Класическа рецепта за пълнени чушки с треска и скариди

Ще ви покажем страхотна рецепта за увеличаване на приема на риба. Това е рецепта за пълнени чушки с треска и скариди.
Класическа рецепта за пълнени чушки с треска и скариди
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Тези пълнени чушки с треска и скариди са не само вкусни, но и осигуряват голям брой основни хранителни вещества. Поради тази причина могат да се включват редовно в контекста на разнообразна и балансирана диета.

Ще ви кажем как да ги приготвите, за да извлечете максимума от тях, като по този начин увеличите приема на риба през цялата седмица.

Как се приготвят пълнени чушки с треска и скариди

Пълнени чушки.
Пълнените чушки с треска и скариди са здравословно и вкусно ястие, което лесно ще приготвите у дома.

Инструкции стъпка по стъпка

  1. Първо сложете малко количество зехтин екстра върджин в тиган и след това добавете ситно нарязания лук.
  2. След това добавете наситнения чесън, като продължете да готвите поне 10 минути.
  3. След като изтече времето, добавете треската (предварително обезсолена за ден-два) в тигана.
  4. Докато рибата се готви, тя ще стане на парченца с помощта на кухненски прибори.
  5. Когато вече не е прозрачна, добавете брашното, като разбърквате добре, за да се смесят добре всички съставки.
  6. Сега трябва да добавите скаридите в тигана, като задушите всичко заедно.
  7. Продължете със соса бешамел. За целта добавете топлото мляко и бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти. Добавете малко сол и оставете да престои.
  8. След това нарежете лука и чесъна. Задушете и добавете чушките, когато двата зеленчука станат прозрачни. След още 5 минути готвене добавете сметаната и оставете да се редуцира, като накрая пасирате с ръчен пасатор.
  9. За финал напълнете чушките с бешамела, наредете в гювеч/тавичка и намажете отгоре със соса.
  10. Печете всичко за 15 минути на 180 градуса по Целзий (350 F) с предварително загрята фурна. Готови сте!

Ползи от чушките пълнени с треска и скариди

Печени чушки.
Чушките осигуряват витамин С.

Редовното включване на чушки, пълнени с треска и скариди в диетата, може да има редица ползи за здравето. Това е рецепта, която осигурява протеини с висока биологична стойност. Тези хранителни вещества са от съществено значение за поддържане на добра мускулна функция в средносрочен и дългосрочен план. Това се доказва от изследване, публикувано в списание Nutrients.

Освен това чушките са източник на витамин С, елемент, участващ в много различни процеси в човешкото тяло. Доказано е, че поддържането на нивата му в оптимални граници оптимизира функцията на имунната система. По този начин честотата на инфекциозни патологии намалява и симптомите изчезват.

В същото време не трябва да забравяме, че морските продукти съдържат големи количества йод. Този минерал е от ключово значение, за да се гарантира, че щитовидната жлеза изпълнява правилно своята задача.

Пригответе си пълнени чушки с треска и скариди у дома

Както се убедихте, приготвянето на това вкусно ястие от чушки, пълнени с треска и скариди у дома, е много лесно. Това е здравословна рецепта, която може да се консумира редовно. Осигурява много качествени хранителни вещества и позволява редовното включване на риба и морски дарове в диетата, нещо, което е много полезно за нашето здраве.

И накрая, освен да се храните здравословно, трябва да комбинирате този навик и с други полезни навици, като редовни физически упражнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.