Митове за консумацията на чесън и фактите

Чесънът е една от най-известните храни със своите лечебни свойства. Има обаче митове около консумацията му, които е най-добре да развенчаем.
Митове за консумацията на чесън и фактите
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 22 декември, 2022

Има редица митове за консумацията на чесън, които пораждат объркване относно свойствата му. Въпреки че е вярно, че това е питателна и здравословна храна, някои от „почти чудодейните“ ефекти, които му се приписват, не са верни.

Подобно на други храни, този продукт може да допринесе за грижата за здравето, когато е включен в здравословна и балансирана диета. И въпреки че неговият фармакологичен потенциал е широко проучен, определени ефекти не са нищо повече от фалшиви вярвания.

Искате ли да научите повече по темата? Разказваме ви подробно.

4 мита за консумацията на чесън и истините за тях

Чесънът (Allium sativum L.) е подправка, широко използвана в средиземноморската кухня и в други части на света. Често се използва за подправяне на месо, риба, супи и ястия с ориз, сред много други рецепти. Освен това е съставка, ценена заради лечебните си свойства.

Според преглед в Avicenna Journal of Phytomedicine, неговото основно активно съединение, алицин, му придава антибиотични, противовъзпалителни, антихипертензивни, хипогликемични, антипролиферативни и антивирусни ефекти.

Така, самостоятелно или като допълваща терапия, приемът му помага за профилактиката и лечението на различни здравословни разстройства. Проблемът? Много от ефектите му не са толкова магически, колкото си мислят някои хора. Всъщност част от приложенията му са познати като митове. Да видим.

1. Чесън на гладно за отслабване

Един от най-разпространените митове за консумацията на чесън е, че консумацията му на празен стомах може да ви помогне да отслабнете. Твърди се, че дъвченето на скилидка чесън сутрин – самостоятелно или в комбинация с лъжица зехтин или мед – активира метаболизма и насърчава изгарянето на мазнини.

Тези твърдения обаче са опровергани от лекари, диетолози и учени. Първо, няма доказателства, че яденето на чесън на празен стомах има по-добър ефект от яденето му по друго време на деня.

От друга страна, няма храна или съединение, което само по себе си да доведе до значителна загуба на тегло. Процесът на отслабване изисква мултидисциплинарен подход, в който трябва да участват диетолози, лекари, физически треньори и дори психолози.

Има множество фактори, които влияят върху наднорменото тегло и затлъстяването, така че е необходимо да им се обърне внимание, за да се постигне здравословно и стабилно тегло в дългосрочен план. В допълнение към това е необходимо да се вземат предвид индивидуалните характеристики на всеки човек, за да се създаде персонализиран план.

Какво казва науката за чесъна и загубата на тегло

Ясно е, че чесънът сам по себе си не помага за отслабване. Въпреки това, включването му като част от балансирана диета с контролиран прием на калории може да бъде от полза.

Мета-анализ, докладван в International Journal for Vitamin and Nutrition Research, установи, че добавките с чесън нямат значителен ефект върху телесното тегло или индекса на телесна маса (ИТМ). Въпреки това изглежда, че помагат за намаляване на обиколката на талията при пациенти със затлъстяване.

Проучване, споделено в Advanced Biomedical Research, съобщава, че добавката с чесън насърчава намаляването на телесното тегло и мастната маса при хора с неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

Други проучвания върху животни са дали подобни резултати. В тях обаче са използвани продукти като чесново масло и екстракт от чесън вместо суров чесън.

След всичко това, истината е, че чесънът може да допълни диетата, когато става въпрос за отслабване, но не ви кара да сваляте килограми самостоятелно или в комбинация.
митове за консумацията на чесън и загубата на тегло
Никоя храна не води до загуба на тегло чрез

Отслабването по здравословен начин изисква мултидисциплинарен подход.

2. Митове за консумацията на чесън – чесън за детоксикация на кръвта

Има хора, които консумират суров чесън с идеята да “пречистят” или “детоксикират” кръвта си. Аргументът е, че серните съединения в тази храна могат да насърчат елиминирането на токсините от кръвта чрез стимулиране на чернодробната функция.

Но вярно ли е това? За съжаление, това е още един от многото митове.

Няма научни доказателства, че пресният чесън, старият чесън или друга добавка с този продукт пречиства кръвта. Напротив, медицински експерти и специалисти по хранене предупреждават, че всичко, което твърди, че „детоксикира“, вероятно няма да помогне.

