тревни площи. Има различни начини да използвате английска сол в градината, за да подобрите развитието и здравословния растеж на флората на вашите открити пространства.

Знаем, че при хората тези соли имат аналгетични и слабителни свойства, благодарение на високото си съдържание на магнезиев сулфат. Това, което не е толкова добре известно, е, че тези соли имат други приложения в градината, които са се оказали много ефективни.

1. Английската сол повишава усвояването на хранителните вещества

Усвояването на минерали като азот, фосфор и сяра се подобрява, когато добавите магнезиевия сулфат, съдържащ се в солите. Препоръчваме да добавяте по една супена лъжица английска сол на всеки 4 литра вода за напояване, два пъти месечно. След известно време ще забележите как листата става по-дебели.

2. Те омекотяват въздействието на пресаждането

Когато пресаждате растение, то страда много; листата му пожълтяват и в някои случаи са склонни да изсъхват. При преместване на растението поставете соли във водата и накиснете корените директно в този препарат.

Пресаждането в градината причиняват стрес върху зеленчуците, така че има техники за минимизиране на въздействието.

3. Английска сол – подсилва семената

Голямото количество магнезий в английската сол укрепва клетъчните стени, така че семената придобиват повече енергия и сила по време на покълване. След сеитба добавете супена лъжица сол за всеки 4 литра вода, използвана за напояване.

Също така, преди да поставите семената, опитайте да изсипете една супена лъжица сол в дупката, предвидена за засаждане.

4. Елиминирайте вредителите

Вредителите в градината са зло, което сякаш няма решение, защото колкото и да изкореняваме някои видове, скоро се появят нови. Предимството на елиминирането на вредители с тези соли е, че в допълнение към почистването, ние ще добавяме хранителни вещества.

Смесете една чаша английска сол в 20-литрова кофа с вода и използвайте препарата, за да напръскате листата.

5. Английска сол – подобрява посевите

Ако имате трайни култури във вашата градина или овощни дървета, можете също да се възползвате от предимствата на английската сол. Използвайте разтвор от вода и сол за корените на овощните дървета.

Не забравяйте да бъдете постоянни и повтаряйте този процес около 3 пъти годишно. Същото може да се направи и за пипера и доматите. Подсилете тази техника, като пръскате листата на културите веднъж месечно.

6. Може да подобри моравата ви

Ако искате буйна, гъста и здрава морава, тогава поръсете английска сол върху почвата преди поливане. Използва се около един килограм (2,2 lbs) соли на 100 m2 тревна площ (1000 квадратни фута)

7. Английска сол – съживява стайните ви растения

Стайните растения, отглеждани в саксии, също могат да се възползват от английската сол. В този случай пригответе разтвор от 2 супени лъжици соли в 4 литра вода и напръскайте листата.

Ще получите по-бърз резултат, отколкото ако изсипете солта върху корените. Във всеки случай можете също да поръсите солите в подножието на растението преди поливане, веднъж месечно.

8. Подобрете зеленината на листата

Ако забележите, че вашите растения изглеждат обезцветени и листата им са малко жълтеникави, може би е добра идея да добавите сол към тях. Магнезият в тях, благоприятства производството на хлорофил. Просто напръскайте листата с разтвор на базата на супена лъжица английска сол в 4 литра вода.

9. Засилване на ефекта на течните торове

В някои случаи е обичайно да се налага да се прибягва до прилагането на течни торове, за да се подобри здравето на растенията. Ако искате още по-интензивен ефект, опитайте да добавите 1 супена лъжица английска сол на всеки 2 литра тор. Ще забележите разликата след кратко време.

Английската сол също помага за подобряване на свойствата. Това е идеална добавка за създаване на естествени торове.

10. Наторява почвата естествено

Ако мислите да отглеждате нови видове растения или да добавите някои култури към градината си, можете да използвате солта, за да наторите почвата, която ще използвате. Съотношението се изчислява – 1 супена лъжица соли на квадратен метър (10 квадратни фута) почва.

Почвата, богата на магнезий, улеснява растенията да усвояват хранителни вещества като азот и фосфор. Същото важи и за компоста, към който можете да добавите тези соли, за да подобрите качеството на почвата.

Използвайте английска сол във вашата градина, за да видите радикална промяна в растенията си

Надяваме се, че ще можете да приложите някои от тези идеи към вашите растения и култури, защото си струва да дадете шанс на английската сол, за да подобри външния вид и здравето на нашето малко растително царство.

Не е необходимо да сте експерти в градинарството, тъй като начинът за нейното прилагане е много прост; трябва само да сме последователни. Когато забележите положителните промени във вашите култури, ще бъдете мотивирани да продължите да използвате английска сол във вашата градина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • González, R. P. (2019). Z= 12, magnesio, Mg. Elemento esencial para la vida. Anales de Química de la RSEQ115(2), 74-74.
  • Abad, C., Piñero, S., Proverbio, T., Proverbio, F., & Marín, R. (2005). Sulfato de magnesio:¿ Una panacea?. Interciencia30(9), 543-549.
  • ROBERTO, Z. L. V. (2020). ESTUDIO COMPARATIVO DEL SULFATO DE MAGNESIO EN SUELO ARCILLOSO EN EL CULTIVO DE BANANO (Musa paradisiaca)(Doctoral dissertation, UNIVERSIDAD AGRARIA DEL ECUADOR).
  • Hernández, R., & Jordá, M. G. (1981). Plantas medicinales. Editorial Pax México.
  • Aliasgharpour, M. (2019). From Epsom Salt to a Beneficial Mineral; Magnesium. International Journal of Medical Investigation8(4), 1-8.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.