Живеете ли връзката си без съжаление, вина или страх?

Понякога изглежда трудно, но често може да се окаже много по-здравословно да оставите всичко в миналото си и да продължите напред
Живеете ли връзката си без съжаление, вина или страх?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ако изживявате връзката си с някого от съжаление, вина или страх, сега е моментът да се запитате защо сте се въвлекли във всичко това.

Вероятно не се чувствате щастливи, че вашата връзка не се основава на любов, когато трябва да бъде точно така.

Понякога изпитваме съжаление и това натрупва чувство за вина. Те вървят ръка за ръка.

Може да се почувстваме виновни по много причини. Другият човек е много мил и наистина много се обичаме. Следователно как можем да прекратим връзката и да причиним толкова огромни вреди?

Страхът от друга страна, е съвсем друг въпрос. Тук откриваме ситуации на малтретиране и силни страхове, че трябва да продължите да живеете тази връзка.

Например може би страдате от емоционална зависимост.

Ако продължите с партньора си поради съжаление или вина, ще бъдете наранени

връзка изпълнена със съжаление, вина или страх

Ако останете с партньора си поради съжаление или вина, но искате да прекратите връзката, бъдете наясно, че причинявате много повече щети, като я продължавате, макар и да не изглежда така.

Другият човек не заслужава да бъде с някой, който не е напълно честен. Може да не го обичате, но съжалението и вината ви пречат да вършите това, което искате да правите.

Като човешки същества имаме невероятната способност на съпричастност. Това може да работи в наша полза или срещу нея. Когато искаме да напуснем партньора си, може да се окаже, че неговите сълзи и тъга ни карат да се чувстваме зле.

Това е нещо, което всеки иска да избягва. Въпреки че е естествено, наистина не трябва да отлагате вземането на решение, което ще е от полза и за двамата.

Въпреки да вярваме, че когато скъсаме с някой винаги губим, много пъти печелим нещо, а също така печели и нашия партньор.

Оставате с партньора си поради страх?

връзка пълна със съжаление, вина или страх

Много е различно, ако останете в една връзка поради страх.

Какъв е произходът на този страх? Може би сте показали намерението си да скъсате и той ви е заплашил. Страхувате ли се, че той ще ви навреди физически? Случва ли се това във вашата връзка?

В тази ситуация страхът може да парализира. Независимо от това, е много важно да имаме смелостта да прекратим връзката.

В много страни съществуват безопасни места за жени, където те могат да потърсят помощ за този тип връзки. Не забравяйте, че крайното решение е ваше.

Ако страхът е поради друга причина, това може да се дължи на емоционална зависимост. Може да се страхувате, че ще останете сами и няма да намерите друг партньор.

Това е проблем, който засяга много хора и може да е необходима професионална помощ. Чрез помощ може да откриете как всъщност не се нуждаете от никой, за да бъдете щастливи и можете да прекратите връзката си, без да се страхувате от нищо.

Прекратете я заради вашето здраве

не живейте връзката си заради съжаление, вина или страх

Ако изживявате връзка заради съжаление, вина или страх, важно е да знаете, че трябва да скъсате заради здравето си. Всъщност това може да бъде полезно за вашата връзка.

Тези три чувства заедно не само пораждат проблеми с партньора ви; връзката може да се превърне в нещо много токсично.

Всичко това се случва, защото избягвате да я прекратите веднъж завинаги.

Трябва да сте наясно, че е естествено да чувствате съжаление, вина или страх, но е ваше задължение да се изправите срещу тях. В крайна сметка това би означавало, че ограничавате щастието си и това на другия човек.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 невидими ефекта на психическия тормоз

Ако останете при партньора си заради съжаление, вина или страх, помислете как това не е от никаква полза за вас. Ще забележите, че в действителност вредите много повече и на двама ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Urbiola, I., & Estévez, A. (2015). Dependencia emocional y esquemas desadaptativos tempranos en el noviazgo de adolescentes y jóvenes. Behavioral Psychology/ Psicologia Conductual.
  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional. Revista de Psicología.
  • ¿Qué es la dependencia emociona? http://www.dependenciaemocional.org/definicion.html

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.