7 вида завистливи хора

Има здравословна завист и вредна завист, но има ли наистина значителни различия между завистливите хора? Научете повече в тази статия!
7 вида завистливи хора

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 12 февруари, 2023

Завистливите хора са тези, които имат желание да имат или да направят това, което друг човек е постигнал. Това ги кара да се чувстват зле, въпреки че понякога това чувство може да бъде впрегнато в импулс за постигане на собствените им цели.

Важно е да стоите далеч от този тип хора, тъй като обикновено ревнивите хора са склонни да бъдат токсични. Единственото, което търсят, е да гледат как другите се провалят, вместо да ги подкрепят и да се радват на успехите им.

Завистливите хора – видове

Има няколко типа завистливи хора. Преди всичко обаче е важно да се отбележи, че е нормално хората да изпитват известна завист към другите хора в определени случаи. Това обикновено е временно и може да премине в това, което е известно като здравословна завист.

Здравословната завист е положителният начин за копнеж за това, което другият има. Това е разумен и зрял начин да приемем, че въпреки че нямаме това, което другите имат, ние се радваме на тяхното щастие и това ни служи като движеща сила.

От друга страна, завистта се счита за отрицателна, когато в допълнение към желанието за това, което другият човек постига, тя цели да му навреди по някакъв начин. Това може да бъде чрез манипулиране, критикуване или използване на някакъв друг вреден механизъм, за да накарате другите да се чувстват незаслужаващи техния успех.

Според това проучване, проведено от д-р Сесилио Паниагуа, това може да се дължи на поведение, преживяно в детството, свързано с чувството за малоценност и съперничество по време на психологическото развитие.

В рамките на този тип негативна завист има 7 вида завистливи хора, които е препоръчително да можете да идентифицирате. Със сигурност някои от тях ще ви прозвучат познато и може дори да успеете да им сложите лице.

1. Завистливите хора – садистично-саркастичен тип

завистливите хора
Някои завистливи хора говорят зад гърба на другите и се стремят да ги подкопаят по този начин.

Този тип хора изглежда приемат всичко с много хумор, но се издават, когато излъчват саркастични усмивки, които са прелюдия към голямата бомба.

Те се опитват да замаскират негативното с положителното, така че често могат да казват пасивно-агресивни фрази като „ благодаря, но можеше да ме попиташ коя е любимата ми напитка, преди да ми донесеш“.

2. Директният куршум

Това е типът ревнив човек, който не се колебае да хвърли стрелата си директно към вас с подъл, саркастичен коментар, свързан с вашата физика, като „ Какви страхотни крака имаш!Обикновено това са хора, които са несигурни за себе си и телата си, така че изпитват нужда да ви накарат да се почувствате зле и също толкова несигурни, колкото и те.

3. Завистливите хора, които излъчват негативизъм

Този тип завистливи хора повтарят една след друга негативни думи. Например, ако кажеш, че си намерил работа, ще ти кажат, че никога няма да получиш постоянен договор или че ще те уволнят при най-малката възможност. Накратко, те винаги намират начин да успеят да ви депресират, особено когато сте изпълнени с щастие.

4. Сладкият убиец

Сладкият убиец е един от най-опасните завистници. Този човек започва бавно, накърнявайки самочувствието ви с коментарите си, докато накрая не ви унищожи напълно.

Този човек може например да извърши фини, умишлени неща, за да навреди на вас или на вашата репутация. Тези неща могат да бъдат и напълно неочаквани, което ги прави още по-вредни.

5. Заетият

Заетият живее, шпионирайки там, където не трябва – в живота на всички останали. Първоначално може да не ги възприемете като зает човек, а като човек, който просто иска да помогне. С времето обаче ще разберете, че единственото нещо, което този човек търси, е да се намеси в живота ви.

6. Завистливите хора – егоманиаците

Егоманиакът винаги се опитва да ви надмине чрез сравнения, особено публично. Ако вашето куче е голямо, нейното ще бъде по-голямо; ако вашата стая е светла, неговата ще излъчва яркост. Те не са доволни от това, което имат и искат да се преструват на нещо друго. Разбира се, те са много съблазнителни, както и често лъжци – нож с две остриета.

7. Този, който дебне

Този човек не е нито срещу вас, нито с вас. Този човек просто дебне отзад и наблюдава всичките ви движения. По този начин, когато нещо лошо ви се случи, той или тя казва: „ Виж, нали ти казах!Просто чака мълчаливо, за да атакува в подходящия момент.

Защо тези хора ми завиждат?

завистливите хора
Завистливите хора не са доволни от живота си и вместо да поправят това, предпочитат да се месят във вашия.

Ако сте разпознали някои от хората, споменати по-горе, може да се чудите защо някой може да ви завижда. Защо искат да ви наранят, ако живеете живота си, без да се бъркате в чужди работи? Отговорът е прост: те не са доволни от живота си и вместо да поправят това, предпочитат да се месят във вашия.

Важно е да знаете как да стоите далеч от тези хора и да поставяте нужните граници, тъй като ви носят само главоболия. Също така не можете да ги накарате да променят мнението си, защото самите те ще трябва да осъзнаят в подходящия момент, че завистта не е начинът.

Завистта е токсично чувство, нещо, което трябва да бъде изкоренено, защото подкопава, разочарова и не ви позволява да продължите напред. Това е и утеха за тези, които не знаят как да се приемат такива, каквито са, и проектират щетите, които някога са претърпели, върху другите.

По-силни сте от завистливите хора

Не забравяйте при никакви обстоятелства, че вие сте по-силни от този тип хора и тяхната завист. Вашето най-добро оръжие е и най-голямата ви слабост, тъй като завистта наистина наранява само този, който страда от нея.

Следователно единственото нещо, което един завистлив човек трябва да внуши у вас, е съжаление. Те ще страдат много повече от вас, тъй като винаги ще има нещо, за което копнеят и завиждат. Не им позволявайте да влязат в живота ви и да ви “изядат”; не е нужно да сте нечия боксова круша.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.