Вегетарианска диета за деца: предимства и недостатъци

Ако детето ви е решило да следва вегетарианска диета, трябва да знаете как да го направите правилно и да сте наясно с предимствата и недостатъците.
Вегетарианска диета за деца: предимства и недостатъци
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 декември, 2022

Аржентинското дружество по педиатрия посочва, че с нарастващата популярност на вегетарианството,  вегетарианската диета за деца е по-често срещана. Може да има много причини за това, независимо дали са насърчаване на по-добро здраве, спестяване на пари, уважение към животните или религиозни мотиви.

Във всеки случай е важно родителите да имат предвид както вида диета, така и възрастта на детето, за да избегнат хранителни дисбаланси.

В този смисъл различни педиатрични общества по света предлагат да се положат усилия за насочване и обучение относно грижите, наблюдението и контрола, които трябва да се предприемат при този тип хранителен подход в ранна възраст.

Влиянието на вегетарианската диета върху децата

За да се оцени въздействието на вегетарианската диета върху децата, трябва да се вземат предвид различни модалности. Дали да се включат или не храни от животински произход се отразява на приема на определени необходими хранителни вещества. И има много различни разновидности на вегетарианска диета, включително следните:

 • Ово-лактовегетарианците имат право да консумират яйца, мляко и млечни продукти.
 • Лактовегетарианците имат право да консумират мляко и млечни продукти.
 • Ово вегетарианците имат право да консумират само яйца и яйчни производни като храни от животински произход.
 • Стриктните вегетарианци или вегани включват само храни от растителен произход. Други по-строги видове вегетарианци са суровоядците и фруктарианците.

По-малко строгите форми на вегетарианство понякога включват храни от животински произход, като месо, птици и риба. Това са полувегетарианците и флекси-вегетарианците или флекситарианците.

Американската академия по педиатрия коментира, че въпреки ограничените доказателства за растежа на деца с вегетарианска диета, педиатърът трябва да оцени вида на модалността, която родителите му представят. Следователно, колкото по-строга е диетата, толкова по-уязвимо ще бъде детето към хранителни дефицити.

Проучване на Канадското педиатрично общество разкрива, че 2% от младите американци между 6 и 17 години следват вегетарианска диета. Екипът от специалисти стигна до заключението, че с добро планиране и внимание към конкретни хранителни вещества, здравословната диета може да се поддържа на всеки етап от растежа.

Въпреки това, Американската академия по педиатрия и Германското дружество по хранене не препоръчват строги вегетариански диети в детска възраст.

вегетарианската диета за деца
Вегетарианските диети са рестриктивни, тъй като ограничават приема на определени хранителни вещества. Във всеки случай педиатърът трябва да прецени всяка отделна ситуация с децата и техните родители.

Предимствата на вегетарианската диета за деца

Списанието The American Dietetic Association съобщава, че има положителна връзка между вегетарианската или веганската диета и здравето в краткосрочен и средносрочен план. Нека да разгледаме някои от предимствата.

Контрол на холестерола

Проучване, проведено от McCarty, потвърждава, че растителните протеини, като соята, насърчават механизми, които регулират синтеза на холестерол и LDL рецепторите или лошия холестерол.

Следователно децата вегетарианци са склонни да имат по-ниски стойности на общия холестерол в кръвта. Също така обикновено имат по-здравословно тегло спрямо височината си от децата на животинска диета.

Предимства на вегетарианската диета за деца – може да увеличи дълголетието

Преглед на вегетарианството при деца заключава, че здравословното хранене в ранна възраст може да увеличи продължителността на живота чрез предотвратяване на определени заболявания.

В допълнение, вегетарианците са склонни да възприемат по-добър начин на живот с течение на времето. Като например да не пушат, да не пият алкохолни напитки, да увеличават физическата си активност и да се хранят умерено.

Може да помогне за предотвратяване на хронични заболявания

Лайцман подчертава, че вегетарианските диети са от голяма полза за превенцията и лечението на някои заболявания, които произхождат от детството, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, хипертония, дивертикуларна болест, затлъстяване, остеопороза, ревматоиден артрит и някои видове рак.

