Семена от тамаринд: здравословна закуска за вашата диета

Знаехте ли, че семената от тамаринд могат да се хапват за закуска? Днес ще се спрем подробно на качествата им и как да ги направите част от диетата си.
Семена от тамаринд: здравословна закуска за вашата диета
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 16 януари, 2023

Семената от тамаринд са били използвани по различни начини от древни времена заради техните хранителни свойства. Произлизат от растението с научното наименование Tamarindo indica, една от малкото бобови култури, чиито части се използват.

Въпреки това малко се знае за техните биоактивни съединения и ползи за здравето. Доказателствата сочат, че те са полезни за регулиране на холестерола, намаляване на нивата на кръвната захар и борба със запека. Знаете ли други приложения на тази здравословна закуска?

Какво представляват семената от тамаринд?

Дървото тамаринд се счита за местно в Индия и принадлежи към семейство Fabaceae, т.е. бобови растения. Най-използваната част в гастрономията е плодът, който се намира в черупка, известна като шушулка. Кафявата шушулка има сладко-кисел вкус и покрива няколко семена.

Последните представляват 33% от целия плод. Те имат много твърда обвивка, покриваща белия ендосперм, който е меката, ядивна част. Те се считат за страничен продукт с редица ползи за здравето. Те са източник на антиоксиданти, витамини, минерали и протеини.

Семена от тамаринд.
Семената на тамаринд се ценят заради техния хранителен профил и биоактивни съединения.

Състав на семената от тамаринд

Семената от тамаринд съдържат смес от хранителни вещества и биоактивни съединения, които ги правят здравословно допълнение към вашата диета. Нека да видим какви са основните им компоненти.

Пектини

Те съдържат вид въглехидрати, наречени “пектини”. Това е форма на разтворими фибри, които, когато се смесят с вода, действат като сгъстител и образуват желатинообразно вещество.

Протеини и фибри в семената от тамаринд

Ел-Сидиг и други експерти разкриват, че семената от тамаринд съдържат 23 грама протеини на 100 грама (приблизително 1 унция на 4 унции). Така, когато се консумират като лека закуска, те помагат да се покрият дневните нужди от този макроелемент при възрастните.

От друга страна, фибрите са 20%, концентрирани главно във външната част на семето. Тези високи стойности допринасят за поддържане на стомашно-чревното здраве.

Аминокиселинен профил

Протеините на тези семена съдържат впечатляващо количество аминокиселини. Професор El-Siddig съобщава, че от 8 незаменими аминокиселини, 3 от тях покриват повече от 100% от нуждите.

Други четири обаче са много близо до това, което се изисква. Само триптофанът, както и другите семена, покрива само 25%.

Мазнини

Стойността на мазнините варира между 3 и 11%. Повече от половината са от полиненаситения тип. От тях линоловата мастна киселина – която е от съществено значение за храненето – е основният тип. Освен това, когато са балансирани с омега-3, те са от полза за здравето на сърдечно-съдовата система.

Минерали в семената от тамаринд

Ajayi и Joseph, които са изучавали семената от тамаринд, ги смятат за добър източник на немалко минерални елементи. Сред тях са калият и медта, които се откриват в най-висока концентрация.

Откроява се и калцият, чиито стойности са толкова високи, колкото и в зърнените храни. Други важни минерали в тези семена са магнезий, фосфор и цинк.

Биоактивни съединения

Семената на тамаринд имат високи стойности на фенолни съединения, които демонстрират висока антиоксидантна активност, като епикатехин и дихидроксиацетофенон.

Всъщност екстрактът им проявява силен капацитет за намаляване на липидната пероксидация in vitro . Тези феноли предпазват линоловата мастна киселина. От своя страна те демонстрират по-висока антиоксидантна активност в сравнение с витамин С и други синтетични добавки.

Д-р Сидхураджу обяснява, че наличието на тези антиоксиданти е от полза за здравето, тъй като са в състояние да предотвратят окислително увреждане на клетъчно ниво. Фенолите се борят със свободните радикали, които са свързани с определени заболявания като атеросклероза и преждевременно стареене. Те дори могат да предотвратят рак.

Антихранителни фактори в семената от тамаринд

Не е изненадващо, че семената на тамаринд съдържат високи пропорции на така наречените антихранителни фактори (ANF), които присъстват в други бобови и зърнени култури.

