Наистина ли млякото предотвратява остеопороза?

Като цяло калцият, който е основно предимство на млякото, не се усвоява достатъчно. Поради тази причина дори хора, които са консумирали млечни продукти цял живот, се разболяват от остеопороза
Наистина ли млякото предотвратява остеопороза?

Последна актуализация: 14 октомври, 2021

Много хора смятат, че млякото е полезно, защото съдържа много калций, който пази костите от остеопороза.

Но защо тогава редица народи и култури, които не консумират никакви млечни продукти страдат от това заболяване много по-рядко от нас?

Този факт ни кара да се чудим дали тази връзка наистина съществува.

Какви са ползите от млякото?

Млякото и млечните продукти винаги са били препоръчвани за здрави кости и като средство за предотвратяване на остеопорозата. Това се дължи на голямото количество калций, което съдържат – 120 милиграма на 100 грама. Захарта в млякото (лактоза) подобрява неговото усвояване от организма.

От друга страна, млякото е естествен и лесно достъпен продукт, въпреки че качеството му днес е в пъти по-ниско от това, което се е продавало преди десетилетия.

 млякото е естествен и лесно достъпен продукт, въпреки че качеството му днес е в пъти по-ниско от това, което се е продавало преди десетилетия

Какви са недостатъците на млякото?

Въпреки че калцият в млякото е огромно предимство, има и три големи недостатъка.

Първият е, че не се усвоява толкова калций, колкото се смята заради другите съставки на млякото. Това са неговите белтъци, трикалциев фосфат и съотношението калций/фосфор.

Белтъците всъщност увеличават киселинността на кръвта. Тази киселинност извлича минерали от костите, за да се възстанови алкалността.

Много хора са алергични към лактозата в някаква степен, без да го знаят. Тази непоносимост води до стомашно-чревни смущения, като дразнене на червата и проблеми при усвояването на хранителни вещества.

Като цяло калцият, който е основно предимство на млякото не се усвоява достатъчно. Поради тази причина дори хора, които са консумирали млечни продукти цял живот, се разболяват от остеопороза.

Препоръчваме ви да намерите други източници на калций, които се усвояват по-лесно, и да търсите храни, които съдържат други минерали, подпомагащи правилното усвояване на калций.

сирената и млякото не винаги са най-добрият избор за усвояване на калций

Aлтернативни източници на калций

 • Сусам: Сусамът съдържа повече калций от млякото и е много по-лесно усвояван. Можете да го консумирате суров или смлян и подправен със сол и олио или тахан (сусамена паста). Може да си направите сусамена напитка като смесите тахан, вода, лимон, канела и мед.
 • Варени моркови: Много по-богати са на калций, отколкото когато са сурови.
 • Водорасли: Те също са много богати на много различни минерали. Можете да ги използвате в яхнии или сезонни сосове и салати. Най-силно се препоръчва спирулината заради многобройните си свойства.
 • Зеленолистни зеленчуци, особено броколи.
 • Маца: Мацата е безквасен хляб, който съдържа много калций и желязо и е чудесен хормонален регулатор. Хората с неконтролирана хипертония или свръхактивна имунна система трябва да бъдат внимателни.
 • Канелена смес: Много богата на калций, но трябва да се яде в малки количества и в комбинация с напитки, зеленчукови или плодови сокове, така че да не предизвиква киселини.
 • Хвощ: Не ви препоръчваме това лечебно растение заради неговото съдържание на калций, но по-скоро защото е много богато на силиций, който ви помага да усвоявате калция по-добре. Можете да консумирате две или три чаши чай на ден.
 • Солена вода: Естествена и балансирана добавка, която съдържа всички минерали, от които се нуждаете в подходящи пропорции. Можете да я намерите в билкови и хранителни магазини. Препоръчваме ви да пиете по една лъжица преди всяко хранене.
  ако сраавним броколи ите и млякото, всъщност повече калций ще си набавим от първото

Кои храни намаляват количеството на калция?

Важно е не само да приемате храни и напитки, богати на калций, но и да избягвате такива, които намаляват количеството му в организма. Такива са следните:

 • Бялата захар
 • Рафинирана или готварска сол
 • Бутилираните напитки
 • Месо
 • Кафе и черен чай
 • Алкохолни напитки

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.