Причината е много проста: както черният дроб, така и бъбреците са отговорни за филтрирането на кръвта и разграждането на отпадъчните вещества. По този начин, докато тези органи са здрави, не е необходимо да се поглъщат външни помощни средства, за да може процесът да завърши оптимално.

Разбира се, чесънът е една от многото храни, които осигуряват основни хранителни вещества за правилното функциониране на тези органи. Но както и в предишния случай, сам по себе си не е пречиствател.

Най-ефективните начини за поддържане на тялото свободно от токсини е чрез приемане на здравословна диета, рутинни упражнения и начин на живот, далеч от навици като алкохол и тютюнопушене. Елиминирането на консумацията на ултра-преработени храни и пиенета на достатъчно вода също са полезни.

3. Чесън за лечение на COVID-19

Един от най-разпространените митове по време на пандемията от COVID-19 беше, че консумацията на чесън може да „излекува“ болестта. Според привържениците му е достатъчно да нарежете 8 скилидки суров чесън и да ги поставите в 3 литра вряща вода. Веднъж получена настойката, тя можела „магически“ да облекчи симптомите.

Разбира се, това е далеч от реалността. Въпреки че е продукт с антимикробен и антивирусен потенциал, сам по себе си не може да елиминира коронавируса или неговите клинични прояви. И въпреки че това е безобидно лекарство за повечето хора, е малко вероятно да подейства.

Проучвания върху чесъна и неговия потенциал срещу COVID-19

Засега здравните специалисти са съгласни, че чесънът не е лечение срещу COVID-19. Въпреки това има някои научни публикации, които говорят за възможните му ползи срещу това заболяване.

Чрез Nutrition Journal учените заявяват, че серните органични съединения и флавоноидите в чесъна имат имуномодулиращи ефекти, които могат да бъдат полезни като адювантна терапия срещу инфекцията. По-специално, това може да допринесе за намаляване на страничните ефекти на лекарствата, тъй като позволява намаляване на използваната доза. Необходими са обаче по-големи и по-убедителни проучвания.

Не бива обаче да се пренебрегват потенциалните рискове. В доклад за случай, споделен в Special Care in Dentistry, пациентка получава изгаряния по устната си лигавица поради ежедневния прием на суров чесън като мярка за укрепване на имунната система по време на пандемията.

Същата публикация предупреждава, че този тип средства могат да доведат до коремни и кожни изгаряния, когато се използват неправилно.

Хранителните вещества, съдържащи се в чесъна, са полезни за здравето, когато са включени в рамките на пълноценна и балансирана диета. Консумацията в сурово състояние трябва да бъде разумна.
митове за консумация на чесън и COVID
Много хора поглъщаха големи количества чесън по време на пандемията от коронавирус, за да подсилят имунната си система. Това обаче не беше ефикасна мярка.

4. Митове за консумацията на чесън – чесън против рак

Несъмнено това е един от митовете за консумацията на чесън, в който всеки трябва да спре да вярва. Яденето на чесън суров, варен или като добавки не може да предотврати, още по-малко да излекува рака. Тази идея идва от няколко предварителни и наблюдателни проучвания, които говорят за антитуморния потенциал на тази подправка.

По-специално, установено е, че действа срещу форми на рак като рак на простатата, колоректален рак, рак на гърдата и рак на ендометриума, наред с други. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, за да се счита за лечение.

Противно на това, изявление от университета Помпеу Фабра (UPF) посочва, че наличните доказателства не са с достатъчно качество, за да потвърдят антиканцерогенните свойства на чесъна. То посочва, че са необходими по-строги проучвания, за да се определи по-точно ролята му срещу това заболяване.

Включването на чесън в редовната диета е здравословно и осигурява на тялото антиоксиданти, витамини, минерали и други ключови хранителни вещества с грижа за здравето. Приемът му може да допълни хранителния режим и други здравословни навици, които са свързани с превенцията на този вид заболяване.

Чесънът: Здравословна храна, но не и храна-чудо

Накратко, включването на чесън в редовната диета може да осигури редица ползи за здравето. Но противно на това, което много хора си мислят, само по себе си не е чудотворно средство. Нито е вариант за лечение на болести или наднормено тегло.

Всъщност е препоръчително да се внимава с ежедневния му прием, особено суров, тъй като може да причини гадене, парене в устата и дразнене в стомаха. Най-добре е да се приема умерено и да се добавя към храната.