Те включват танини, които придават на семето неговата стипчивост и горчивина , когато се консумира сурово. Те са по-концентрирани в кафявото външно покритие, но ядивната част също ги съдържа. Затова се препоръчва да ги варите или печете, за да елиминирате част от танините.

Друг антихранителен фактор е фитиновата киселина, която може да улови някои минерали и да предотврати тяхното усвояване. За щастие се отстранява чрез накисване и варене. Лектинът и инхибиторът на трипсин са известни HABs, защото се свързват с протеини, включително тези, които участват в храносмилането.

Ползи от семена от тамаринд

Наличието на биоактивни съединения и хранителни вещества му придава характеристиката като полезна хранителна съставка за здравето. Ето възможните му ефекти.

Подпомага регулирането на метаболитните процеси

Изследванията показват, че семената на тамаринд могат да регулират определени метаболитни процеси при животните. Тестовете показват намаляване на холестерола и кръвната захар при хранене на група плъхове със семена от тамаринд в продължение на 1 месец.

Въпреки тези констатации са необходими повече изследвания за доказване на ефекта при хора.

Антивирусна активност на семената от тамаринд

Проучване в Индия разкри, че тази съставка има антивирусни свойства. По-специално беше наблюдавано, че антихранителният фактор лектин кара вируса да губи 64% от своята ефективност. В допълнение, той намалява нивата на вирусна РНК в клетките с 45%.

Освен това друго проучване разпознава антивирусния потенциал на тези семена при лечението на Covid-19 при пациенти със затлъстяване. Според авторите е установено, че инхибиторът на трипсина в тамаринда може да намали някои възпалителни маркери. По същия начин, може да анулира активността на неутрофилите, характерна за белодробната лезия, предизвикана от вируса.

Помага за здравето на храносмилането

Наличието на разтворими фибри в семената на тамаринда благоприятства храносмилателния процес, подобрява запека и предотвратява образуването на метеоризъм, характерен за други бобови растения. Това хранително вещество също е в състояние да намали холестерола и забавя усвояването на захарта от храната.

Може да се използва като протеинова добавка

Високите протеинови стойности в тези семена могат да се използват като хранителна добавка. Добър начин да направите това е да ги използвате като сутрешна или следобедна закуска.

Как се приготвят семена от тамаринд

Може би се чудите как да приготвите семена от тамаринд, които имат толкова твърдо покритие. Не се тревожете! Ще ви обясним всичко.

1. Като печени семена

В тиган сложете семената тамаринд и ги запържете на среден огън. Разбърквайте непрекъснато, между 8 и 10 минути. След това ги дръпнете от огъня и ги оставете да престоят. Накрая отстранете кората и ги консумирайте.

Друг вариант е да ги сварите, за да омекнат малко. Те могат да заменят ядките като лека закуска, с предимството, че съдържат по-малко калории.

Семена от тамаринд.
Семената на тамаринда могат да се консумират печени или под формата на брашно. Не съдържа глутен, така че е подходящ за хора с целиакия.

2. Под формата на брашно

След като премахнете обвивката, можете да ги поставите във фурната, за да ги изсушите при около 120 градуса по Целзий (250 F). Трябва да внимавате да ги разбърквате, за да не загорят.

След около 45 минути ги извадете, оставете ги да изстинат и ги сложете в кухненския робот, за да приготвите брашното. Ако след като ги извадите от фурната, все още виждате, че са мокри, изсушете ги още малко.

Брашното от тамаринд може да се добави към пшенично брашно, царевично брашно или друго брашно, за да осигури повече протеини и минерали. Трябва да знаете, че това брашно е идеално за тези, които страдат от непоносимост към глутен или чувствителност, тъй като не съдържа глутен.

Какво количество трябва да ядете?

Високото съдържание на фибри и протеини в тези семена спомага за ситостта. Една унция ще ви осигури 7 грама протеини, източници на незаменими аминокиселини. Освен това съдържа около 6 грама разтворими фибри, които ще ви помогнат да останете здрави. Можете да удвоите този прием, като консумирате семената 2 пъти на ден.

Накратко, тази храна е отлична закуска, която можете да включите в диетата си. Въпреки това, ако страдате от хронични заболявания, не забравяйте да се консултирате с диетолог, за да определите подходящите количества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.