Диабет и високо кръвно налягане: какво можете да ядете?

Ако страдате от диабет и високо кръвно налягане, важно е да добавите към диетата си храни с ниско съдържание на натрий, като плодове и зеленчуци.
Диабет и високо кръвно налягане: какво можете да ядете?
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 27 август, 2022

Много хора страдат от диабет и високо кръвно налягане и може би смятат, че е твърде трудно да спазват диета, която изключва солта и захарта. Въпреки това е възможно да го направите и пак да се наслаждавате на вкусна храна. Много пъти ключът е да знаете как да ги консумирате.

Например, можете да ядете моркови, но за предпочитане сурови, тъй като, когато са сготвени, те обикновено са богати на глюкоза.

Възможно е да се храните здравословно и при двете заболявания, без да се лишавате от вкусни храни. Тук ви казваме какво можете да ядете, ако страдате от диабет и високо кръвно налягане.

Съвети за хора с диабет и високо кръвно налягане

Изключително важно е да спазвате препоръките на вашия лекар относно това какво можете и какво не можете да ядете и какви храни трябва да намалите и избягвате.

Освен това, което ядете, някои навици могат да ще ви помогнат да видите разликата между това да водите здравословен живот или такъв, при който симптомите на диабет и високо кръвно налягане не ви позволяват да извършвате ежедневните си дейности.

Средиземноморска диета

Една от най-важните препоръки е, че трябва да посетите диетолог и вашия лекар, когато става въпрос за изготвяне на диетичен план. Трябва да имате предвид и следното:

 • Избягвайте вредните навици в начина на живот, като заседнал начин на живот, пиене на алкохол и пушене.
  • Не трябва да пиете алкохол поради високото съдържание на захар.
 • Не консумирайте (в големи количества или редовно) преработени храни или такива, накиснати в саламура или пушени.
 • Намалете количеството сол в ястията си и избягвайте да слагате сол на масата. Вместо това използвайте билки като риган и розмарин, за да подправите ястията си.
 • Пийте вода през целия ден, винаги когато сте жадни. Хидратацията е ключът към доброто здраве.
 • Измервайте глюкозата и кръвното си налягане по едно и също време всеки ден (например след закуска, преди обяд или след сън).

Като цяло е важно да сте дисциплинирани и последователни, когато става въпрос за спазване на добри навици в начина на живот.

Диета за хора с диабет и високо кръвно налягане

Тъй като и двете от тези нарушения могат да се появят заедно, но по различно време, добра идея е да свикнете да се храните балансирано.

Ако страдате едновременно от диабет и високо кръвно налягане, ще трябва да внимавате какви храни и напитки избирате, но още повече с количеството, което ядете. Като общо правило вашата диета трябва да се характеризира с ниско съдържание на натрий, мазнини и въглехидрати. Що се отнася до храните, които определено не трябва да пропускате, ето ги:

Храни богати на разтворими фибри

Съставки за салата.
Ако страдате от диабет и високо кръвно налягане, ще трябва да внимавате кои храни и напитки избирате да консумирате и да изберете здравословна диета.

Храните, богати на фибри, поддържат нивата на мазнини стабилни. Някои от тях могат да се използват като заместители на солта. В същото време фибрите помагат за предотвратяване на запек и балансират кръвното ви налягане.

Сред храните, които могат да ви осигурят фибри и омега-3 мастни киселини (препоръчват се за хора с диабет и високо кръвно налягане), са:

 • Тофу
 • Овесени ядки
 • Ядки
 • Сьомга
 • Ябълки
 • Моркови
 • Ленено масло
 • Пълнозърнени храни
 • Сушен грах и боб

Диета за хора с диабет и високо кръвно налягане – зеленчуци

Добрата диета винаги съдържа зеленчуци, особено ако страдате от диабет и високо кръвно налягане. Ще трябва обаче да ги готвите без сол (или с наистина малко количество) и да избягвате да ги пържите. Най-добре е да ги ядете сурови, приготвени на пара или печени и подправени с билки и подправки.

Плодове

Има широко разпространено погрешно схващане, че диабетиците не могат да ядат плодове, защото са сладки. Напротив, вместо да ги избягват, диабетиците трябва да ги консумират, за да допълнят диетата си по здравословен начин.

Диетологът Хулио Басулто посочва, че пресните, цели плодове се препоръчват за диабетици, тъй като съдържат множество хранителни вещества, които спомагат цялостното здраве. Освен това, противно на общоприетото схващане, те не влияят на нивата на кръвната захар и не насърчават наднорменото тегло.

