Летни цветя: Шест варианта за вашата градина

Знаете ли цветята, които устояват на топлината през лятото? Има много различни летни цветя, които все още могат да озарят градината ви през най-горещия сезон на годината. Открийте шест от тях тук!
Летни цветя: Шест варианта за вашата градина

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

През лятото можете да започнете да виждате тераси, градини и балкони, пълни с растения. Въпреки това, в зависимост от характеристиките на климата, не всички растения успяват да оцелеят в много горещите райони. Знаете ли кои са най-красивите летни цветя, които могат да издържат на топлината?

Някои сортове успяват да издържат на високите температури през този сезон на годината. Всъщност те са идеални за направата на вашата тераса или двор по-приятни и красиви. Те обаче изискват специални грижи.

Открийте ги тук!

Шест вида летни цветя, които да озарят градината ви

Лятото е идеалната възможност да се насладите на открити пространства, както никога досега. Климатът и добрата енергия в този сезон на годината са идеални за прекарване на повече време със семейството, приятелите или партньора ви навън.

Така, ако решите да се възползвате от площите в дома, за да направите лятна градина, добре е да знаете предварително кои цветя издържат на високите летни температури. По този начин можете да ги използвате, за да украсите и да постигнете по-хармонична и приятелска атмосфера с по-малко усилия.

1. Газании

Летни цветя

Газаниите са поразителни поради ярките си цветове. От друга страна, те издържат на екстремни климатични условия, като например лятната горещина.

Едно от най-популярните летни цветя, не само поради ярките си цветове е газания, чието ботаническо име е газания ригени. Това е растение с южноафрикански произход, което расте на височина между 11 и 13 инча (30 и 35 см). Основната му характеристика е, че цветовете му се отварят само ако небето е ясно. Затова е много вероятно да ги видите в градините и терасите точно през най-топлите дни в годината.

Най-интересният факт за тях е, че можете да ги намерите в различни цветове: жълто, оранжево и червено, наред с още други. Кой от тях ви харесва най-много?

2. Герании, изключително красиви летни цветя

Гераниите се превърнаха в едно от любимите цветя за украса на градини и открити пространства. Това е растение от средиземноморски произход. То може да достигне до 23 инча (60 см). Цветовете му изпъкват през лятото в прекрасни и ярки цветове като червено, бяло, оранжево и розово.

3. Ехинацея

Лотос

Това растение има ярки цветове, които се открояват в градините. Освен това има лечебно приложение.

Въпреки че мнозина го знаят поради лекарствените му свойства и приложения, факт е, че ехинацеята е перфектното растение, за да украсите вашата градина на открито. Това цвете е от източна Северна Америка, но сега се култивира в много части на света.

Често расте на дворове, които са изложени на слънце. Също така, те могат да достигнат до 6 фута (2 метра) височина. Това цвете е едно от най-красивите летни цветя, тъй като лилавият му цвят се откроява в зелени градини.

4. Лавандула

Има много причини, поради които отглеждането на лавандула във вашата градина е отличен избор. На първо място, цветовете й издържат на високите температури през лятото, защото растението е от средиземноморския регион, който има горещо и сухо лято.

От друга страна, лавандуловите цветове имат и други важни домашни приложения, защото освен да отблъсквате насекомите в градината, можете да използвате това растение за приготвяне на различни природни лекарства и аромати, наред с още много други неща.

Това цвете може да достигне 19 инча (50 сантиметра) и е известно с лилавите си цветове, които също имат силен и приятен аромат.

Определено не трябва да пропускате тази статия: Три бързи начина за почистване на стъклени вази

5. Карамфили, едно от най-красивите летни цветя

Летни цветя

Поради техния размер можете да засадите карамфили във вашата градина или дори в саксии. Те се предлагат в различни цветове и са много устойчиви.

Карамфилите са перфектен избор за хора, които обичат малките летни цветя. Можете да ги намерите в цветове, вариращи от ярко розово-лилаво до червено, бяло, жълто или зелено. Също така цветовете им се открояват изключително красиво сред дългите зелени листа.

Едно от най-хубавите неща на това цвете е, че то не изисква много грижи. Затова е идеално за хора, които нямат много време, което да посветят на градинарството.

6. Африкански маргаритки

Dimorphotheca sinuata, известена също като африканска маргаритка или жлезист невен, е растение от Южна Африка. Известно е, че е много силно и издръжливо растение и е подходящо както за отглеждане в градина, така и в саксии.

Африканските маргаритки се превърнаха в любимо лятно цвете, тъй като различните им цветове могат да бъдат използвани за направата на много поразителни  цветни аранжировки. Те имат дълги, зелени листа, а техните цветове могат да бъдат бели, розови, оранжеви, жълти и люлякови, със сини, жълти или оранжеви центрове.

Какво трябва да имате предвид?

Въпреки че тези летни цветя са устойчиви на високите температури през този сезон на годината, това не означава, че не се нуждаят от основни грижи. Следователно, за да са здрави и красиви, не забравяйте да ги поливате редовно (без да прекалявате).

Също така, опитайте се да ги отглеждате в подходяща почва, богата на хранителни вещества, за да могат те да растат без затруднения. Накрая, подрязвайте изсъхналите цветя и пожълтелите листа, за да насърчите непрекъснатия цъфтеж.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.