9 ползи от косата на царевицата

Бори се с болката в ставите, високото кръвно налягане, токсините в организма и какво ли още не
9 ползи от косата на царевицата

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Царевицата е американски зеленчук, който се използва над 10 000 години като основна хранителна суровина.

В момента се култивира в по-топлите климати на света и е изчислено, че това растение може да достигне до три метра височина.  

Повечето хора консумират само зърната, защото вкусът им добре допълва супи, кексове, чили и други рецепти.

Но това, което повечето от вас не знаят е, че косата на царевицата, която се намира в обвивката, има концентрирани свойства, които може да се използват за медицински цели.

Въпреки че имаме навика да изхвърляме косата на царевицата, поради незнание или по навик, истината е, че тя може да служи като лек за различни болести.

Днес искаме да споделим някои от основните ѝ ползи и как да приготвяме чай от коса на царевица, за да се възползваме от неговите свойства.   

1. Царевицата предпазва пикочните пътища

Антисептичните и диуретични свойства на косата на царевицата я правят по-голям съюзник срещу инфекциите, които влияят на пикочните пътища.

Когато консумирате този чай, той помага за намаляване на възпалението, успокоява дразненето и намалява развитието на бактерии .

2. Царевицата се бори с болките в ставите

Противовъзпалителните и алкални свойства на тази органична съставка са отлични за лечение на болки в ставите.

Чаят от коса на царевица намалява нивата на киселинност на тялото, бори се със задържането на течности и намалява вероятността за възпалителна реакция. 

3. Регулира високото кръвно налягане

Косата на царевицата е отлично средство за хората, които се борят с високото кръвно налягане. Съдържанието на флавоноиди подобрява кръвообръщението и регулира кръвното налягане в тялото.

Тя помага и да се контролират нивата на натрий в тялото, защото високите нива на това вещество може да доведат до високо кръвно налягане.

4. Бори се с конгестията

Косата на царевица ви помага да прочистите дихателните пътища, като намалява възпалението в гърлото и контролира основните симптоми на настинка и грип.

Тя също така има отхрачващи и успокояващи свойства и облекчава гърдите и носа.

5. Помага за детоксикация на тялото

Антиоксидантите, съдържащи се в косата на царевицата, са страхотни за премахването на всякакви токсини, които се задържат в организма.

Това има преки ползи за здравето на черния дроб, като оптимизира отделителната функция и намалява риска от затлъстяване на черния дроб.

6. Царевицат раегулира кръвната захар

Пациентите, които имат диабет тип 2 и които консумират чай от коса на царевица, значително понижават нивата на кръвна захар. 

Оказва се, че това лекарство помага за регулиране на производството на инсулин и се бори срещу резистентността на организма към него.

7. Облекчава главоболието

Благодарение на своите противовъзпалителни и аналгетични свойства, косата на царевица помага за намаляване на хроничното главоболие.

Пиенето на чай от коса на царевица успокоява напрежението, подобрява кръвообращението и намалява сковаността в раменете, врата и челюстта.

8.Контролира напрежението в мускулите

Чаят от коса на царевица се препоръчва за спортисти, тъй като помага за успокояване на напрежението в мускулите след всяко силно въздействие на физическата активност.

Той съдържа много малко калории, като помага на тялото да се рехидратира и поддържа електролитните нива в равновесие.

9. Помага за отслабването

Тъй като има ниско съдържание на калории и диуретични свойства, чаят от коса на царевица може да помогне на хората, които се опитват да отслабнат.  

Пиенето на този чай удължава чувство за ситост, подобрява метаболизма, контролира възпалението и улеснява отстраняването на отпадъчни продукти.

Как да приготвите чай от коса на царевица?

Чаят от коса на царевица е най-препоръчваният начин да се възползвате от всички свойства на тази прекрасна природна съставка.

Съставки

 • 3 супени лъжици коса на царевица (30 г)
 • 1 литър вода

Приготовление

 • Кипнете водата, след това намалете огъня и добавете косата от царевица.
 • Оставете да къкри две минути, отстранете от огъня и оставете да се накисне.
 • Когато достигне допустима температура, прецедете течността и я консумирайте.
 • Пийте три-четири чаши на ден.

Противопоказания

Бременни жени или хора, които страдат от бъбречно заболяване, не трябва да пият този чай.

Ако приемате лекарства за високо кръвно налягане, говорете с вашия лекар, преди да приемате това лекарство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Guo J, Liu T, Han L, Liu Y. 2009. The effects of corn silk on glycaemic metabolism. Nutrition & Metabolism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930631
 • Hasanudin, K., Hashim, P., & Mustafa, S. (2012). Corn silk (Stigma maydis) in healthcare: a phytochemical and pharmacological review. Molecules (Basel, Switzerland), 17(8), 9697–9715. https://doi.org/10.3390/molecules17089697
 • A.A. Adedapo, O.S. Babarinsa, A.A.O. Ogunshe, A.A. Oyagbemi, T.O. Omobowale, A.D. Adedapo. Evaluation of some biological activities of the extracts of corn silk and leaves. Tropical Veterinarian.
 • Kim, H.Y. & Lee, M.-J & Seo, W.D. & Choi, S.-W & Kim, S.L. & Jung, G.-H & Kang, H.J.. (2017). Anti-inflammatory and anti-atopic effects of corn silk (Zea mays L.) ethanol extracts. Korean Journal of Food Science and Technology. 49. 710-713. 10.9721/KJFST.2017.49.6.710.
 • CORN SILK. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-140/corn-silk

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.