8 декоративни растения, които растат в глинеста почва

Градините с глинести почви са придирчиви към растителните видове. Въпреки това има растения, които се борят и процъфтяват в тези сурови почвени условия.
8 декоративни растения, които растат в глинеста почва

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 27 март, 2023

Разглежданата глинеста почва може да бъде идеално място за засаждане на декоративни растения, стига да адаптирате условията за отглеждането им и да я направите удобно местообитание. Разбира се, този вид почва не е благоприятна за всеки вид; но също така е вярно, че в нея виреят немалко храсти и цветя.

На пръв поглед тежките почви (друго наименование на глинестите почви) изглеждат дехидратирани, рехави и деликатни. Въпреки това, с подходящ дренаж и специални торове, ще имате нелоша почва за градинарство.

Разбира се, необходимо е да изберете определени растения и да им осигурите подходяща грижа. За какви разновидности става въпрос? Ще ви разкажем в следващите редове.

Характеристики на въпросната глинеста почва

Глинестите почви са червеникави и напукани. Основната особеност е делът на глината, която те съдържат, по-голямо количество от тиня и пясък, другите компоненти на тежката почва.

Те задържат достатъчно вода, но техните “микропори” са склонни да се насищат, което пречи на вентилацията и причинява преовлажняване.

Глава в книгата Advances in Agronomy коментира характеристиките на глинестите почви, като нуждата от вар, тяхното набъбване при намокряне и свиването им при изсъхване. Също така се споменава забавянето на затоплянето през пролетта, влагата през зимата и колко мощни са в предпазването на растенията от суша, въпреки че им осигуряват само половината от течността, която съхраняват.

Глинестите почви в градинарството

Глинените почви не са 100% подходящи за градинарство. Въпреки това, с осигуряване на хранителни вещества, те могат да бъдат коригирани. Компостът, едрият пясък и диатомичната пръст също спомагат тяхната структура.

В такива парцели, обяснява публикация на държавния университет на Юта, е необходимо да се прилага вода за напояване с бавна скорост и за дълги периоди, така че да не изтича. Те предполагат 1 инч вода на 1 фут дълбочина; след като получат течността, отнема много време, за да изсъхнат.

Благодарение на съдържанието на калций, гипсът е друг елемент, използван от градинарите за разхлабване на кората и стегната плътност на глината. Що се отнася до аерирането, възможно е да се включат груби форми на органична материя, като дървени стърготини и нарязани листа, тъй като те са от полза за микроорганизмите, които са от съществено значение за превръщането на уплътнената почва в плодородна такава.

Глинените градини са взискателни по отношение на физическия труд. Но цъфтежът на растенията компенсира усилията с красотата си.

Растителни видове, чиито корени са плитки, се справят най-добре в глинести насаждения.

Декоративни растения, които растат в глинеста почва

Декоративните растения, които се справят добре в глинести почви, са тези, които са устойчиви на суша, тъй като не изискват почвата да бъде добре подготвена в горния й слой. Някои водни растения също се поддават на отглеждане в глинести почви. Например следните:

  • Папур.
  • Папирус.
  • Парагуитас.
  • Японска лилия.
  • Слонско ухо.

Други декоративни растения, идеални за глинени парцели, са тези, които сега ще разгледаме.

1. Лилии

HortScience съобщава, че лилиите от рода Hemerocallis предпочитат влажни почви, но не отхвърлят и глинестите. Те виреят в почви с pH между 6 и 8, идеални за техните лилави, жълти и червени нюанси. Не изискват сериозна поддръжка; цветовете им цъфтят само един ден, когато се възползват от щедростта на слънцето.

Лилиумите обичат глинеста почва.
Lilium candidum или лилия.

2. Растения растящи в глинеста почва – арония

В блатиста глина или по-суха, аронията (на заглавната снимка) се развива без проблеми . Тези растения не се нуждаят от постоянно поливане, въпреки че младите  представители от този вид “изискват” хидратация няколко пъти седмично. Всички се подхранват с компост.

Листата се отличават със своята златиста, жълта и оранжева гама; плодът им е лилаво-черно ядливо зрънце. Те растат върху големи дървета или средно големи храсти.

3. Слънчоглед

Изследванията, докладвани в Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, показват, че осигуряването на определени количества бор в тинеста глинеста почва благоприятства отглеждането на слънчоглед.

Тези цветя, известни с великолепието и семената си, които предлагат, оцеляват на пълно слънце и в условия, които включват тежки почви. Сред видовете, които са приспособени към тези култури, са фалшивият слънчоглед или Helianthus x laetiflorus, блатният слънчоглед или Helianthus angustifolius и хелиопсис или Heliopsis helianthoides.

Слънчоглед
Можете да отглеждате слънчогледи в глинеста почва и след това да се възползвате от техните продукти в кухнята.

4. Растения растящи в глинеста почва – луковици

Някои луковици, като божури и лиатрис, например, оцеляват в тежки почви. Това са лесни за отглеждане растения, които цъфтят веднъж на сезон, в средата до края на пролетта. Тези растения имат различни цветове, размери и форми.

5. Астри

Добре дренирани, астрите виреят в глинести и донякъде кисели почви. Освен това палитрата на този вид варира от лилаво, синьо, розово и бяло. Те също така обичат да са на пълно слънце или на сянка, за късно лято и късна есен.

6. Buttonbush

Цветовете им приличат на напръстник, впечатляваща сред сочните си зелени листа. Приспособими са към влажни глинести почви, както и такива с периодично овлажняване.

7. Рудбекия

Rudbeckia hirta е научното наименование на чернооката Сюзън, елегантно диво цвете и многогодишно растение, подходящо за тежки почви. Характеризира се със златни венчелистчета, обграждащи черен център.

Идеални за привличане на пчели и други опрашители. По този начин, колкото повече влага задържа почвата, толкова повече ще се разпространява растението.

Министерството на земеделието на САЩ отбелязва, че този вид вирее в глинести почви с лека до умерена до суха влага. Необходимото, за да оцелее, е pH под 6,8.

Рудбекията расте в глинеста почва.
Тези маргаритки са известни със своя отличителен черен център.

8. Растения растящи в глинеста почва – хортензии

Тази разновидност на семейство Hydrangeaceae притежава доста декоративна зеленина, благодарение на наситенозелените си листа с овална форма и назъбени ръбове. Цветовете им са виолетови, сини и бели.

Хортензиите се размножават чрез резници. Те са популярни в областта на декорирането, устойчиви са на студ и се нуждаят от умерено поливане.

Университетът на Джорджия отбелязва, че в глинести почви тези растения растат добре, когато почвата се подсилва с домашен оборски тор, компост от гъби и смлени стърготини от борова кора. Съветът на специалистите е да не се използва торф, поради ускореното си разлагане.

Как да подобрим качеството на глинестите почви за отглеждане на декоративни растения?

За да могат декоративните растения да се справят по-добре в глинести почви, е полезно да имате изкуствен дренаж и да добавите вар за разтваряне на бучките. Това е известно като изменение на почвата и се състои в обработка на парцела, докато придобие лека текстура.

Като цяло, ако засаждате декоративни видове в този тип почва, препоръчително е да поискате от разсадниците екземпляри подходящи за глинести площи. Получете съвет и за най-подходящия тор и разберете дали въпросното растение изисква специално внимание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.