Упражнения и сърдечни заболявания: На какво трябва да обърнете внимание?

Хората със сърдечни заболявания не трябва да водят заседнал живот, тъй като това може да създаде нови проблеми. Какво да имате предвид, когато тренирате?
Упражнения и сърдечни заболявания: На какво трябва да обърнете внимание?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 25 януари, 2023

Хората със сърдечни заболявания имат голяма полза от контролираните упражнения, извършвани под лекарско наблюдение. Наличието на сърдечни проблеми поставя определени граници, когато става въпрос за физическа активност, но това не означава, че не трябва да се движим. Напротив, много е важно да поддържате добро физическо и психологическо състояние.

Освен всичко друго, избягването на заседналия начин на живот ще донесе други важни ползи за здравето. Например, понижава нивата на холестерола, регулира кръвното налягане, предотвратява затлъстяването и подобрява настроението.

От съществено значение е възрастни, млади хора и деца с този тип патология да започват да тренират. По-долу ще разгледаме подробно как да го направите и какви препоръки да приложите. Прочетете!

Значението на физическата активност

Поддържането на редовна физическа активност е важно за всеки, но още повече за тези със сърдечни заболявания. Най-вече това помага за укрепване на миокарда , тоест сърдечния мускул. Това предотвратява различни симптоми, като болка в гърдите.

Упражненията също имат положителен ефект върху контрола на глюкозата, чревната функция и фиксирането на калция в костите. Освен това помага за поддържане на правилното тегло, което е от ключово значение за предотвратяване на много здравословни проблеми.

Въпреки това хората със сърдечни заболявания трябва да тренират под лекарско наблюдение. Не е препоръчително да се занимават със спонтанна физическа активност, особено ако са претърпели скорошен инфаркт, оперирани са, имат диабет или чести болки в гърдите.

Физически упражнения.
Физическите упражнения са полезни за пациенти със сърдечни заболявания. Въпреки това болните трябва да се наблюдават от лекар.

Упражнения и сърдечни заболявания: как да ги правите?

Хората със сърдечни заболявания винаги трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат тренировъчната си програма. По същия начин трябва да се консултират с тях, ако искат да увеличат степента на трудност на своите занимания или ако изпитват някакъв вид дискомфорт, когато ги изпълняват.

В идеалния случай всеки план трябва да се прилага постепенно. Тоест започнете с ненатоварваща дейност като ходене, плуване, джогинг или колоездене, винаги с повишено внимание. Тези занимания може да се повтарят 2 или 3 пъти седмично, в зависимост от физическото ви състояние.

Други аспекти, които трябва да се вземат предвид, са следните:

 • Преди тренировка е препоръчително да направите 5 минути стречинг или да се разходите малко, за да загреете.
 • Когато приключите, трябва да направите същото упражнение, но по-бавно. Целта е да охладите мускулите, включително сърцето.
 • Ако усетите умора или някакъв вид сърдечен симптом, трябва да спрете.
 • В горещо време е най-добре да правите упражнения рано сутрин или вечер.
 • Тренировката с тежести може да бъде много полезна. Това обаче не помага на хората със сърдечни заболявания толкова, колкото аеробните упражнения.
 • По-добре е да правите повече серии леки упражнения, отколкото само няколко серии интензивни упражнения.
 • Трябва да се поддържа адекватен ритъм на дишане. При необходимост е препоръчително да се консултирате с треньор или физиотерапевт.
 • Винаги трябва да се носят широки дрехи. Тесните дрехи не се препоръчват за хора със сърдечни заболявания.
 • Общоприетата програма за сърдечна рехабилитация може да бъде най-добрият вариант. Това трябва да се обсъди с вашия доставчик на здравни услуги.

Не пропускайте и: 8 храни за здраво сърце

Предварителен преглед

Един от аспектите, които трябва да се вземат предвид, е извършването на преглед преди започване на физическа активност. Това е много по-важно, когато хора със сърдечни заболявания искат да започнат да се занимават със състезателен спорт.

Препоръчително е да имате подробен преглед на клиничната история, както и някои изследвания. Те включват електрокардиограма и доплер ехокардиография. Може да са необходими и други изследвания, като ангиография, коронарография и др.

Същото важи и за децата със сърдечни заболявания. Обичайно е родителите да са склонни да ги предпазват прекалено много и да им пречат да практикуват спортове, особено ако са състезателни. В действителност се изисква медицинско разрешение само след медицински преглед.

Като общо правило непълнолетните с тези патологии могат да се упражняват и да практикуват спорт без проблем. Единственото, което трябва да се регулира, е интензивността на физическата активност. Ако даден спорт изисква много усилия, предварителен преглед ще установи дали има някакъв риск.

Лекар преглежда сърцето на жена.
Преди да състави план за физическо обучение за пациенти със сърдечни заболявания, лекарят трябва да извърши прегледи, за да оцени рисковете.

Упражнения и сърдечни заболявания – последни препоръки

Много е важно хората със сърдечни заболявания да са наясно с опасните признаци. Признаци като болка в гърдите, световъртеж, замаяност, неравномерен сърдечен ритъм, недостиг на въздух или гадене трябва да се считат за предупредителни признаци. Ако имате такива, най-добре е да спрете да тренирате.

Ако спрете дейността, но симптомите не изчезнат, препоръчително е да посетите лекар възможно най-скоро. Ако обаче симптомите изчезнат след спиране на тренировката, препоръчително е да обърнете внимание на случилото се и да го обсъдите с лекаря при следващия преглед.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Díez, J., López, B., González, A., Ardanaz, N., & Fortuño, M. A. (2001). Respuestas del miocardio al estrés biomecánico. Revista española de cardiología, 54(4), 507-515.
 • Hernández Burgos, N. (2020). Impacto del ejercicio físico en pacientes con enfermedad inflamatoria intestinal. Revisión sistemática.
 • Rodriguez, M. (2013). Valoración funcional y prescripción de ejercicio en pacientes con cardiopatía. Centre de Medicina de l’Esport de l’Ajuntament de Granollers. Barcelona, 221-226.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.