5 вкусни рецепти, които можете да приготвите с консерва царевица

Ползите за здравето на царевицата са доказани. Освен съдържанието си на фолиева киселина, тя е богата на фибри и е мощен натурален антиоксидант.
5 вкусни рецепти, които можете да приготвите с консерва царевица

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 27 декември, 2024

Царевицата се счита за много полезен продукт за здравето. Всъщност, благодарение на високото си съдържание на фибри и други хранителни вещества като фолиева киселина,  помага за активиране на метаболизма и предотвратяване на сърдечни заболявания. Продължете да четете, за да откриете някои страхотни рецепти, които можете да приготвите с консерва царевица!

На първо място, тази натурална съставка, от кочана, е естествен антиоксидант с богат вкус, особено ако е прясна.

Въпреки това можете да приготвите много рецепти с консерва царевица – това могат да бъдат топли или студени ястия, предястия, мезета или част от основно ястие.

1. Салата от морски дарове и консерва царевица

Рецепта с консерва царевица.

Съставки

  • 200 г маруля
  • 1 кутия сладка царевица (150г)
  • 2 резена ананас (60г)
  • 6 чери домата
  • 25 сварени и обелени скариди
  • 5 супени лъжици майонеза (75 мл)
  • 3 супени лъжици доматен сос (60 г)
  • 2 супени лъжици портокалов сок (30 мл)

Подготовка

  1. Първо нарежете всички съставки на ситно, като оставите няколко опашки от скариди за украса.
  2. След това в голяма купа поставете нарязаните продукти.
  3. Добавете царевицата, майонезата, соса и портокаловия сок.
  4. Покрийте с найлоново фолио и го поставете в хладилника.
  5. Накрая сервирайте и украсете с опашки от скариди и чери домати.

2. Супа от пиле и царевица

Съставки

  • 1 пилешки гърди (около 300 г)
  • 1 голям картоф
  • 1 средно голяма глава лук (50 г)
  • Скилидка чесън (5 г)
  • 1 морков (60 г)
  • Царевица (150 г)
  • 1 чаша мляко (200 мл)
  • 1 супена лъжица сирене чедър (20 г)
  • Чаша млечна сметана (200 мл)
  • ½ чаша пресен кориандър (20 г)
  • Сол
  • ¼ чаша прясно бяло сирене (50 г)

Подготовка

  1. Първо сварете пилешките гърди в тенджера със сол, лук и чесън.
  2. След като се сварят, накъсайте и оставете настрана.
  3. След това сварете картофите и морковите в същата вода, в която сте варили пилето.
  4. Добавете накъсаното пиле, консервата сладка царевица, сметаната, млякото и сиренето чедър в тенджерата.
  5. Гответе за 30 минути или докато се сгъсти.
  6. След това добавете кориандъра и оставете да престои.
  7. Накрая сервирайте с кубчета прясно сирене.

3. Студена паста с риба тон и консерва царевица

Съставки

  • Дребна паста (400 г)
  • 3 кутии риба тон (475 г)
  • 1 консерва царевица (150 г)
  • 2 твърдо сварени яйца
  • Зехтин
  • Сол

Подготовка

  1. Първо сварете макароните във вода и сол.
  2. След това сварете яйцата.
  3. Прецедете макароните и ги прекарайте през студена вода, за да спрат да се варят.
  4. Добавете малко зехтин и оставете настрани.
  5. След това накъсайте рибата тон, нарежете яйцата на малки парчета и отстранете течността от царевицата.
  6. В купа добавете всички съставки и ги разбъркайте добре, за да се смесят вкусовете.
  7. Накрая поръсете със зехтин екстра върджин или малко майонеза.

4. Пиле в сметанов сос от спанак и царевица

Съставки

  • 2 половинки пилешки гърди (около 250 г)
  • 2 чаши спанак, почистен и нарязан на ивици (80 г)
  • 1 консерва царевица (150 г)
  • 1 лук на кръгчета
  • ½ чаша заквасена сметана (125 мл)
  • ½ чаша пилешки или зеленчуков бульон (100 мл)
  • Сол
  • Пипер

Подготовка

  1. Първо овкусете пилето със сол и черен пипер и го запържете в тиган с малко олио и лука, нарязан на кръгчета.
  2. След това, когато пилето е готово, добавете царевицата и спанака.
  3. Щом спанакът омекне, добавете бульона и покрийте с капак.
  4. Гответе, докато спанакът започне да се разварява. След това добавете сметаната и разбъркайте много добре.
  5. Накрая сервирайте с варени картофи или ориз.

Друга страхотна рецепта с царевица: Рецепта за царевична салца: Лесна и вкусна

5. Ориз със свинско и консерва царевица

Царевица от консерва

Съставки

  • 2 чаши ориз (300 г)
  • Свинско месо на малки парчета (около 400 г)
  • 4 чаши зеленчуков бульон (800 мл)
  • 1 глава лук
  • ½ червена чушка
  • 1 зелена чушка
  • 1 консерва царевица (150 г)
  • 1 чаша грах (150 г)
  • 1 чаша броколи (170 г – 6 унции)
  • 1 морков на кубчета
  • Една тиквичка на кубчета
  • Зехтин
  • Сол, черен пипер и риган.

Подготовка

  1. Първо в тиган с олио запържете свинското.
  2. След това добавете лука, чушките, моркова и тиквичките и разбъркайте добре.
  3. Добавете ориза и задушете за около три минути. След това овкусете със сол, черен пипер и риган.
  4. Добавете бульона и варете на силен огън. Когато започне да ври, похлупете и продължете да варите на много слаб огън.
  5. Гответе ястието по този начин за петнадесет минути и добавете царевицата и броколите.
  6. Овкусете ориза и подправете на вкус.
  7. Накрая оставете да престои за кратко и сервирайте.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


    • Ai, Y. and Jane, J. (2016), “Macronutrients in Corn and Human Nutrition”, COMPREHENSIVE REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND FOOD SAFETY, 15: 581-598. doi:10.1111/1541-4337.12192
    • Tajamul Rouf Shah, Kamlesh Prasad, Pradyuman Kumar & Fatih Yildiz (2016), “Maize—A potential source of human nutrition and health: A review”, Cogent Food & Agriculture, 2:1, DOI: 10.1080/23311932.2016.1166995
    • Strate LL, “Nut, corn, and popcorn consumption and the incidence of diverticular disease”, JAMA. 2008 Aug 27;300(8):907-14. doi: 10.1001/jama.300.8.907.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.