Какво да правите, ако бившият ви иска да сте приятели

За да бъдете приятели с бившия си е важно да си дадете време, за да се справите с раздялата. Така и двамата ще си изясните чувствата си един към друг.
Какво да правите, ако бившият ви иска да сте приятели

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Когато една връзка приключи, идеята “все още можем да бъдем приятели ” поражда доста съмнения. Въпреки опитите ви да подходите зряло, знаете че това не е най-добрият вариант. Какво да правите, когато бившият ви иска да сте приятели?

Тъй като тази ситуация е често срещана, искаме да ви я представим по-подробно от няколко различни гледни точки.

Без значение каква е била връзката ви, винаги единият партньор е по-наранен от другия. Въпреки че след раздялата чувствата и на двамата са смесени, обикновено единият иска да си останете приятели, за да се опита да съживи изгубената любов.

Въпреки че има връзки, в които хората се разделят и поддържат добри отношения, в повечето случаи е най-добре да поддържате определена дистанция и да си дадете необходимото ви време. Така нито един от двамата няма да храни напразни илюзии и няма да продължава да страда.

Бившият ви иска да сте приятели – защо?

При една раздяла обикновено се случват две неща. Или започвате война срещу бившия си и не можете да се разберете. Или пък сте сред щастливците, изградили „здравословна“ връзка, в която никой няма претенции след раздялата.

Последният вариант е перфектен, ако дълго време сте били заедно. Но като цяло  е трудно за двамата партньори да постигнат съгласие и да приключат връзката си като приятели.

Да искате да бъдете приятели с човек, с когото сте имали друг тип взаимоотношения – емоционални и сексуални – е трудна задача и в повечето случаи неосъществима. Но много често единият силно желае да остане близък с другия, за да може да си го „върне“.

В действителност тази ситуация може да се окаже много напрегната. Появяват се чувства като несигурност и ревност. Те се коренят в нежеланието отново да бъдете в интимни отношения с другия.

Защо бившият ви иска да сте приятели?

Понякога зад това не се крият лоши намерения. Може би просто този човек иска да оправи нещата, защото не сте се разбирали един с друг като двойка.

Почти винаги се намира някакво извинение за поддържане на близки отношения с другите.  Понякога това е от егоистични подбуди. Друг път този човек просто иска да си възстанови това, което е изгубил.

Дали тази идея е добра?

Всичко зависи от обстоятелствата. Ако нямате същите чувства към другия е най-добре да продължите напред. Така няма да създавате погрешни илюзии от предполагаемото приятелство.

Ако вие сте човека със силните чувства и този, които иска да оправи нещата, говорете открито за намеренията си. За да не страдате още повече, отколкото ако бихте се отдалечите един от друг сред раздялата, ако бившият ви иска да бъдете приятели.

Възможно ли е да бъдете приятели с бившия си?

Затова най-правилното нещо е да оставите нещата да приключат. Дори и двамата да сте съгласни просто да бъдете приятели, е важно да оставете времето да излекува раните, останали след раздялата.

Ако бившият ви иска да сте приятели, може би се опитва да се възползва от това приятелство, за да запали отново пламъка на любовта ви. Затова е най-добре да разберете намеренията на другия, за да не правите повече грешки.

Запомнете, че някои бивши партньори използват приятелството, за да продължат да манипулират другия човек. Понякога дори могат да искат да продължат сексуалните си контакти, въпреки че не са влюбени и не изпитват топли чувства към другия.

Ето защо е най-добре да си дадете нужното ви време, за да помислите и да си изясните ситуацията, преди да вземете решение. Тъй като познавате този човек, можете да предположите какво иска в действителност.

Препоръчваме ви да прочетете и: 7 признака на нещастна връзка

Запомнете: вие контролирате нещата

Не е необходимо да бъдете приятели с бившия си, дори той да иска това от вас. След като помислите, ако решите, че е най-добре да се отдалечите, просто поговорете един с друг и се обяснете.

Понякога, въпреки болката, е най-добре да приемете, че нещата са приключили. Защото в много случаи поддържането на по-близки отношения може да се окаже по-болезнено от дистанцирането. Дайте си време, помислете за вашите приоритети и възможността да срещнете нови хора.

Всяка раздяла трябва да премине през периода на „изстрадане“, за да охладите страстите и да откриете нови възможности. Ако позволите партньорът ви да остане близо до вас, под формата на приятел, можете да нараните повече и двама ви.

Винаги времето има последната дума. Истинско предизвикателство е да се справите с това преживяване, да излекувате раните си и да се освободите от гнева, вината и страха. За да можете да поддържате учтиви отношения в бъдеще, дори и да не останете приятели с бившия си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clark, E. M., Fernandez, P., Harris, A. L., Hasan, M., & Votaw, K. B. (2017). The aftermath: Friendship after romantic relationship termination. In The psychology of friendship BT – ItemValueImpl ( label = Título de publicación value = [The psychology of friendship] blockName = text mnemonic = pub mnemonicSearchType = ExactMatch template = null ).
  • Mogilski, J. K., & Welling, L. L. M. (2017). Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2016.04.016
  • Bullock, M., Hackathorn, J., Clark, E. M., & Mattingly, B. A. (2011). Can we be (and stay) friends? Remaining friends after dissolution of a romantic relationship. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.522624

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.