„С изключение на няколко патологии, като хранителна свръхчувствителност или бъбречно заболяване, между другото […] единодушното послание, което населението трябва да получи по отношение на целите плодове, е: опитайте се да консумирате поне три порции на ден.“

Д-р Мануел Висо твърди, че плодовете (цели) могат да се консумират по всяко време на деня. Те не водят до напълняване, защото нямат свободни захари и могат да осигурят множество ползи, тъй като са богати на различни хранителни вещества. В допълнение, те съдържат фибри и подпомагат стомашно-чревния транзит.

Плодове, една от храните, препоръчвани за хора с диабет и високо кръвно налягане.
Пресните цели плодове се препоръчват за диабетици, тъй като съдържат множество хранителни вещества, които допринасят за цялостното здраве.

Диета за хора с диабет и високо кръвно налягане – риба

Яденето на риба три пъти седмично е полезно за вашето здраве и е идеално за хора с диабет и високо кръвно налягане. Всъщност най-полезна е мазната риба, защото тя осигурява омега-3 мастни киселини, които намаляват сърдечните проблеми и осигуряват витамини, антиоксиданти и минерали. Те са необходими на всички ваши клетки и органи, за да ги поддържат в добро състояние. Сред най-добрите са:

 • Риба тон
 • Групер
 • Сьомга
 • Сардини
 • Скумрия
 • Хек

Нискомаслени млечни продукти

Въпреки че има несъответствия по отношение на тази точка, обикновено се казва, че млечните продукти с ниско съдържание на мазнини са добри източници на калций и тъй като не съдържат толкова мазнини, колкото пълномаслените млечни продукти, те помагат за контролиране на кръвната захар. Затова не се колебайте да консумирате нискомаслено мляко, сирене и кисело мляко.

Жена, която държи млечни продукти.
Нискомаслените млечни продукти са добри източници на калций.

Някои последни препоръки

Трябва да внимавате с готовите и замразени храни, тъй като повечето от тях съдържат много сол. Освен това трябва да обърнете внимание на храни с ниско съдържание на захар, защото могат да съдържат много натрий (като някои овесени ядки за закуска).

Обърнете голямо внимание, когато сте навън и купувате храна, и четете хранителните етикети на всичко, което изберете. В началото ще ви отнема време, но скоро ще научите какво трябва и какво не трябва да ядете. Като за начало, купувайте повече от щанда с плодове и зеленчуци и ще ви бъде по-лесно да избирате здравословни храни.

Не забравяйте, че освен да ядете здравословни храни, трябва да правите упражнения три пъти седмично. Не е необходимо да са трудни или интензивни. Просто трябва да оставите настрана заседналия си начин на живот и лошите навици и ще можете да живеете добре, въпреки че имате диабет и високо кръвно налягане.

И накрая, винаги трябва да се съобразявате с препоръките, които вашият лекар (или диетолог) ви е дал. Задавайте им всички въпроси, които имате, дори тези, които смятате за неуместни или твърде очевидни. Също така, поддържайте списък с това, което ядете, за да може вашият лекар да прецени дали диетата ви е подходяща или не.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • American Heart Association. Shaking the salt habit to lower high blood pressure. Octubre 2016.
 • Biblioteca de la Sociedad Española de Diabetes. Diabetes y ejercicio físico.
 • Diabetes Canada. High blood pressure and diabetes.
 • Grossman, E., & Messerli, F. (2008). Hypertension and diabetes. Advances in Cardiology. https://doi.org/10.1159/000115189.
 • Guastadisegni C, Donfrancesco Ch, et al. Nutrients intake in individuals with hypertension, dyslipidemia and diabetes: an Italian survey. Nutrients. Abril 2020. 12 (4): 923.
 • Houston M, Harper K, et al. Potassium, magnesium and calcium: their role in both the cause and Treatment of Hypertension. The Journal of Clinical Hypertension. Julio 2008. 10 (7): 3-11.
 • Kan K. High fibre diet improves BP, cholesterol and fasting blood sugar in hypertensive diabetics: study. Medical Dialogues. Octubre 2019.
 • Levesque, R. J. R. (2018). Obesity and Overweight. In Encyclopedia of Adolescence. https://doi.org/10.1007/978-3-319-33228-4_447.
 • National Center for Complementary and Integrative Health. La diabetes y los suplementos dietéticos: en detalle. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2014.
 • Sowers, J. R., Epstein, M., & Frohlich, E. D. (2001). Diabetes, hypertension, and cardiovascular disease an update. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.37.4.1053

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.