С какво допринасят бобовите растения за нашата диета?

Добавяне на протеини, по-добър чревен транзит... Какви са другите ползи от консумацията на бобови растения? Ще разгледаме всички предимства на редовния прием на бобови растения, за да можете да включите тези храни в редовната си диета.
С какво допринасят бобовите растения за нашата диета?

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 20 септември, 2022

Бобовите растения са вид зеленчук, по-специално семената или плодовете на растенията. Сред най-често срещаните и широко консумирани са бобът, соята, лещата и нахутът .

Дълго време се смяташе, че е препоръчително да ограничим бобовите растения в нашата диета, защото могат да ни накарат да напълнеем. Това обаче е невярно. Единственото нещо, което трябва да имате предвид е, че техното съдържание на въглехидрати е високо, така че трябва да следите количествата, които консумирате. По този начин няма да имате проблеми с теглото.

Уверете се, че винаги консумирате само препоръчителното количество за вашето тегло и височина. Освен това имайте предвид нивата на физическа активност.

1. Бобовите растения в диетата осигуряват големи количества растителни протеини

Първата причина да добавите бобови растения към вашата диета е, че съдържат големи количества растителни протеини. Протеинът е жизненоважен за развитието на клетките и изграждането на мускулната маса в тялото, както се посочва в проучване, публикувано в Nutrients. В случай, че опитвате вегетарианска диета, поради морални или здравословни причини, добавянето на протеини може да бъде трудно. За да преодолеете тази трудност, добавете повече бобови растения!

бобовите растения в диетата

Този прием на растителни протеини също е важен, ако искате да ускорите метаболизма си, за да отслабнете. Причината е, че диетите с високо съдържание на протеини повишават способността на тялото да окислява мазнините след хранене. Това показва проучване, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition .

2. Бобовите растения могат да помогнат за нормалната чревна дейност

Имате ли проблеми с елиминирането на токсините и поддържането на правилния чревен транзит? Най-добрият начин за ускоряване на прочистването на червата е чрез консумация на точните количества диетични фибри. В този смисъл трябва да знаете, че когато включите бобовите растения в диетата си, вие си набавяте този вид фибри. Например, една чаша варена леща осигурява 16 грама фибри.

Това ще ви помогне да поддържате идеалното си тегло или да го достигнете по-бързо, когато се опитвате да отслабнете. Не забравяйте, че понякога тези излишни килограми всъщност не са натрупани мазнини, а остатъци от храна или задържане на течности, които не са били използвани от тялото или елиминирани.

3. Ще се почувствате сити с по-малко храна

В допълнение към загубата на тегло чрез подобряване на чревния транзит, добавянето на бобови растения към вашата диета ще ви помогне да се чувствате сити за няколко часа, без да преяждате. Това е ефект, получен от фибрите , които съдържат. Ако вече сте опитвали да отслабнете, вероятно сте опитвали храни като пълнозърнести култури и семена (като чиа). Също толкова лесен и икономичен вариант е да включите порция варива.

Доказано е, че тези, които ядат боб редовно, имат много по-малък риск от развитие на затлъстяване и наддаване на тегло . Всъщност проучване , което проследява близо 1500 участници в продължение на осем години, дава тези резултати.

4. Понижават нивата на холестерола и подобряват сърдечно-съдовото здраве

здраво сърце

Друга полза от добавянето на бобови растения към вашата диета е, че като ги консумирате редовно, нивата на вашия LDL холестерол могат да бъдат намалени . Това е типът холестерол, който причинява увреждане на сърцето и е свързан със затлъстяването и всички проблеми, произтичащи от това състояние.

Трябва обаче да запомните, че самата консумация на тези храни не е достатъчна, за да сте здрави. За да си осигурите добро здраве, е важно да спортувате редовно и да се храните правилно. По този начин ще поддържате кръвното налягане, възпалението и нивата на триглицеридите стабилни. Ако вече имате проблеми със сърдечно-съдовата система, важно е да посетите специалист и да следвате неговите препоръки.

5. Помагат за стабилизиране на нивата на кръвната ви захар

Имате ли проблеми с кръвната захар? Били ли сте диагностицирани с диабет или преддиабет? Това са много често срещани проблеми, причинени от днешния начин на живот, който често включва консумацията на преработени храни и твърде много захари.

Все пак трябва да знаете, че включването на естествени и здравословни храни като бобови растения е добра алтернатива за контролиране на тези нива. Това е така, защото гликемичният и захарният индекс на бобовите растения е нисък. Само не забравяйте да наблюдавате количествата, които консумирате. Въпреки че осигуряват малко захари, те са с високо съдържание на въглехидрати . Поради тази причина, когато консумирате бобови растения, трябва да сте сигурни, че извършвате достатъчно физическа активност.

Консумирайте бобови растения, за да подобрите здравето си

Идеалното време за консумация на бобови растения е сутрин или следобед. Опитайте се да ги избягвате вечер, тъй като това е времето, когато сте по-малко физически активни.

Е, какво ще кажете? Кои са любимите ви варива? Без значение кои харесвате най-много, не забравяйте, че е важно да ги консумирате възможно в най-естествената им форма. Избягвайте консервирани и преработени варианти и изберете здравословни продукти, където тези храни са главните герои на ястието. Не забравяйте, че увеличаването на консумацията на тези продукти ще ви помогне да подобрите здравето си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Franzke B., Neubauer O., Cameron Smith D., Wagner KH., Dietary protein, muscle and physical function in the very old. Nutrients, 2018.
  • Paddon Jones D., Westman E., Mattes RD., Wolfe RR., et al., Protein, weight management, and satiety. Am J Clin Nutr, 2008. 87 (5): 1558-1561.
  • Papanikolaou Y., Fulgoni VL., Bean consumption is associated with greater nutrient intake, reduced systolic blood pressure, lower body weight, and a smaller waist circumference in adutls: results from the national health and nutrition examination survey 1999-2002. J Am Coll Nutr, 2008. 27(5): 569-76.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.