Лъжите при тийнейджърите: най-страшната ситуация

Юношеството е сложно тъй като има много поведенчески проблеми през този етап. Обаче, много родители са притеснени с този проблем на лъжене при тийнейджърите. И така, ето какво трябва да знаете за него.
Лъжите при тийнейджърите: най-страшната ситуация
Irene Nora Melamed

Написано и проверено от лекар Irene Nora Melamed.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Лъжите при тийнейджърите са едно от нещата, които притесняват родителите най-много, без съмнение. Има много причини поради които човек иска да лъже. Но като цяло, родителите ненавиждат да се занимават с това поради сложността на младия човек, преминаващ през юношество.

Лъжите при тийнейджърите: първите въпроси

Какво точно е лъжата? Дали е неказване на истината? Или е нейното прикриване? Трябва ли да има определена омраза при неказването на истината така че предпочитаме да кажем лъжа? Какво се случва когато родителите са тези, които лъжат?

Има ли големи и бели лъжи? Или всички имат една и съща стойност, дори и най-незначителните и безвредните? Тези и други въпроси са това, което най-често се питаме когато сме изправени пред случай, в който са възможни лъжите.

Понякога те се появяват по завоалиран начин, а в други случаи, лъжите на тийнейджърите са прикрити, чакайки да навлязат някак си.

Лъжите при тийнейджърите: момиче и млада жена

Лъжите при тийнейджърите: ролята на родителя

И така, защо родителите не могат да говорят с децата си по този проблем? Как могат да ги предпазят да не лъжат? Точно както децата не са родени от зеле, така и лъжите не са естествени. Всъщност, те предимно си съставят запис, траектория.

По време на детството новородените често бъркат реалността с фантазията и дават свободен достъп на тяхното въображение. Можете да кажете, че техните истории не са изцяло правилни. Но мотивацията е невинна и този вид игра ще изчезне когато детето стане по-голямо.

Проблемите започват когато детето разбира, че може да получи голямо предимство чрез лъжите .

Лъжите при тийнейджърите: възможни ситуации

Много пъти лъжата възниква поради строги ограничения поради излизане и разрешение, получени от родителите. Или може би възниква поради чувства за вина поради трудности като оценки в училище или „случайното“ намиране на цигара в раницата.

Сузана Молина Мартин (2010) изтъква, че:

“Във всеки етап от развитието, поведението на юношите се определя от физически, психологически и социални фактори.“

Образователните центрове преминават през период от адаптация към новите форми на общуване, които възникват във връзките на учениците със заобикалящата ги среда.

В нейното проучване авторката описва стимулацията или претенциозното поведение по време на юношеството и го анализира като резултат от нуждите за оцеляване на детето в неговата общност.

Замислен мъж

Кога трябва да се притесняваме за лъжите на тийнейджърите?

Лъжите- когато са редки- не трябва да се притеснявате твърде много. Просто се уверете, че можете да разпознаете някои признаци така че това поведение ще бъде изключение, а не правило. Трябва да се намесите когато те станат навик.

Защо юношество?

Юношеството е етапът, когато човек започва да търси своята личност. Търсене за самостоятелност, независимост, което ги отделя от родителите. Има много случаи когато желанията на тийнейджъра не съвпадат с тези на неговите родители. И така, това е идеалната ситуация за възникването на лъжите.

Заключение

Лъжите на тийнейджърите могат да покажат, че младият човек тепърва ще намери своя път и това им дава самоличност.

Да подчертаем, че заобиколените пътища, развити от лъжите, често изглеждат като лесни начини за отърваване от нещото неудобно. Обаче те са краткотрайни и следователно могат да се окажат вредни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Molina Martín, Susana, & Inda Caro, Ma de las Mercedes, & Fernández García, Carmen Ma (2010). ¿MENTIRA, SIMULACIÓN O ENGAÑO? UNA PERSPECTIVA DESDE LA ADOLESCENCIA.. Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(1),109-120.[fecha de Consulta 9 de Enero de 2020]. ISSN: 1139-7853. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=3382/338230784010
  • Martín, S. M., Caro, M. D. L. M. I., & García, C. M. F. (2010). ¿ Mentira, simulación o engaño? una perspectiva desde la adolescencia. REOP-Revista Española de Orientación y Psicopedagogía, 21(1), 109-120.
  • National Research Council. (2011). The science of adolescent risk-taking: Workshop report. National Academies Press.
  • Arvelo Arregui, L. (2003). Función paterna, pautas de crianza y desarrollo psicológico en adolescentes: Implicaciones psicoeducativas. Acción Pedagógica.
  • Santrock, J. W. (2003). Psicología del desarrollo en la adolescencia. In Psicología.
  • Engels, R. C., Finkenauer, C., & van Kooten, D. C. (2006). Lying behavior, family functioning and adjustment in early adolescence. Journal of Youth and Adolescence, 35(6), 949-958.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.