Ако решите да изберете добавки, трябва да следвате препоръките за прием на производителя. Преди всичко е важно да се има предвид, че чесънът не замества медицинското лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ansary J, Forbes-Hernández TY, Gil E, Cianciosi D, Zhang J, Elexpuru-Zabaleta M, Simal-Gandara J, Giampieri F, Battino M. Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview. Antioxidants (Basel). 2020 Jul 15;9(7):619. doi: 10.3390/antiox9070619. PMID: 32679751; PMCID: PMC7402177.
 • Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014 Jan;4(1):1-14. PMID: 25050296; PMCID: PMC4103721.
 • Montesi L, El Ghoch M, Brodosi L, Calugi S, Marchesini G, Dalle Grave R. Long-term weight loss maintenance for obesity: a multidisciplinary approach. Diabetes Metab Syndr Obes. 2016 Feb 26;9:37-46. doi: 10.2147/DMSO.S89836. PMID: 27013897; PMCID: PMC4777230.
 • Mofrad MD, Rahmani J, Varkaneh HK, Teymouri A, Mousavi SM. The effects of garlic supplementation on weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Vitam Nutr Res. 2021 Jun;91(3-4):370-382. doi: 10.1024/0300-9831/a000607. Epub 2019 Jul 30. PMID: 31357923.
 • Soleimani D, Paknahad Z, Askari G, Iraj B, Feizi A. Effect of garlic powder consumption on body composition in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Adv Biomed Res. 2016 Jan 27;5:2. doi: 10.4103/2277-9175.174962. PMID: 26955623; PMCID: PMC4763563.
 • Kagawa Y, Ozaki-Masuzawa Y, Hosono T, Seki T. Garlic oil suppresses high-fat diet induced obesity in rats through the upregulation of UCP-1 and the enhancement of energy expenditure. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1536-1540. doi: 10.3892/etm.2019.8386. Epub 2019 Dec 27. PMID: 32010335; PMCID: PMC6966189.
 • Lee MS, Kim IH, Kim CT, Kim Y. Reduction of body weight by dietary garlic is associated with an increase in uncoupling protein mRNA expression and activation of AMP-activated protein kinase in diet-induced obese mice. J Nutr. 2011 Nov;141(11):1947-53. doi: 10.3945/jn.111.146050. Epub 2011 Sep 14. PMID: 21918057.
 • Kim MJ, Kim HK. Effect of garlic on high fat induced obesity. Acta Biol Hung. 2011 Sep;62(3):244-54. doi: 10.1556/ABiol.62.2011.3.4. PMID: 21840827.
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What does blood do? [Updated 2019 Aug 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279392/
 • Li G, Ma X, Deng L, Zhao X, Wei Y, Gao Z, Jia J, Xu J, Sun C. Fresh Garlic Extract Enhances the Antimicrobial Activities of Antibiotics on Resistant Strains in Vitro. Jundishapur J Microbiol. 2015 May 31;8(5):e14814. doi: 10.5812/jjm.14814. PMID: 26060559; PMCID: PMC4458355.
 • Rouf R, Uddin SJ, Sarker DK, Islam MT, Ali ES, Shilpi JA, Nahar L, Tiralongo E, Sarker SD. Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data. Trends Food Sci Technol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19. PMID: 32836826; PMCID: PMC7434784.
 • Khubber, S., Hashemifesharaki, R., Mohammadi, M. et al. Garlic (Allium sativum L.): a potential unique therapeutic food rich in organosulfur and flavonoid compounds to fight with COVID-19. Nutr J 19, 124 (2020). https://doi.org/10.1186/s12937-020-00643-8
 • Petrovic V, Nepal A, Olaisen C, Bachke S, Hira J, Søgaard CK, Røst LM, Misund K, Andreassen T, Melø TM, Bartsova Z, Bruheim P, Otterlei M. Anti-Cancer Potential of Homemade Fresh Garlic Extract Is Related to Increased Endoplasmic Reticulum Stress. Nutrients. 2018 Apr 5;10(4):450. doi: 10.3390/nu10040450. PMID: 29621132; PMCID: PMC5946235.
 • Lee J, Zhao N, Fu Z, Choi J, Lee HJ, Chung M. Effects of garlic intake on cancer: a systematic review of randomized clinical trials and cohort studies. Nutr Res Pract. 2021 Dec;15(6):773-788. doi: 10.4162/nrp.2021.15.6.773. Epub 2021 Jul 26. PMID: 34858554; PMCID: PMC8601942.
 • La ciencia no respalda el consumo de ajo para reducir el riesgo de cáncer. (2018). Universitat Pompeu Fabra, Barcelona. https://www.upf.edu/es/web/comunicacio/noticies/-/asset_publisher/Z43gkEdp7zFm/content/id/220466701/maximized#.Y36ZBXbMI2x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.