Експертните асоциации също са съгласни, че вегетарианските диети от детството могат да намалят индекса на телесна маса, смъртността от сърдечни заболявания и нивата на холестерола.

Предимства на вегетарианската диета за деца – това е източник на фитохимикали

Ръководството за храна и хранене на Роберта Ларсън посочва, че зеленчуците са основният източник на биоактивни съединения или фитохимикали с признати ползи за здравето, като бета-каротин, антоцианини, полифеноли, витамин С и фибри.

Следователно, когато децата са на вегетарианска диета, те консумират повече функционални храни. Които са превенция на заболявания в зряла възраст.

Може да насърчи по-здравословното хранене

Вегетарианските диети при децата осигуряват фибри, сложни въглехидрати, фолати, каротеноиди, витамини и минерали, необходими на тялото. Междувременно строгите вегетарианци също намаляват приема на наситени мазнини, холестерол и животински протеини, свързани с развитието на заболявания.

Както е обяснено в Закона за педиатрията на Мексико, плодовете и зеленчуците често присъстват във всички вегетариански препарати и попадат в международните препоръки за поддържане на добро здраве през целия живот.

Различни научни дружества и академии по хранене и диететика обаче настояват, че вегетарианската диета при деца и юноши трябва да бъде добре планирана, за да покрие техните хранителни нужди.

Има много ползи за околната среда

В допълнение към ползите за здравето, списанието Public Health Nutrition заключава, че когато месото се замени с боб, въздействието върху околната среда в световен мащаб значително намалява.

Според екипа от експерти производството на 1 килограм протеин от боб изисква 10 пъти по-малко вода. 18 пъти по-малко почва, 12 пъти по-малко тор, 10 пъти по-малко пестициди и 9 пъти по-малко гориво, отколкото производството на 1 килограм протеин от говеждо месо. Освен това червеното месо генерира 5 до 6 пъти повече отпадъци от бялото месо и яйцата.

Недостатъците на вегетарианската диета при децата

Когато вегетарианската диета не се контролира, могат да възникнат определени недостатъци или излишъци. Нека ги разгледаме по-отблизо.

Излишен прием на енергия

При ово-лакто вегетарианската диета консумираната енергия идва от наситените мазнини, съдържащи се в яйцата, пълномасленото мляко и млечните продукти. Рафинираните зърнени култури и производни, като тортили, тестени изделия, хляб и ориз, наред с други, също допринасят за много калории от нишесте.

Недостатъци на вегетарианската диета за деца – нисък стомашен капацитет

Обемният капацитет на детските стомаси е ограничен. Строгите вегетариански диети изискват голямо количество храни с ниска енергийна плътност, за да отговорят на хранителните си нужди.

Truesdell и Acosta посочват, че ако не са добре планирани, вегетарианските диети при децата могат да доведат до дефицит на хранителни вещества, който да повлияе на растежа им.

Излишъци или недостатъци във вегетарианската диета

Строгите вегетариански диети могат да поддържат добро здраве при възрастните, но не винаги при децата. Например в рецензия Джанет Хънт посочва, че прекомерният прием на фибри може да достигне два пъти препоръчителния прием за деца.

Това кара някои минерали, като желязо и цинк, които са от съществено значение за растежа, да бъдат уловени от фибрите и да възпрепятстват тяхното усвояване.

Както обяснява Zuñiga, подобен ефект на този на фибрите се получава при фитатите, вид сол, която съхранява фосфора в зеленчуците. Те улавят и предотвратяват усвояването на основни микроелементи, като цинк, калций и магнезий.

От друга страна, протеините, открити във веганските диети, са с по-ниско качество и по-малко бионалични от тези от животински произход. Същото важи и за минералите, витамин А, витамин D и витамин В12.

дете, което не приема вегетарианска диета
Приемането на вегетариански ястия от детето е друг фактор, който трябва да се има предвид, въпреки че навикът се възпитава от ранна възраст.

