Рецепта за царевична салца: Лесна и вкусна

Несъмнено царевицата е продукт, който може да се използва в различни рецепти. Ако искате да научите как да направите домашна салца с тази съставка, прочетете статията, която ви подготвихме.
Рецепта за царевична салца: Лесна и вкусна
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Представената царевична салца е вкусна рецепта за гарниране на голямо разнообразие от ястия. Всъщност месото, пълнените тестени изделия и зеленчуците са някои примери за това.

Въпреки че произходът на тази рецепта не е напълно ясен, знаем, че царевицата е много важна съставка в гастрономията на различни страни от Централна Америка. Така че по всяка вероятност рецептата може да е дошла от тези региони.

Как да приготвим царевична салца?

Приготвянето на своя собствена царевична салца у дома е много лесно. Ето рецептата, за да можете да си я приготвите сами.

Приготвяне на царевична салца.
Царевицата е класическа съставка в гастрономията на Централна Америка и играе водеща роля в редица рецепти в региона.

Съставки за царевична салца

Пригответе царевична салца със съставки, които обикновено се използват в кухнята:

Инструкции стъпка по стъпка

  1. За начало обелете и нарежете на ситно лука и скилидката чесън (отстранете центъра на чесъна, за да не развали вкуса на соса). Наситнете ги максимално. Ако имате кухненски робот, можете да ги смелете в този уред. Когато приключите, оставете настрана за няколко минути.
  2. След това продължете с царевицата. Ако решите да използвате консервиран продукт, важно е да го отворите и да отстраните цялата течност, която съдържа. Измийте няколко пъти под течаща вода, за да премахнете излишния натрий. След това отцедете и запазете зърната в съд.
  3. Ако предпочитате да използвате кочани, трябва да обелете, измиете и след това отделете зърната на 3-те кочана. За да направите това, използвайте нож. Продължете, като държите царевицата здраво с една ръка, а с другата ръка изрежете зърната наравно. Използвайте чиния, за да ги съберете.
  4. След като сте готови с тези съставки, е време да започнете да готвите. Сложете зехтин в тиган, намалете котлона и сложете лука и чесъна в нигана. Разбъркайте, за да предотвратите залепването.

 И още

5. Гответе 5 минути или докато лукът стане прозрачен.

6. След това добавете царевичните зърна. Гответе още 5 минути, като бъркате непрекъснато.

7. Сега е време да добавите солта и подправките. Подправете на вкус.

8. Прехвърлете съдържанието на тигана в блендера, добавете млякото и пасирайте за няколко минути. Правете това, докато зърната се пасират и се образува гъста паста. На тази стъпка можете да добавите количеството течност, което искате, в зависимост от това колко гъста искате да бъде царевичната салса. Ако искате да е по-кремообразна, добавете 2 супени лъжици сирене за мазване или натурално кисело мляко.

9. Когато получите желаната консистенция, опитайте и ако смятате, че има нужда, добавете още сол, червен пипер или риган.

10. Прехвърлете сместа в купа и вече можете да гарнирате ястията си с този изискан царевичен сос.

Имайте предвид, че сосът може да издържи до 3 дни в хладилник и че за да го запазите трябва да използвате контейнер с капак.

Ястия, към които можете да добавите царевична салца

Ако не знаете кои ястия може да придружава този сос, вижте следните:

  • Като топинг за печено пиле със зеленчуци.
  • Като топинг за зеленчукова лазаня,
  • Като дресинг за месни рулца със салата.
  • Като топинг за канелони със спанак и сирене.
  • За намазване за препечен хляб или солети.
  • За овкусяване на бургери от леща.
Лазаня.
Можете да сервирате този сос с лазаня и да подобрите вкусовете.

Някои хранителни факти за царевичния сос

Важно е да се отбележи, че този сос е хранителен, тъй като царевицата се счита за здравословна храна. Във връзка с това има огромни научни доказателства, които подробно описват, че приемът на тази и други пълнозърнести храни е полезен за хората.

Испанската фондация за хранене заявява, че съдържанието на хранителни вещества в 100 грама (4 oz) царевица е както следва:

  • 19,5 грама сложни и прости въглехидрати.
  • 3,3 грама протеини.
  • 40 микрограма фолиева киселина.
  • 12 микрограма бета-каротин или прекурсори на витамин А.
  • 2,8 грама диетични фибри.

Царевицата е храна, подходяща за хора с непоносимост към цьолиакия или глутен.

Не пропускайте и: 10 фантастични употреби на царевичното нишесте, които не познавате

Съвети за приготвяне на този сос

Този сос е вкусен и можете да го хапвате с топла или студена храна. В зависимост от ястието, което искате да гарнирате, можете да го затоплите отново или да го държите в хладилник.

Ако желаете, можете да добавите различни добавки към соса. Няколко капки кетчуп, лют сос, соев сос или лимонов сок са идеални, за да придадат индивидуалност на този сос.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gutiérrez Peña, F. E. Efecto de la nixtamalización en los compuestos fenólicos totales y antocianinas y su actividad antioxidante en distintas variedades de maíz (Zea mays L.) Mexicano.
  • Ruíz, N. A. (2005). Efectos beneficiosos de una dieta rica en granos enteros. Revista chilena de nutrición32(3), 191-199.
  • Guillén-Sánchez, J., Mori-Arismendi, S., & Paucar-Menacho, L. M. (2014). Características y propiedades funcionales del maíz morado (Zea mays L.) var. subnigroviolaceo. Scientia Agropecuaria5(4), 211-217.
  • Fernández Suárez, R., Morales Chávez, L. A., & Gálvez Mariscal, A. (2013). Importancia de los maíces nativos de México en la dieta nacional: Una revisión indispensable. Revista fitotecnia mexicana36, 275-283.
  • FEN. LA ALIMENTACIÓN ESPAÑOLA: Maíz, mazorca. Disponble en: https://www.fen.org.es/storage/app/media/imgPublicaciones/2018/libro-la-alimentacion-espanola.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.