Лошо ли е да се ядат сурови яйца?

Яли ли сте някога сурови яйца? Може би сте чували, че това е вредно за вас. Обясняваме фактите по темата от научна гледна точка.
Лошо ли е да се ядат сурови яйца?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Яйцата са една от най-пълноценните храни, които съществуват в природата. Това е не само заради разнообразието от ястия, които можем да приготвим с тях, но и защото осигурява всички необходими хранителни вещества. Все още обаче има съмнения относно най-добрия начин за приготвянето им и доколко е лошо да се консумират сурови яйца.

Трудно е да се намери друга храна с толкова много полезни качества. Въпреки това, трябва да бъдете внимателни, когато ги консумирате, тъй като хранителните им ползи могат да бъдат пропилени, ако се консумират сурови.

Например, много спортисти приготвят напитки на базата на сурови яйца, защото вярват, че ще изградят повече мускулна маса. Но това, което те не знаят, е, че суровият протеин се усвоява в по-ниски пропорции.

Продължете да четете тази интересна статия и си изяснете веднъж завинаги защо е лошо да се ядат сурови яйца. Освен това ще обясним хранителните им качества и рисковете за здравето, които могат да възникнат, ако не са приготвени правилно.

Хранителни свойства на яйцата

Независимо дали са сурови или варени, яйцата се открояват от другите храни от животински произход със своите хранителни свойства. Фактът, че те могат да дадат живот на друго същество, е това, което ги прави източник на основни хранителни вещества за поддържане на клетъчните функции.

Яйцата осигуряват протеини, които съдържат всички есенциални и неесенциални аминокиселини. Биологичната им стойност е 100, което означава, че техните протеини изпълняват функциите за възстановяване и синтез на тъканите. Те са отправна точка за измерване на качеството на други диетични протеини.

Жълтъкът осигурява повече протеини от белтъка, а витамините и минералите присъстват в добро съотношение. Тази част от яйцето е богата с антиоксидантни пигменти от каротеноиден тип, които им придават характерния им цвят. Много от тях са бета-каротини, които образуват витамин А. Също така съдържат биотин, който става бионаличен в яйцето при готвене.

Други важни витамини в яйцата са витамините от В групата (като В12, В1 и В6), както и холин и фолиева киселина. Минералите включват цинк, желязо, фосфор, магнезий и калций.

Приносът на мазнините е добре балансиран между полиненаситени и наситени мазнини. Сред тях, омега-3 мазнини, особено в обогатените яйца.

Сварено яйце
Варените яйца имат по-висока бионаличност на някои хранителни вещества, което подобрява тяхното използване.

Лошо ли е да се ядат сурови яйца?

Отговорът на този въпрос е да. Науката ще помогне да се разяснят причините, поради които суровите яйца не трябва да се ядат.

Сурови яйца – може да представлява риск за здравето

Пилето, чрез изпражненията си, се счита за носител на патогенна бактерия, известна като Salmonella. Този микроорганизъм причинява хранително отравяне чрез яйцата, тъй като черупките им могат да се импрегнират със замърсени изпражнения по време на снасяне.

Заболяването причинява диария, коремни спазми, мускулни болки, треска, кръв в изпражненията и повръщане, което се появява 12 до 72 часа след заразяването.

Хранителното отравяне е проблем за служителите на общественото здравеопазване. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) издаде някои препоръки за предотвратяване на заболяването. Например, те препоръчват яйцата да се съхраняват в хладилник и да се дезинфекцират добре и да не ги съхранявате повече от 3 седмици.

Те също така подчертават, че за да ги дезинфекцират, те трябва да се търкат внимателно с влажна кърпа, а не да се мият обилно с вода. Това е, за да се предотврати отделянето на защитната мембрана на черупката, известна като кутикула, и да се намали срокът им на годност.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) посочва, че яйцата не трябва да се мият преди готвене, защото това може да разпространи бактериите. Освен това ястията с яйца за готвене трябва да достигнат 70 градуса по Целзий и се препоръчва да не се ядат сурови яйца или жълтъци с течна консистенция.

Суровите яйца не се усвояват добре

Когато яйцата се консумират сурови, те не се усвояват лесно. Основната причина е, че структурата на хранителните им вещества е непокътната.

Например, яйчните протеини, като овалбумин и овотрансферин, имат много силни връзки, когато белтъкът и жълтъкът са сурови. Ензимите не са в състояние да ги редуцират до аминокиселини.

Но готвенето е в състояние да разруши връзките, за да улесни ензимната атака в червата. Това освобождава аминокиселините, които по-късно ще бъдат усвоени и използвани.

Следователно, консумацията на сурови яйца намалява усвояемостта на техните протеини и на целия продукт като цяло. Това предотвратява оползотворяването на  аминокиселините.

Биотинът от сурови яйца не може да се усвоява

Биотинът е водоразтворим витамин от В комплекса, известен като В7, който действа в метаболизма на въглехидратите и липидите. Яйцата го съдържат в добри пропорции. Но когато е суров, този витамин се улавя от протеин в яйчния белтък, известен като авидин, което го прави антихранително вещество.

Готвенето може да инактивира този протеин, като го денатурира. Така биотинът в свареното яйце става достъпен за усвояване.

Храна с витамин В7.
Биотинът се намира не само в яйцата. Също така в добри пропорции се съдържа в бананите, авокадо и сирена.

По-добре е да ядете варени яйца

Най-здравословният и ефикасен начин за консумация на яйца е да ги сготвите. Използвайте най.здравосбовният начин за приготвянето им. Най-препоръчителни са варени на пара, рохко сварени или поширани яйца.

Трябва също да се има предвид, че температурите на готвене между жълтъка и белтъка са различни. Например, белтъкът коагулира около 60 градуса по Целзий, докато жълтъкът коагулира около 70 градуса по Целзий.

Ето защо се препоръчва температура на готвене от 70 градуса по Целзий.

Яйцата, пържени в олио или масло, ще увеличат калоричната стойност в диетата. Освен това излишните мазнини забавят процеса на храносмилане.

Течните яйчни белтъци, които са пастьоризирани, могат да бъдат безопасен вариант за приготвяне на ястия. Пастьоризацията гарантира микробиологичното качество на продукта.

Не забравяйте, че суровите яйца не само излагат здравето ви на риск, но и намаляват хранителните качества на тази полезна храна. Ето защо, за да поддържате добър прием на протеини, витамини и минерали, трябва да ги готвите на оптимална температура.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.