Може да повлияе на антропометричните показатели на децата

Някои проучвания показват, че децата вегетарианци под 5-годишна възраст имат антропометрични показатели (тегло и височина) под средните за общата популация.

Съвети за предотвратяване на хранителни дефицити при вегетарианската диета за деца

Испанската асоциация по педиатрия издаде серия от препоръки за избягване на хранителни дефицити при деца, които спазват вегетарианска диета, в допълнение към информирането на родителите за хранителните вещества, които трябва да добавят.

Част от съветите са както следва:

 • Посетете вашия педиатър, за да оцените цялостното състояние на вашето дете. И да определите дали вегетарианската диета е подходяща или не.
 • Включете голямо разнообразие от растителни протеинови храни и ги комбинирайте помежду им. Например, не забравяйте да включите бобови растения, ядки и семена.
 • Препоръчително е да се консумират храни, които са източници на нехемово желязо. Заедно с храни, които са източници на витамин С, за да се увеличи усвояването му.
 • Използвайте йодирана сол, определени зърнени продукти и морски водорасли като източник на йод.
 • Вегетарианските диети имат дефицит на витамин B12, така че трябва да се допълва орално, поне със седмична доза.
 • Насърчавайте употребата на пълнозърнести храни, обогатени с калций зеленчукови напитки, тофу и слънчогледови семки.
 • Консумирайте храни, обогатени с витамин D, и насърчавайте ежедневното излагане на слънце.

Вегетарианската диета при децата ще бъде подходяща, стига да отговаря на препоръките, посочени от здравните специалисти. Планирането и използването на необходимите добавки ще гарантира добър растеж и развитие.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Comité Nacional de Nutrición. Dietas vegetarianas en la infancia. Arch Argent Pediatr 2020; 118(4):S130-S141
 • Agnoli C, Baroni L, Bertini I, Ciappellano S, Fabbri A, Papa M, Pellegrini N, Sbarbati R, Scarino ML, Siani V, Sieri S. Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2017 Dec;27(12):1037-1052.
 • Healthychildren.org. Caring for Your School-Age Child: Ages 5 to 12 (Copyright © 2004 American Academy of Pediatrics). 2015. Disponible en: https://www.healthychildren.org/Spanish/agesstages/gradeschool/nutrition/Paginas/Vegetartian-Diet-for Children.aspx?gclid=Cj0KCQjw0caCBhCIARIsAGAfuMxquQ0GX7JgQmbY2nYTl uZ5EAS_ZI9Z6tEHc7MSHt6ngthc2hNlRYaAlq4EALw_wcB.
 • Richter M, Boeing H, Grunewald-Funk D, Heseker H. Vegan diet. Ernahrungs Umschau. 2016; 63(4):92-102.
 • American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition. Pediatric Nutrition Handbook. 6th ed. Illinois: American Academy of Pediatrics; 2008.
 • Messina V, Reed Mangels A. Consideration in planning vegan diets: Children. J Am Diet Assoc 2001;101:661-9.
 • McCarty MF. Vegan proteins may reduce risk of cancer, obesity, and cardiovascular disease by promoting increased glucagon activity. Med Hypotheses. 1999 Dec;53(6):459-85.
 • Dunham L, Kollar LM. Vegetarian eating for children and adolescents. J Pediatr Health Care. 2006 Jan-Feb;20(1):27-34.
 • Leitzman C. Vegetarian Diets: what are the advantages?. Forum Nutr 2005;57:147-56
 • Larson RD, Complete food and nutrition guide. American Dietetic Association. Printed in the United States of America 2002;pp 498-508
 • Hunt JR. Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):633S-639S.
 • Zuñiga, A., Pasquetti, A., Melendez, G. Micronutrientes en vegetarianos. Revista de Endocrinología y Nutrición 2005;13(1)January-September. 33-38.
 • Truesdell DD, Acosta PB. Feeding the vegan infant and child. J Am Diet Assoc. 1985 Jul;85(7):837-40.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.