5 вкусни рецепти, които можете да приготвите с консерва царевица
Царевицата се счита за много полезен продукт за здравето. Всъщност, благодарение на високото си съдържание на фибри и други хранителни вещества като фолиева киселина, помага за активиране на метаболизма и предотвратяване на сърдечни заболявания. Продължете да четете, за да откриете някои страхотни рецепти, които можете да приготвите с консерва царевица!
На първо място, тази натурална съставка, от кочана, е естествен антиоксидант с богат вкус, особено ако е прясна.
Въпреки това можете да приготвите много рецепти с консерва царевица – това могат да бъдат топли или студени ястия, предястия, мезета или част от основно ястие.
1. Салата от морски дарове и консерва царевица
Съставки
- 200 г маруля
- 1 кутия сладка царевица (150г)
- 2 резена ананас (60г)
- 6 чери домата
- 25 сварени и обелени скариди
- 5 супени лъжици майонеза (75 мл)
- 3 супени лъжици доматен сос (60 г)
- 2 супени лъжици портокалов сок (30 мл)
Подготовка
- Първо нарежете всички съставки на ситно, като оставите няколко опашки от скариди за украса.
- След това в голяма купа поставете нарязаните продукти.
- Добавете царевицата, майонезата, соса и портокаловия сок.
- Покрийте с найлоново фолио и го поставете в хладилника.
- Накрая сервирайте и украсете с опашки от скариди и чери домати.
2. Супа от пиле и царевица
Съставки
- 1 пилешки гърди (около 300 г)
- 1 голям картоф
- 1 средно голяма глава лук (50 г)
- Скилидка чесън (5 г)
- 1 морков (60 г)
- Царевица (150 г)
- 1 чаша мляко (200 мл)
- 1 супена лъжица сирене чедър (20 г)
- Чаша млечна сметана (200 мл)
- ½ чаша пресен кориандър (20 г)
- Сол
- ¼ чаша прясно бяло сирене (50 г)
Научете повече: 9 ползи от косата на царевицата
Подготовка
- Първо сварете пилешките гърди в тенджера със сол, лук и чесън.
- След като се сварят, накъсайте и оставете настрана.
- След това сварете картофите и морковите в същата вода, в която сте варили пилето.
- Добавете накъсаното пиле, консервата сладка царевица, сметаната, млякото и сиренето чедър в тенджерата.
- Гответе за 30 минути или докато се сгъсти.
- След това добавете кориандъра и оставете да престои.
- Накрая сервирайте с кубчета прясно сирене.
3. Студена паста с риба тон и консерва царевица
Съставки
- Дребна паста (400 г)
- 3 кутии риба тон (475 г)
- 1 консерва царевица (150 г)
- 2 твърдо сварени яйца
- Зехтин
- Сол
Подготовка
- Първо сварете макароните във вода и сол.
- След това сварете яйцата.
- Прецедете макароните и ги прекарайте през студена вода, за да спрат да се варят.
- Добавете малко зехтин и оставете настрани.
- След това накъсайте рибата тон, нарежете яйцата на малки парчета и отстранете течността от царевицата.
- В купа добавете всички съставки и ги разбъркайте добре, за да се смесят вкусовете.
- Накрая поръсете със зехтин екстра върджин или малко майонеза.
4. Пиле в сметанов сос от спанак и царевица
Съставки
- 2 половинки пилешки гърди (около 250 г)
- 2 чаши спанак, почистен и нарязан на ивици (80 г)
- 1 консерва царевица (150 г)
- 1 лук на кръгчета
- ½ чаша заквасена сметана (125 мл)
- ½ чаша пилешки или зеленчуков бульон (100 мл)
- Сол
- Пипер
Подготовка
- Първо овкусете пилето със сол и черен пипер и го запържете в тиган с малко олио и лука, нарязан на кръгчета.
- След това, когато пилето е готово, добавете царевицата и спанака.
- Щом спанакът омекне, добавете бульона и покрийте с капак.
- Гответе, докато спанакът започне да се разварява. След това добавете сметаната и разбъркайте много добре.
- Накрая сервирайте с варени картофи или ориз.
Друга страхотна рецепта с царевица: Рецепта за царевична салца: Лесна и вкусна
5. Ориз със свинско и консерва царевица
Съставки
- 2 чаши ориз (300 г)
- Свинско месо на малки парчета (около 400 г)
- 4 чаши зеленчуков бульон (800 мл)
- 1 глава лук
- ½ червена чушка
- 1 зелена чушка
- 1 консерва царевица (150 г)
- 1 чаша грах (150 г)
- 1 чаша броколи (170 г – 6 унции)
- 1 морков на кубчета
- Една тиквичка на кубчета
- Зехтин
- Сол, черен пипер и риган.
Подготовка
- Първо в тиган с олио запържете свинското.
- След това добавете лука, чушките, моркова и тиквичките и разбъркайте добре.
- Добавете ориза и задушете за около три минути. След това овкусете със сол, черен пипер и риган.
- Добавете бульона и варете на силен огън. Когато започне да ври, похлупете и продължете да варите на много слаб огън.
- Гответе ястието по този начин за петнадесет минути и добавете царевицата и броколите.
- Овкусете ориза и подправете на вкус.
- Накрая оставете да престои за кратко и сервирайте.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ai, Y. and Jane, J. (2016), “Macronutrients in Corn and Human Nutrition”, COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY, 15: 581-598. doi:10.1111/1541-4337.12192
-
Strate LL, “Nut, corn, and popcorn consumption and the incidence of diverticular disease”, JAMA. 2008 Aug 27;300(8):907-14. doi: 10.1001/jama.300.8.907.